Az elkészült finomság

Készíts mézeskalács karácsonyfát!

A recept

Hozzávalók:

  • 6 dkg vaj
  • 6 dkg barnacukor
  • 1 cs. bourbon vaníliás cukor
  • 20 dkg méz
  • 30 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 2 mk. mézes fűszerkeverék
  • 2 mk. szódabikarbóna
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipetnyi só
  • cukormáz, dekorgyöngyök

 

Elkészítés

  • A vajat a cukorral és a mézzel lassú tűzön kevergetve addig melegítsd, amíg a cukor elolvad, majd tedd hűvös helyre. A lisztet keverd el a fűszerkeverékkel, a szódabikarbónával, a citromhéjjal és a sóval. Ha kihűlt a mézes massza, robotgéppel alaposan keverd el benne a tojást, majd az egészet öntsd a liszthez. Fakanállal jól keverd el, lisztezett alufóliába csomagolva tedd a hűtőszekrénybe másnapig, de legalább négy óra hosszára.
  • Alaposan belisztezett deszkán nyújtsd ki a masszát egészen vékonyra (kb. 2-3 mm), és szúrj ki belőle hét egyre kisebb méretű hatágú csillagot. Ha nincs csillagformád, zsírpapírból körző, vonalzó segítségével egyszerűen készíthetsz sablont. A legnagyobb csillag átmérője 12 cm, míg a legkisebbé kb. 5 cm legyen. Szükséged lesz még egy kb. 2,5 cm átmérőjű kör alakú kiszúróra vagy sablonra is. A körökből szintén 7 darabot készíts. Kivajazott, lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe helyezd a csillagokat és a köröket. Szaggass ki néhány 3×3 és 4×4 cm-es négyzetet és egy betlehemi csillagot. A tésztából bőven marad, amelyből ízlésednek megfelelő mézeskalácsformákat süthetsz.
  • 180 fokra előmelegített sütőben süsd a formákat pirulásig (kb. 8-10 perc), majd óvatosan rácsra szedve hűtsd ki.

Most készül a fa

  • A csillagok szélét színes cukormázzal, dekorgyöngyökkel a saját fantáziád szerint díszítheted. Mivel az „ágak” takarják egymást, fölösleges a csillagok teljes felületét feldíszíteni. Lehet a fád színes, de nagyon elegánsan mutat egyszínű cukormázzal és gyönggyel díszítve is. A cukormáz megszilárdulva megtartja a gyöngyöket. Miután valamennyi csillag dekorálásával végeztél, fogj egy tányért, helyezz rá egy szép szalvétát, majd tedd rá az első karikát, amit vékonyan kenj be cukormázzal és ragaszd össze a legnagyobb csillaggal. Ismét karika jön, így az „ágak” eltartanak egymástól, majd a következő eggyel kisebb méretű csillag, és így tovább egészen addig, amíg elfogynak az ágak. Figyelj rá, hogy elforgatva helyezd a csillagformákat egymásra. A betlehemi csillag lesz a csúcsdíszed. A legfelső „faágra” már nem kerül karika, hanem annak a közepébe állítva, ugyancsak cukormáz segítségével rögzítsd a csúcsdíszt. Valószínűleg 1-2 percig tartanod kell, amíg a máz kissé megszilárdul.
  • Ha elkészültél a fával, jöhetnek az ajándékok. A négyzet alakú kalácsokra dekortollal rajzolj masnikat, díszítsd szívekkel, gyöngyökkel, és helyezd azokat a tányérra a fa köré.
  • A mézeskalács karácsonyfa elkészítése nagyon egyszerű, az ünnepi asztalon ugyanakkor pompásan mutat. Arról nem is beszélve, hogy az ünnepek után pillanatok alatt elfogy, hiszen receptünkből különlegesen finom mézeskalácsot süthetsz, amit még a gyerekek is nagyon szeretnek.
  • Tippünk: A mézeskalács fát állványra is helyezheted, ebben az esetben a csillagok és a karikák közepét a sütés előtt óvatosan ki kell lyukasztanod. n
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
Készíts mézeskalács karácsonyfát!
Szaggasd ki a formákat!
Készíts mézeskalács karácsonyfát!
Itt vannak a csillagok
Készíts mézeskalács karácsonyfát!
Díszíthetsz dekorgyöngyökkel
Készíts mézeskalács karácsonyfát!
A csúcsdísz a betlehemi csillag
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.