Forrás: Getty

Így lehetséges a kiégett fű helyreállítása 6 egyszerű lépésben

Kiégett fű helyreállítása – Mire lesz szükséged hozzá?

A legfontosabb az elegendő víz és a megfelelő locsolási technika, ezért mindenképpen szerezzünk be egy automata locsolórendszert, ha még nincs. Ez lehet egyszerű slagra erősített locsolófej is, a lényeg, hogy képes legyen akár 1-2 órán át is saját magától menni, és lefedje az egész füves területet. Szükségünk lesz továbbá fűmagra, amivel a kopott területet újra bevetjük, valamint opcionális lépésként választhatunk fűhöz való műtrágyát is.

Kiégett fű helyreállítása lépésről lépésre:

1. lépés: Ha rendszeres locsolás mellett is kiégett a fű, akkor lehetséges, hogy nem kapott elegendő vizet a talaj vagy nem a megfelelő időpontban végeztük a locsolást. A kiégett fű helyreállítása is csak kellő mennyiségű vízzel lehetséges, ezért növeljük a locsolást gyakoriságát és annak mennyiségét, alaposan áztassuk el az egész talajt, különösen a sérült területeket. A szakértők szerint a kora reggeli órákban vagy estefele érdemes öntözni a füvet, a lényeg, hogy ne süssön erősen a nap az adott időszakban.

2. lépés: Vágjuk le a füvet, ha szükséges, mert a frissen vetett fű miatt egy ideig nem ajánlott a fűnyírás. Ne vágjuk túl rövidre a szálakat, 3-4 centinél rövidebb ne legyen, hiszen akkor annyira megsérül a növény, hogy további részei halnak el.

3. lépés: A sérült területekről távolítsuk el a megégett, barna fűszálakat, amelyek már biztosan nem megmenthetők. Helyükön nagyjából 2-3 centi mélyen puhítsuk át a földet. A részben bebarnult vagy megégett füvet a tápoldattal és a megnövelt mennyiségű locsolással helyrehozhatjuk.

4. lépés: Amennyiben szeretnénk műtrágyát vagy tápoldatot használni, azt most tegyük meg. Alaposan dolgozzuk a földbe, mielőtt elvetnénk az új fűmagokat.

5. lépés: Vessük el a fűmagot, bőségesen szórjuk be vele az előkészített területet.

6. lépés: Végül öntözzük meg az egész részt alaposan, különösen azokat a területeket, ahová elszórtuk a fűmagokat. Ezen a területen legalább négy hétig ne nyírjuk a füvet, különben nem tudnak kellőképpen megerősödni a friss szálak.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.