Forrás: Getty

Komposztáló készítése házilag – A tavasz leghasznosabb projektje

Hozzávalók

Amennyiben megjött a kedved az otthoni barkácsoláshoz, irány a bolt. Szükséged lesz egy nagyjából 120 literes, henger alakú tartályra. Megfelelő választás a műanyag is, de ha sok a rágcsáló a kertedben, akkor a fém a biztosabb megoldás. Kell még ragasztó és szúnyogháló, illetve egy fúrógép, amihez van lyukfúró fej is. Ezen kívül kell pár régi tégla, illetve nagyjából 1 óra a szabadidődből.

Lyukasztás

Ess neki a tartálynak a lyukfúróval, és fúrj lyukakat az oldalára, az aljára és a tetejére, egymástól nagyjából 25-30 centiméterre. Ezek fogják biztosítani, hogy megfelelő legyen az oxigén, hiszen a komposztálás folyamata csak oxigén jelenlétében tud végbemenni.

Komposztáló készítése házilag – A tavasz leghasznosabb projektje
Forrás: Getty

Ragasztás

Vágj akkora darabokat a szúnyoghálóból, amik elfedik a kifúrt lyukakat, majd egy erős ragasztó segítségével rögzítsd a hálódarabokat a lyukakra belülről. Ezekre azért van szükség, hogy levegőzni tudjon a komposzt, de a bogarak és rágcsálók ne férjenek hozzá. Azért jobb belülre ragasztani a hálót, mert a súly kifelé nyomja majd, így ha enged a ragasztó, akkor is a helyén marad.

Elhelyezés

A komposztáló alapja elkészült, így a zöldhulladék gyűjtése előtt már csak 1 lépés van hátra, az pedig a tökéletes hely megtalálása. Ügyelj arra, hogy ne legyen túl közel ablakhoz, mert lehet kellemetlen a szaga, de ne is legyen túl messze mindentől, mert akkor nehezebben veszed rá magad, hogy kividd oda az almahéjat vagy a megmaradt uborkát. Ha megvan a tökéletes hely, akkor tedd le a földre a téglákat élükre állítva, majd erre a komposztálót. Ezzel eléred, hogy az alsó részen is be tudjon jutni az oxigén.

Milyen a megfelelő komposzt?

Kezdődhet hát a komposzt gyűjtése, ami főleg kert, illetve konyhai maradékokból áll. Figyelem! Ha túl vizes a keverék, akkor a komposztálás helyett meg fognak rohadni a dolgok, amit érdemes elkerülni. Ehhez egy lapáttal rendszeresen forgasd át a keveréket, vagy ha henger alakú a tartályod,  borítsd az oldalára, majd guríts rajta párat.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.