Forrás: Getty

Így alakíts ki mediterrán sziklakertet az udvaron

A sziklakertek egészen igénytelenek, mégis szuperül mutatnak, ráadásul a kiépítésük sem bonyolult. Mutatjuk is, mi a teendő.

1. A tökéletes helyszín kiválasztása

Először is a tökéletes hely kiválasztása nagyon sokat számít. Találj egy olyan területet, ami napos és jól szellőzik. A mediterrán növények imádják a meleget, viszont a légmozgás is fontos a számukra. Minél naposabb a hely, annál jobb.

2. A tervezés a siker kulcsa

Mielőtt ásót ragadsz, és neki kezdesz a kert feltúrásának, tervezd meg a sziklakerted alaprajzát. Gondolj arra, hogy milyen méretűre szeretnéd, és milyen formájú legyen a kert. Ne felejts el egy kis ösvényt is tervezni bele, hogy könnyen bejárható legyen a kert minden része.

Így alakíts ki mediterrán sziklakertet az udvaron
Forrás: Getty

3. Készítsd elő a talajt is

Kezdj neki a talaj előkészítésének. Szedj fel egy réteg földet a területről, majd tegyél le egy réteg kavicsot vagy apró köveket. Ez segít a vízelvezetésben és a megfelelő talajszellőzésben. Ezután építheted a kis dombot virágföld, homok és kavicsok keverékéből.

4. Válassz jól a növények sokaságából

Most jön a legizgalmasabb rész: a növények kiválasztása. A klasszikus mediterrán növények az agávé, a levendula, a leander és a kövirózsa. Ezek igazi déli hangulatot teremtenek a kertedbe, és nem csak szépek, de illatosak is.

5. Óvatosan az elrendezéssel

Az elrendezésnél ügyelj a változatosságra és a rétegezésre. A magasabb növényeket helyezd a hátsó részre, majd haladj lefelé a méretük szerint. A kisebb növények között hagyhatsz kis üres területeket, hogy lélegezzen a kert.

6. Díszítésre fel!

Végül, ne felejts el apró dekorációkat is tenni a virágok közé, mint például sziklákat, kavicsokat, esetleg egy kis szökőkutat. Gondolj a nyári esetékre, és napelemes lámpákat is szúrj le a növények közé.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.