Forrás: Getty

Így ápold kerti bútoraidat lenolajjal

A lenolajat – ahogy a nevéből is sejteni lehet – lenmagokból nyerik, és gyakran használjuk a konyhában. Ez az egészséges étolaj azonban ennél sokkal többet tud – bátran használhatjuk például a bútorápolás során is. A lenolaj a fából készült bútorra kenve ugyanis reakcióba lép az oxigénnel, aminek hatására egy védőréteget hoz létre.

Erre figyelj!

Ahhoz, hogy a bútorokat megvédd a nedvességtől, kend be őket lenolajjal. Fontos azonban: csak a kerti bútorokat szabad kezelned vele. Ennek több oka is van:

1. ok: Hosszú száradási idő

A tiszta olajat sokkal nehezebben és kevésbé jól tudja magába szívni a fa, mint más, kifejezetten erre a célra készült ápolótermékeket. Ez azt jelenti, hogy kb. 2-3 hétig számítanod kell arra, hogy ragadni fog a kezelt bútordarab felülete.

2. ok: Intenzív szag

A tiszta lenolajnak nagyon erős és intenzív szaga van száradás során. A szakemberek épp azért javasolják, hogy csak olyan bútorokat kezelj vele, amit kint tudsz hagyni a szabadban, hogy ne a lakást lepje el ez a jellegzetes illat.

3. ok: Tűzveszélyes

Azokat a rongyokat, amiket korábban lenolajjal itattál át, nem szabad bárhol tárolni, ugyanis meggyulladhatnak. Minden egyes használat után alaposan mosd ki a rongyot vízzel és mosogatószerrel, majd hagyd megszáradni. Amennyiben ecsetet is használták a munkához, akkor azt is ezzel a módszerrel tudod kitisztítani.

A szakemberek azt javasolják, hogy ezeket a rongyokat egy levegőmentesen és nem gyúlékony dobozban ajánlott tartani. Ilyen lehet például egy befőttes üveg. Ha pedig a régi, lenolajos rongyoktól meg szeretnél válni, akkor várd meg, hogy teljesen megszáradjanak, majd tedd bele egy csavaros üvegbe, és úgy dobd a kukába.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.