Forrás: Getty

Készíts komposztgyorsítót a kertedbe

A komposzt annak eredménye, hogy a giliszták és különféle mikroorganizmusok átalakítják a kerti hulladékot tápanyagban gazdag szerves trágyává. Ehhez persze türelem kell. Egy bizonyos szerrel le tudod rövidíteni a várakozási időt.

Mi a komposztgyorsító?

Ahhoz, hogy a komposztot fel tudd használni a kertben, kb. 1 évet kell várnod. Egy komposztgyorsító azonban – ahogy a neve is sugallja – képes lerövidíteni ezt a folyamatot. Nagyságrendileg: a 9-12 hónapot kb. 8-12 hétre csökkenti. De mikor érdemes használnod? Általában akkor szokták javasolni a komposztgyorsítót, ha rövid időn belül van szükséged komposztra, illetve akkor, ha már nagyon tele van a tárolód. Arra azonban oda kell figyelned, hogy ezek a gyorsítók trágyának minősülnek, ugyanis az így elkészített komposztnak magasabb lehet a tápanyag-tartalma, mint a hagyományos úton keletkezőnek.

Ha biztosra szeretnél menni, hogy nem adsz a növényeidnek semmi olyat, ami kémiai és szintetikus anyagokat tartalmaz, akkor készítsd el magad a gyorsítót.

Komposztgyorsító házilag

Szükséges hozzávalók:

  • 1 db friss élesztő
  • 500 g cukor (fehér vagy barna)
  • 1,5 l langyos víz

Az élesztőgombák serkentik a bomlást, a víz és a cukor pedig tökéletes körülményeket biztosítanak a már jelenlévő mikroorganizmusoknak, baktériumoknak és gilisztáknak.

Elkészítés:

  1. A langyos vizet öntsd egy tálba.
  2. Add hozzá a cukrot, és morzsold bele az élesztőt.
  3. Addig kevergesd, amíg minden hozzávaló teljesen fel nem oldódik.
  4. Egy meleg helyen hagyd két órán át pihenni a keveréket.

Mindig friss komposztgyorsítót használj. Jó tudni: két napig tárolhatod a hűtőben, de akkor csökken a hatása.

A komposztgyorsító használata:

  1. Öntsd a gyorsítót egy locsolókannába, majd nem túl hideg vízzel hígítsd fel. A cél, hogy kb. 10 liternyi keveréket kapj.
  2. Öntsd rá a keveréket a komposztra. Nagyon fontos, hogy mindenhova jusson a gyorsítóból.
  3. Pár nap vagy maximum egy hét elteltével átkeverheted a komposztot. Ha pedig friss kerti hulladékot öntesz rá, akkor még inkább serkented a bomlás folyamatát.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.