Forrás: Getty

Így óvd télen a kerti madáritatót

Válassz megfelelő anyagút!

A madáritató csak akkor töltheti be télen is a funkcióját, ha megfelelő anyagból készült, tehát bírja a fagyot. A kőből, kerámiából vagy cementből gyártott fajták magukba szívhatják a vizet, így jobb kiüríteni és letakarni őket a nagy hidegben – de az is jó, ha melegebb helyen tudod tárolni, míg véget nem ér a tél. A fémből, erős műanyagból vagy gyantából készült daraboknak viszont egyáltalán nem árt a fagy.

Olvaszd le vagy távolítsd el a jeget!

A befagyott vagy jégréteggel borított madáritató aligha vonzza a tollasokat. A legegyszerűbb, ha minden reggel kiolvasztod egy kis meleg – de nem forrásban lévő – vízzel. Az is jó megoldás lehet a befagyás ellen, ha teszel bele néhány fekete követ, vagy fekete béléssel borítod, mert ez a szín magába szív egy kis hőt. Egy pingponglabdát is rakhatsz a vízbe, ami az állandó mozgás révén nem hagyja befagyni a vízfelszínt.

Így óvd télen a kerti madáritatót
Forrás: Getty

Tartsd tisztán!

Rendszeresen távolítsd el az esetleg belekerült faleveleket, szemetet és madárürüléket! Az algát dörzsiszivaccsal tudod a leghatékonyabban eltüntetni. Ha komolyabb tisztításra van szükség, akkor 1:10 arányban hígított klórtartalmú vagy klórmentes tisztítószerrel állhatsz neki úgy, hogy különösen figyelsz az alapos öblítésre, mielőtt utántöltöd a madáritatót.

Legyen benne friss víz!

A legjobb, ha naponta tudod cserélni a vizet, de úgy, hogy elég sekély maradjon ahhoz, hogy a madárkák akár a közepére is állhassanak – ez általában 5-7 cm mélységet jelent.

Fontos az elhelyezkedés!

Ha több napfényt kap a madáritató, akkor csekélyebb eséllyel fagy be. Az is lényeges, hogy távol tartsd a ragadozóktól, hiszen az éppen iszogató és szépítkező madarak könnyű prédának számítanak.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.