Forrás: Getty

Műrattan kerti bútorok tisztítása – Így varázsolhatod újjá őket

Így készítsd fel a bútort az újbóli használatra

A rattanból készült bútorok remekül mutatnak a teraszon és a kertben, így érthető, hogy már évek óta nagy rajongótábornak örvendenek. Ezek a típusú bútorok azonban manapság már nem természetes, hanem műrattanból készülnek, ami egyfajta műanyag. Ez egy rendkívül stabil, időt- és időjárásálló anyag, kényelmes és egyben dekoratív is, továbbá az sem mellékes, hogy rendkívül könnyű a tisztántartása. Alábbiakban eláruljuk, hogy milyen módszerrel lehet a legkönnyebben tisztává varázsolni ezeket.

Tisztítás menete

A műrattan bútorok tisztításához készíts egy keveréket vízből és mosogatószerből, majd ebbe márts bele egy puha kefét, amivel alaposan dörzsöld át a bútorokat, így eltüntetve a szennyeződések legnagyobb részét. Ezután vizezz be egy rongyot, és töröld le vele a mosószert és a maradék piszkot, majd egy másik ronggyal töröld szárazra a bútorokat. Ha ezt a lépést kihagyod, akkor csúnya vízfoltok keletkezhetnek.

Szakértői tipp: a mikroszálas rongy a legjobb választás erre a célra.

Amennyiben nagyon koszosak a bútorok vagy több darabból áll a garnitúra, akkor egy magasnyomású készüléket is használhatsz azok tisztítására, hogy gyorsabban haladj. Azonban meg kell jegyeznünk, hogy óvatosnak kell lenned, azaz ne vidd túl közel a vízsugarat, és ne tartsd sokáig egy pontra, ugyanis kárt tehetsz a bútorban. Ha megijedtél a magasnyomású használatától, akkor először próbálkozz egy hagyományos slaggal.

Fontos! Ne használj nagyon erős vegyszereket, a mosogatószer teljesen elegendő!

Letakarjam vagy ne takarjam le?

Sok műrattan kerti bútor tulajdonos felteszi magának ezt a kérdést, hiszen ezek a darabok nagyon strapabírók, amiért azt gondolhatod, hogy felesleges letakarni ezeket. Ennek ellenére a szakértők azt javasolják, hogy ha nincsenek használatban, akkor inkább fedd le őket, hiszen így tovább maradnak szépek, és ritkábban kell azokat takarítani.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.