Forrás: Getty

Organikus kertészkedés – Megmutatjuk, hogyan nevelhetsz zöldséget még zöldebb módon

1. Válassz megfelelő helyet

Az organikus kertészkedés egyik legfontosabb lépése a megfelelő hely kiválasztása. A növényeknek napfényre van szükségük, ezért olyan helyet válassz, amit naponta legalább 6-8 órát közvetlen napfény ér. Emellett figyelj a talaj minőségére is, hiszen a jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talaj az ideális.

2. Komposztálj

A komposztálás az organikus kertészkedés szíve-lelke. A komposzt tápanyagokban gazdag, amely javítja a talaj szerkezetét és tápanyagtartalmát. Mehet a komposztba a zöldség- és gyümölcshéj, a kávézacc és a tojáshéj, a falevél és a frissen levágott fű is. Kerüld azonban a húsokat, a tejtermékeket és zsíros ételeket, mert ezek vonzzák a kártevőket.

3. Válassz organikus magokat és palántákat

Amikor növényeket választasz, mindig keress organikus magokat és palántákat. Ezeket nem kezelték vegyi anyagokkal, így biztos lehetsz benne, hogy a kerted teljes mértékben organikus lesz. Emellett válassz olyan növényeket, amelyek ellenállóak a helyben jellemző betegségekkel és kártevőkkel szemben.

Organikus kertészkedés – Megmutatjuk, hogyan nevelhetsz zöldséget még zöldebb módon
Forrás: Getty

4. Használj mulcsot

A mulcs segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát, csökkenti a gaz megjelenésének esélyét, és javítja a talaj szerkezetét. Használj fakérget, szalmát vagy levágott füvet, és terítsd a növény töve köré, ügyelve arra, hogy ne érjen közvetlenül a szárhoz, mert ez rothadást eredményezhet.

5. Természetes kártevőirtás

A mesterséges rovarirtók helyett alkalmazz természetes kártevőirtási módszereket. Ültess olyan növényeket, amelyek vonzzák a hasznos rovarokat, például a katicabogarakat és a méheket, de távol tartják a károsakat. Használj természetes permeteket – ilyen a neem olaj vagy a fokhagymából készült permet –, amelyek hatékonyak a kártevők ellen, de nem ártanak a környezetnek.

6. Gyűjtsd az esővizet

Az esővíz gyűjtése a legegyszerűbb módja annak, hogy csökkentsd a vízfogyasztásodat és ökológiai lábnyomodat. Gyűjtsd az esővizet hordókban, és használd a kert öntözésére. Az esővíz ráadásul lágyabb, mint a csapvíz, nem tartalmaz klórt vagy más vegyi anyagokat, így konyhakerti növényeid számára is egészségesebb.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.