Forrás: Getty

Kicsi a hátsó kerted? Így hozd ki belőle a legtöbbet!

Használd ki a természetes fényt!

A városi környezetben elkerített, kisebb alapterületű hátsó kertek gyakran sötétnek és árnyasnak tűnnek. Tájolástól, környező épületektől, kerítésmagasságtól és növényzettől függően előfordulhat, hogy mindennap csupán néhány óra napfény éri őket. Ha szeretsz napozni, helyezz el egy vagy több ülőalkalmatosságot úgy, hogy a napfényes órákban könnyedén kisétálhass pihenni, dolgozni vagy tanulni.

Egyenes vonalak

Az egyenes vonalak optikailag tágítják a teret. Ez különösen jól jön egy keskenyebb hátsó kert esetében. Fontos, hogy az egyenes vonalvezetés optikai hatása nemcsak a kerti bútorokra vonatkozik, hanem a kerítésre is, ami ezáltal praktikus és stílusos is lehet egyben. Az egyenes vonalvezetés lehetővé teszi a maximális helykihasználást is. Ívek helyett inkább meleg színekkel és kellemes tapintású anyagokkal lágyítsd az összhatást!

Kicsi a hátsó kerted? Így hozd ki belőle a legtöbbet!
Forrás: Getty

Osztott tér

Ha van rá lehetőséged, érdemes funkció szerint részekre osztani a hátsó kerted. Ez nemcsak szemet gyönyörködtető megoldás, hanem rendkívül praktikus is. Külön teret jelölhetsz ki például az étkezésre is alkalmas kiülő résznek, a veteményesnek, a virágoknak és esetleg a medencének. A rendezettségnek köszönhetően elkerülheted, hogy zsúfolt hatást keltsen a kerted.

Zöldfal

A növényekkel borított fal a városi terek egyik legszuperebb természetközeli megoldása. Ha teljesen lebetonozott hátsó kerted van, akkor sem kell elbúcsúznod a megnyugtató zöldtől. A kertészkedés szerelmeseként így is kiélheted a szenvedélyedet – hiszen egyetlen „élő fal” akár 3-400 növénynek is otthont adhat. De ha nincs affinitásod ehhez, akkor rengetegféle műanyag zöldfal, levélszőnyeg és zuzmópanel közül válogathatsz annak érdekében, hogy komor falak helyett szó szerint zölddel vedd körül magad. Az egyetlen lehetséges mellékhatása a dolognak, hogy talán minden eddiginél több időt akarsz majd a kertedben tölteni, ami talán nem is baj.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.