Forrás: Getty

Lugas építése a kertben – Mutatjuk a lépéseket és a hozzá illő virágokat

Lugas építése lépésről lépésre

 1. lépés: Hely kiválasztása: A lugasnak a legideálisabb egy olyan üres része a kertnek, ahol nincsen fa a közelben, és napközben napos vagy félárnyékos.
 2. lépés: Tervezés és méretek: A kiválasztott hely méretétől és adottságától függően jöhetnek a tervrajzok. Döntsd el, hogy milyen kész elemekre lesz szükséged ahhoz, hogy összeépítve tökéletes lugast kapj. Az anyagok kiválasztásánál vedd figyelembe a lugas fekvését. Például két épület közötti védett helyen nyugodtan választhatsz fa anyagot, napsütötte helyen viszont inkább a strapabíró fém mellett dönts.
 3. lépés: A lugas helyét madzaggal és botokkal mérd ki, majd ezen a területen ásóval vagy kapával forgasd át a földet. Ha a hőségben nagyon száraz és kemény a talaj, akkor enyhe öntözéssel segíthetsz a helyzeten.
 4. lépés: A lugas ívelt kapui és oldalfalai esetén is legalább 45 cm mély lyukat kell ásni ahhoz, hogy stabilan megálljanak a földben. A lyukak helyét precízen mérd le az elemek lábainak távolsága alapján.
 5. lépés: Az elemek elhelyezését a rózsakapukkal vagy az íves elemekkel kezdd. Ezután a két kapudarab közé kezdd el beilleszteni az oldalelemeket is.
 6. lépés: Miután minden rész a helyére került, csavarokkal illeszd őket szorosan egymáshoz. Ne aggódj, ha nem lett túl szép az illesztés, úgyis befutja az egészet a sok szép növény.
 7. lépés: Ha nincs külön tetőelem, akkor erősíts dróthálót a tetejére, hogy oda is felkapaszkodhassanak a növények.

Milyen növényeket érdemes választani a lugasba?

 • Klemátisz: Ez a kúszónövény tökéletes választás a lugas befuttatására. Számos fajtája és színváltozata létezik, így könnyen megtalálhatod a kívánt stílushoz passzoló változatot.
 • Futórózsa: Klasszikus, talán a legnépszerűbb és a leglátványosabb választás a lugasokba.
 • Vadszőlő: A klasszikus szőlőnek egy mutatósabb fajtája, ami rendkívül gyorsan képes behálózni az egész lugast.
 • Kúszóakác: Csodaszép lila virágai garantáltan a lugasra vonják majd az összes tekintetet, ráadásul strapabíró növény, ami minimális gondozás mellett is szépen gyarapszik.
Lugas építése a kertben – Mutatjuk a lépéseket és a hozzá illő virágokat
Forrás: Getty
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.