Az elkészült finomság

A recept
Hozzávalók:
- 6 dkg vaj
- 6 dkg barnacukor
- 1 cs. bourbon vaníliás cukor
- 20 dkg méz
- 30 dkg liszt
- 1 tojás
- 2 mk. mézes fűszerkeverék
- 2 mk. szódabikarbóna
- 1 citrom reszelt héja
- csipetnyi só
- cukormáz, dekorgyöngyök
Elkészítés
- A vajat a cukorral és a mézzel lassú tűzön kevergetve addig melegítsd, amíg a cukor elolvad, majd tedd hűvös helyre. A lisztet keverd el a fűszerkeverékkel, a szódabikarbónával, a citromhéjjal és a sóval. Ha kihűlt a mézes massza, robotgéppel alaposan keverd el benne a tojást, majd az egészet öntsd a liszthez. Fakanállal jól keverd el, lisztezett alufóliába csomagolva tedd a hűtőszekrénybe másnapig, de legalább négy óra hosszára.
- Alaposan belisztezett deszkán nyújtsd ki a masszát egészen vékonyra (kb. 2-3 mm), és szúrj ki belőle hét egyre kisebb méretű hatágú csillagot. Ha nincs csillagformád, zsírpapírból körző, vonalzó segítségével egyszerűen készíthetsz sablont. A legnagyobb csillag átmérője 12 cm, míg a legkisebbé kb. 5 cm legyen. Szükséged lesz még egy kb. 2,5 cm átmérőjű kör alakú kiszúróra vagy sablonra is. A körökből szintén 7 darabot készíts. Kivajazott, lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe helyezd a csillagokat és a köröket. Szaggass ki néhány 3×3 és 4×4 cm-es négyzetet és egy betlehemi csillagot. A tésztából bőven marad, amelyből ízlésednek megfelelő mézeskalácsformákat süthetsz.
- 180 fokra előmelegített sütőben süsd a formákat pirulásig (kb. 8-10 perc), majd óvatosan rácsra szedve hűtsd ki.
Most készül a fa
- A csillagok szélét színes cukormázzal, dekorgyöngyökkel a saját fantáziád szerint díszítheted. Mivel az „ágak” takarják egymást, fölösleges a csillagok teljes felületét feldíszíteni. Lehet a fád színes, de nagyon elegánsan mutat egyszínű cukormázzal és gyönggyel díszítve is. A cukormáz megszilárdulva megtartja a gyöngyöket. Miután valamennyi csillag dekorálásával végeztél, fogj egy tányért, helyezz rá egy szép szalvétát, majd tedd rá az első karikát, amit vékonyan kenj be cukormázzal és ragaszd össze a legnagyobb csillaggal. Ismét karika jön, így az „ágak” eltartanak egymástól, majd a következő eggyel kisebb méretű csillag, és így tovább egészen addig, amíg elfogynak az ágak. Figyelj rá, hogy elforgatva helyezd a csillagformákat egymásra. A betlehemi csillag lesz a csúcsdíszed. A legfelső „faágra” már nem kerül karika, hanem annak a közepébe állítva, ugyancsak cukormáz segítségével rögzítsd a csúcsdíszt. Valószínűleg 1-2 percig tartanod kell, amíg a máz kissé megszilárdul.
- Ha elkészültél a fával, jöhetnek az ajándékok. A négyzet alakú kalácsokra dekortollal rajzolj masnikat, díszítsd szívekkel, gyöngyökkel, és helyezd azokat a tányérra a fa köré.
- A mézeskalács karácsonyfa elkészítése nagyon egyszerű, az ünnepi asztalon ugyanakkor pompásan mutat. Arról nem is beszélve, hogy az ünnepek után pillanatok alatt elfogy, hiszen receptünkből különlegesen finom mézeskalácsot süthetsz, amit még a gyerekek is nagyon szeretnek.
- Tippünk: A mézeskalács fát állványra is helyezheted, ebben az esetben a csillagok és a karikák közepét a sütés előtt óvatosan ki kell lyukasztanod. n





Szaggasd ki a formákat!

Itt vannak a csillagok

Díszíthetsz dekorgyöngyökkel

A csúcsdísz a betlehemi csillag