Forrás: Getty

Vetőmagszalag készítése házilag

Ha már vetettél zöldséget vagy virágot magról, akkor pontosan tudod, milyen sziszifuszi feladat kiszedni az apró magokat a zacskóból, majd azok megfelelő távolságban elhelyezni. De sokat segíthetsz magadon: használhatsz vetőmagszalagot. Ez egy keskeny papírszalag, amin megfelelő távolságban helyezkednek el egymástól a magok. A szalagot mindössze bele kell helyezned az előre előkészített gödörbe, majd be kell temetned, és már kész is vagy.

A vetőmagszalaggal mindössze az a probléma, hogy előre elkészített változatban csak néhány növénymaggal kapható. A jó hír azonban, hogy te magad is elkészítheted. Mutatjuk is, hogyan.

Hozzávalók

 • Az általad kiválasztott vetőmag
 • 1 ek. liszt
 • Pár ml víz
 • WC-papír (ideális esetben újrahasznosított papírból)
 • Mérőszalag
 • Toll
 • Ecset

Elkészítés

 1. Egy tálban keverd össze a lisztet annyi vízzel, hogy egy ragacsos pasztát kapj. Ez a paszta legyen annyira folyékony, hogy még könnyen fel tudd kenni az ecsettel, de annyira sűrű, hogy később jól összetapassza a WC-papírt.
 2. A WC-papírból tépj le egy hosszabb darabot, attól függően, hogy milyen hosszú vetőmagszalagra van szükséged. Viszonyításképp: egy balkonládához kb. 4-5 lap kell, de egy kinti ágyáshoz ennél sokkal többet is használhatsz.
 3. A WC-papírt hosszában vágd fel három egyforma széles darabra.
 4. Ezután egy mérőszalag segítségével mérd ki a szükséges távokat a vetőmagok között, majd jelöld be ezeket egy tollal.
 5. Az ecsettel vidd fel a ragacsos pasztát a jelölésekre. Nem kell belőle sok, de fontos, hogy annyi legyen azért, hogy a második réteg papír ráragadjon. Ha mindenhova került a pasztából, akkor tedd rá a vetőmagokat, majd terítsd rá a második réteg WC-papírt. És mehet is a földbe.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.