Kavics vs mulcs – Mit tehetünk, ha nem szeretnénk füvet nyírni a kertben?

Kavics vs mulcs – Mit tehetünk, ha nem szeretnénk füvet nyírni a kertben?

A fűnyírást senki sem szereti. A forró, nyári napokon pedig pláne megterhelő feladat, emiatt nem meglepő, hogy számos alternatívával rukkoltak elő a szakemberek. Cikkünkben elhoztunk pár megoldást, amivel megspórolhatjuk a fűnyírást.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Fű helyett kavics – Hátrányok és megoldások

Évtizedek óta bevett alternatíva a kavics a fű helyett. Érdemes azonban megfontolni, mert a kavics nem mindig jelent hosszútávú megoldást.

  • Először is, ha nem jól ágyazunk meg a kavicsnak, akkor hamar kigazosodik, és fűnyírás helyett gyomlálnunk kell folyamatosan. Erre megoldást jelenthet a geotextília, ahhoz, hogy minél strapabíróbb legyen, akár több rétegben is. A textíliát a kavicsok alá kell leteríteni, és minden oldalát megfelelően rögzíteni. Csak így kerülhető el a gazosodás.
  • Másodszor pedig a nyári hőségben elviselhetetlenül felmelegszik a kavics, ami melegíti a kert mikroklímáját, és a kertben élő növényeknek sem tesz jót. Ez ellen a fák és a bokrok jelenthetnek gyógyírt, melyek segítenek ellensúlyozni a nyári hőséget.

Fű helyett mulcs

A kavicsnál jóval „zöldebb” megoldás a mulcs használata, hiszen nem melegíti tovább a kerti mikroklímáját, ráadásul a növények számára is hasznos. Azonban még ennek az alternatívának is akadnak hátulütői:

  • Először is a mulcs is gazosodik. A „kizöldült” mulcs pedig nem túl szép látványt nyújt. A mulcs alá is ajánlott geotextíliát leteríteni, hiszen így lehet megfékezni a gyomok és fűszálak megjelenését, bár ez sem százszázalékos megoldás.
  • Másodszor pedig a mulcsot mindig pótolni kell. Ha nagy területet borítunk be vele, várhatóan évente legalább kétszer újra kell tölteni, ami nem olcsó mulatság.

Fenntartható alternatívák – Ha valami igazán zöldre vágyunk

  • Talajtakaró növény

Ha csak a fűnyírást szeretnénk elkerülni, akkor gyep, kavics és mulcs helyett válasszunk talajtakaró növényt. Például a kúszó lángvirág vagy a pázsitviola gyönyörű, lila virágokkal borítja be a talajt, ráadásul nem nő magasra, így nyírni sem kell.

  • Biodiverz fű

A biodiverz fű azt jelenti, hogy nem egyfajta növénytípus, a hagyományos gyep borítja a talajt, hanem vannak benne talajtakarók, fűfélék, esetleg olyan növények, amelyek máshol gaznak számítanának. Ám ezek együtt élve csuda jól mutatnak, jóval ellenállóbbak, ezért permeteznünk sem kell őket, valamint a legtöbb fajta nem is nő magasra, ezért a fűnyírást is megspórolhatjuk.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp Nézzük, mit kell 60 Celsius-fokon mosni – és mit TILOS

Fehérnemű, törlőrongy, ágynemű – ezeket a textíliákat a legtöbben 60 Celsus-fokon mossák. Erre vajon tényleg szükség van?

Tipp A robotporszívó előnyei és hátrányai – Megéri beruházni rá?

A robotporszívók már nem számítanak kuriózumnak, szerencsére egyre elérhetőbb áron kínálják őket. Sőt, egyre többet tudnak, pontosabbak és megbízhatóbbak. Ám még így is szól ellenük jó pár érv, hiszen gondolkozni (még) nem tudnak. Elhoztuk a legnyomósabb érveket, melyek garantáltan segítenek meghozni az okos döntést.

Felújítás 12 év kitartó munkájának gyümölcse: egy roppant ízléses kádár-kocka, ami még szaunát is kapott

Egy tucat esztendő - soknak tűnik, igaz? De sokkal kevesebbnek érződik, ha az ember közben a saját otthonát építgeti, szépítgeti. Zoltánék története még 2009-ben kezdődött, ennyi esztendő alatt jutottak el oda, hogy azt mondják: elégedettek az otthonukkal.

Tipp Felvettek az egyetemre? Így rendezd be praktikusan az albérletet

Amikor egyetemre vagy főiskolára készülsz, a legtöbb esetben költözésre is sor kerül. Annak érdekében, hogy otthonosan érezd magad az albérletben, leendő szobádat be kell rendezned a saját stílusodban. Mindezt úgy, hogy a végeredmény praktikus és költséghatékony is legyen. Erre hoztunk pár szuper tippet!

Gyerek Mindjárt becsengetnek 2. – Milyen az ideális tanulószoba egy tinédzsernek?

A gyerekszobának a gyerekkel együtt kell felnőnie, így amikor tinédzser korba lép a gyermek, a tanulósaroknak is meg kell újulni. Milyen az ideális tanulószoba egy tinédzsernek? Nézzük.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin