Kavics vs mulcs – Mit tehetünk, ha nem szeretnénk füvet nyírni a kertben?

Kavics vs mulcs – Mit tehetünk, ha nem szeretnénk füvet nyírni a kertben?

A fűnyírást senki sem szereti. A forró, nyári napokon pedig pláne megterhelő feladat, emiatt nem meglepő, hogy számos alternatívával rukkoltak elő a szakemberek. Cikkünkben elhoztunk pár megoldást, amivel megspórolhatjuk a fűnyírást.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Fű helyett kavics – Hátrányok és megoldások

Évtizedek óta bevett alternatíva a kavics a fű helyett. Érdemes azonban megfontolni, mert a kavics nem mindig jelent hosszútávú megoldást.

  • Először is, ha nem jól ágyazunk meg a kavicsnak, akkor hamar kigazosodik, és fűnyírás helyett gyomlálnunk kell folyamatosan. Erre megoldást jelenthet a geotextília, ahhoz, hogy minél strapabíróbb legyen, akár több rétegben is. A textíliát a kavicsok alá kell leteríteni, és minden oldalát megfelelően rögzíteni. Csak így kerülhető el a gazosodás.
  • Másodszor pedig a nyári hőségben elviselhetetlenül felmelegszik a kavics, ami melegíti a kert mikroklímáját, és a kertben élő növényeknek sem tesz jót. Ez ellen a fák és a bokrok jelenthetnek gyógyírt, melyek segítenek ellensúlyozni a nyári hőséget.

Fű helyett mulcs

A kavicsnál jóval „zöldebb” megoldás a mulcs használata, hiszen nem melegíti tovább a kerti mikroklímáját, ráadásul a növények számára is hasznos. Azonban még ennek az alternatívának is akadnak hátulütői:

  • Először is a mulcs is gazosodik. A „kizöldült” mulcs pedig nem túl szép látványt nyújt. A mulcs alá is ajánlott geotextíliát leteríteni, hiszen így lehet megfékezni a gyomok és fűszálak megjelenését, bár ez sem százszázalékos megoldás.
  • Másodszor pedig a mulcsot mindig pótolni kell. Ha nagy területet borítunk be vele, várhatóan évente legalább kétszer újra kell tölteni, ami nem olcsó mulatság.

Fenntartható alternatívák – Ha valami igazán zöldre vágyunk

  • Talajtakaró növény

Ha csak a fűnyírást szeretnénk elkerülni, akkor gyep, kavics és mulcs helyett válasszunk talajtakaró növényt. Például a kúszó lángvirág vagy a pázsitviola gyönyörű, lila virágokkal borítja be a talajt, ráadásul nem nő magasra, így nyírni sem kell.

  • Biodiverz fű

A biodiverz fű azt jelenti, hogy nem egyfajta növénytípus, a hagyományos gyep borítja a talajt, hanem vannak benne talajtakarók, fűfélék, esetleg olyan növények, amelyek máshol gaznak számítanának. Ám ezek együtt élve csuda jól mutatnak, jóval ellenállóbbak, ezért permeteznünk sem kell őket, valamint a legtöbb fajta nem is nő magasra, ezért a fűnyírást is megspórolhatjuk.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Add át magad a karácsonyi hangulatnak! 3 nagyszerű ajándékötlet, amivel garantáltan örömet szerzel

Már fenyőillatban úszik a lakás, sorra gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún, és igyekszünk minél előbb elintézni, helyre tenni és rendbe rakni mindent, no meg persze mihamarabb beszerezni mindenkinek a lehető legjobb ajándékot. De közben arra is kell figyelnünk, hogy a karácsony meghittsége ne vesszen el a teendők rengetegében.

Otthon Tokár Tamás és Kovács Dorottya otthonában jártunk

A házkeresés egyik alapfeltétele volt Tamáséknál, hogy megoldható legyen egy-egy külön „irodahelyiség” kialakítása, ahol egymástól elszeparáltan tudnak dolgozni. Szerencsére a kiszemelt háznak a földszintjén adott volt ennek a lehetősége, így a saját ízlésüknek és érdeklődési körüknek megfelelő birodalmat tudtak létrehozni.

Tipp Karácsony számokban – Mennyit spórolhatunk, ha kevesebbet kapcsoljuk be a fényfüzéreket?

A karácsonyi hangulathoz nagyban hozzátartoznak az égősorok, fénydekorok és különböző világító figurák az ablakban. Amerikában egyenesen versenyeznek az emberek, hogy kinek van pompásabban kivilágítva a háza. Azt gondolhatjuk, hogy ezek sok áramot fogyasztanak az ünnepi időszakban – ezzel együtt ezen lehet igazán spórolni. De nézzük, hogy ez mennyire igaz.

Stílus #vegyélhazait – És tedd varázslatossá azzal a karácsonyt II.

És akkor a célegyenesben még egy csokorra való dekorációs és ajándék ötlet – természetesen ezúttal is csak és kizárólag hazai alkotók munkáiból válogatva.

Tipp A karácsonyi ajándékozási etikett 5 legfontosabb szabálya – Ezeket a hibákat NE kövesd el!

Az ajándékvásárlási időszak kellős közepén járunk, ilyenkor sosem árt feleleveníteni egy kicsit az ajándékozási etikettet. Ezeknek az iránymutatásoknak az a célja, hogy az ajándékozott és az ajándékozó se érezze magát kényelmetlenül, hanem valós öröm legyen a meglepetés.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin