Kavics vs mulcs – Mit tehetünk, ha nem szeretnénk füvet nyírni a kertben?

Kavics vs mulcs – Mit tehetünk, ha nem szeretnénk füvet nyírni a kertben?

A fűnyírást senki sem szereti. A forró, nyári napokon pedig pláne megterhelő feladat, emiatt nem meglepő, hogy számos alternatívával rukkoltak elő a szakemberek. Cikkünkben elhoztunk pár megoldást, amivel megspórolhatjuk a fűnyírást.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Fű helyett kavics – Hátrányok és megoldások

Évtizedek óta bevett alternatíva a kavics a fű helyett. Érdemes azonban megfontolni, mert a kavics nem mindig jelent hosszútávú megoldást.

  • Először is, ha nem jól ágyazunk meg a kavicsnak, akkor hamar kigazosodik, és fűnyírás helyett gyomlálnunk kell folyamatosan. Erre megoldást jelenthet a geotextília, ahhoz, hogy minél strapabíróbb legyen, akár több rétegben is. A textíliát a kavicsok alá kell leteríteni, és minden oldalát megfelelően rögzíteni. Csak így kerülhető el a gazosodás.
  • Másodszor pedig a nyári hőségben elviselhetetlenül felmelegszik a kavics, ami melegíti a kert mikroklímáját, és a kertben élő növényeknek sem tesz jót. Ez ellen a fák és a bokrok jelenthetnek gyógyírt, melyek segítenek ellensúlyozni a nyári hőséget.

Fű helyett mulcs

A kavicsnál jóval „zöldebb” megoldás a mulcs használata, hiszen nem melegíti tovább a kerti mikroklímáját, ráadásul a növények számára is hasznos. Azonban még ennek az alternatívának is akadnak hátulütői:

  • Először is a mulcs is gazosodik. A „kizöldült” mulcs pedig nem túl szép látványt nyújt. A mulcs alá is ajánlott geotextíliát leteríteni, hiszen így lehet megfékezni a gyomok és fűszálak megjelenését, bár ez sem százszázalékos megoldás.
  • Másodszor pedig a mulcsot mindig pótolni kell. Ha nagy területet borítunk be vele, várhatóan évente legalább kétszer újra kell tölteni, ami nem olcsó mulatság.

Fenntartható alternatívák – Ha valami igazán zöldre vágyunk

  • Talajtakaró növény

Ha csak a fűnyírást szeretnénk elkerülni, akkor gyep, kavics és mulcs helyett válasszunk talajtakaró növényt. Például a kúszó lángvirág vagy a pázsitviola gyönyörű, lila virágokkal borítja be a talajt, ráadásul nem nő magasra, így nyírni sem kell.

  • Biodiverz fű

A biodiverz fű azt jelenti, hogy nem egyfajta növénytípus, a hagyományos gyep borítja a talajt, hanem vannak benne talajtakarók, fűfélék, esetleg olyan növények, amelyek máshol gaznak számítanának. Ám ezek együtt élve csuda jól mutatnak, jóval ellenállóbbak, ezért permeteznünk sem kell őket, valamint a legtöbb fajta nem is nő magasra, ezért a fűnyírást is megspórolhatjuk.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Kert Kertfelújítás: ezekből a kerttípusokból válogathatsz

A kert felújítása időről időre visszatérő feladat, hiszen változnak a trendek, változhat az élethelyzetünk, de az is lehet, hogy csak valami újra vágyunk. A kertfelújítás tökéletes alkalom arra, hogy újragondoljuk, milyen módon szolgálhatná ki az igényeink a legjobban a privát zöld övezetünk.

Stílus Organikus lakberendezés – Vissza a természethez!

Manapság sokat lehet hallani azt a kifejezést, hogy organikus lakberendezés. De mit is jelent ez? Nem mást, mint a természet hangsúlyba helyezését a lakáson belül. Ezt el tudjuk érni színekkel, anyagokkal, textúrákkal. Ha érdekel, hogy lehet organikusan berendezett a te otthonod is, csak görgess lejjebb.

Otthon DejaVu ház – Egy káprázatos balatoni búvóhely

Újabb kincsre bukkantunk! Ezúttal Szentantalfára utazunk, tartsatok velünk.

Stílus Így használd a fehér színt a nappaliban, a fürdőszobában vagy éppen a konyhában

A fehér szín az elegancia, a tisztaság jelképe, előszeretettel használják a minimalista lakberendezés alapszíneként. Hiába tűnik egyszerűnek, számos árnyalata létezik, így például a bodzafehér, a falfehér, az elefántcsontfehér. Mivel tágítja a teret, ha kicsi alapterületű helyiségekről beszélünk, mindenképpen javasolt fő színnek választani. Mutatjuk, hogyan használd otthonod dekorálásában.

Tipp Szobanövények a penészedés ellen – Így védd meg otthonod a penésztől!

A lakásban a penész legtöbbször télen jelenik meg, amikor nem szellőztetünk sokat, így a párás, meleg levegő nagyon jó táptalajt biztosít számára. Azonban a nyári párás melegben is előjöhet a gombásodás, ami ellen mindenképp tenni kell. Itt jöhetnek szóba a szobanövények a penészedés ellen.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin