Forrás: Getty

Mi a teendő a leanderrel ősszel, hogy jövő tavasszal újra virágba boruljon?

Örökzöld növény, ami nyáron csodaszép színes, általában rózsaszín vagy fehér színben pompázik. De találkozhatunk piros, narancssárga vagy citromsárga leanderrel is. A nyári virágzása után fontos, hogy ősszel is kapjon megfelelő gondoskodást, hiszen így biztosíthatod, hogy a következő szezonban is virágba boruljon. Lássuk, mit is jelent mindez.

A leander gondozása virágzás alatt

A leander dézsába ültetve a virágzás alatt napi szintű öntözést igényel, ezért fontos, hogy a cserepe jól elvezesse a vizet. A túlöntözés esélye akkor áll fent, ha két locsolás között nem szárad ki a talaj felső 2-3 centimétere. Napos vagy félárnyékos helyen érzi jól magát a növény, hiszen a virágzáshoz napi több óra napsütésre van szüksége. Nyugodtan helyezhetjük nyitott helyre is, hiszen a szelet is jól bírja. A leander szerencsére nem túl kényes, ezért a legtöbb talajban is képes nőni – akár még a savas talajban is, még ha nem ideális számára. Tápoldatra vagy trágyázásra nem feltétlenül van szüksége, legfeljebb csak átültetéskor. 

Leander gondozása ősszel

A leander őszi gondozásának legfontosabb része a metszés. Míg a legtöbb növényt tavasszal ajánlott metszeni, a leandert inkább ősszel. Ennek oka, hogy a metszés késleltetné a virágzást, különösen, ha nem megfelelően csináljuk. 

  • Metszés: Az őszi metszést a sérült, beteg ágak eltávolításával kell kezdeni. A hozzáértők szerint a leander tűri talán a legjobban a visszavágást, pláne, ha ősszel végezzük. Ez azt jelenti, hogy nyugodtan „túlzásba eshetünk” a metszéssel, ne féljünk visszavágni az ágakat. Szeptember vége az ideális alkalom a leander metszésére, hiszen így garantáltan lesz ideje a virágnak újra megnőni a tavaszi virágzásra.
  • Teleltetés előkészítése: Mivel ősz végén már jelentkezhetnek az első fagyok, ajánlott mindig figyelemmel kísérni az időjárás előrejelzést. Bár a többéves leanderek akár -5°C-t is kibírnak, jobb nem kockáztatni, és még a mínuszok beköszönte előtt egy meleg helyre vinni. Teleltetés előtt metsszük meg alaposan a növényt. Mivel télen a leander pihen, száraz, sötét helyre tegyük, ahol 5-10 °C körül van a hőmérséklet. 
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.