Forrás: Getty

Függőleges kert házilag – Tippjeinknek hála a kicsi kert is lehet igazi oázis

Függőleges kert házilag – Polccal

A függőleges kertet házilag is könnyű kialakítani, ennek több verziója is van. Az egyik legegyszerűbb ezek közül, ha egy régi polcot előveszünk, és ez szolgál majd a függőleges kert alapjául. De akár mi magunk is elkészíthetjük a vázat egy DIY projekt keretében, ennek előnye, hogy teljesen személyre tudjuk szabni a kertünkhöz vagy erkélyünkhöz. Ezután jöhet a dekoráció, azaz maguk a növények. Az elrendezés többféleképpen is lehetséges, használhatunk szinte ugyanolyan növényeket vagy keverhetjük is a kedvenc fajtáinkat. Ha futónövényt is szeretnénk a függőleges kertbe, mindenképp az alsóbb polcokra tegyük őket, különben rálógnak majd a többi virágra, és elveszik előlük a fényt.

Függőleges kert házilag – Akasztókkal

Egy másik megoldás a függőleges kert kialakítására, ha a falra vagy a kerítéssel akasztókkal helyezzük fel a növényeket. Ennek előnye, hogy szabadon elhelyezhetjük a virágokat, bármikor átvariálhatjuk az elrendezést, és a növények igényeit is könnyebb mindig az aktualitáshoz igazítani.

A mutatósabb végeredmény érdekében ne csak simán a kerítésre vagy a falra akasszuk a növényeket, hanem készítsünk esztétikus hátteret is hozzá. Például lambéria, színes raklap vagy bármilyen más burkolat képes feldobni az összhatást.

Az akasztós módszer előnye, hogy alá is tehetünk bármennyi növényt, és hozzájuk igazíthatjuk a falon lévő virágokat. Ez nagyon hasznos, hiszen a növények más-más ütemben növekednek, ezért külön hasznos egy ilyen mobil kialakítás.

Függőleges kert házilag – Virágládákkal

Mivel hatalmas divatnak örvend a függőleges kert, egyre több helyen kapható direkt erre a célra kialakított virágosláda, amivel szintén könnyen kialakítható a kis helyt foglaló, ám annál zöldebb függőleges kert. Az erre gyártott virágládák mellett szól, hogy nagyon kényelmes és egyszerű a használatuk, nem kell a rögzítéssel bajlódnunk.

Függőleges kert házilag – Függőleges növényzsák

Szintén az üzletekben, készen kapható megoldás a növényzsák, amit a falra vagy kerítésre kell felszerelni. A kis tartókban cserepestől vagy akár cserép nélkül is tarthatjuk a növényeket. Hátránya, hogy ez jelentősen korlátozza a benne tartható növények választékát, hiszen a kényes virágok nem érezik jól magukat így.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.