Forrás: Getty

Ha kezdő vagy, ha profi, így biztosan sikerül majd a liliomot gondoznod

Hogyan gondozd a liliomokat a csodaszép, hosszantartó virágzás érdekében?

  • Időzítés: A liliomot a legjobb ősszel vagy kora tavasszal ültetni. Válassz számára napos vagy félárnyékos helyet, ahol a talaj jól vízelvezető. A liliomok egyáltalán nem szeretik a pangó vizet, ezért fontos, hogy a talaj laza és tápanyagban gazdag legyen alatta.
  • Ültetés: Az ideális ültetési mélység a hagymák méretétől függően általában 10-15 cm között van. Ügyelj arra, hogy a hagymák csúcsa felfelé nézzen. A hagymákat 20-30 cm távolságra ültesd egymástól, hogy elegendő helyük legyen a növekedéshez és a szellőzéshez.
  • Öntözés: A liliomok – mint a legtöbb növény – rendszeres öntözést igényelnek, különösen a növekedési időszakban. Azonban ügyelj arra, hogy ne öntözd túl őket, mert a túl sok víz gyökérrothadást okozhat. Hetente egyszeri mély öntözés általában elegendő, de a forró nyári napokon gyakrabban is locsolhatod. Mindig ellenőrizd a talaj szárazságát, mielőtt újra locsolnád.
Ha kezdő vagy, ha profi, így biztosan sikerül majd a liliomot gondoznod
Forrás: Getty
  • Tápoldat vagy műtrágya: A liliomok kifejezetten tápanyagigényes növények. Az ültetéskor adj a talajhoz lassú felszívódású műtrágyát, majd a növekedési időszakban havonta egyszer tápoldatozd a növényt. A foszforban gazdag trágyák elősegítik a virágzást.
  • Mulcs: A talaj nedvességtartalmának megőrzése érdekében mulcsozd a liliomok körül a talajt. Ez ráadásul nemcsak a vízmegtartásban segít, hanem a gyomok növekedését is lassítja. Ehhez használhatsz fenyőkérget vagy komposztot is.
  • Metszés: Virágzás után távolítsd el a liliomról az elhervadt virágokat, hogy a növény ne pazaroljon energiát a magok érlelésére. Azonban hagyd meg a zöld leveleket, mert ezek segítenek a hagymának feltöltődni a következő szezonra.
  • Teleltetés: A liliomok többsége hidegtűrő, de azért érdemes mulccsal vagy lombbal betakarni a tövüket, hogy megvédjük a hagymákat a fagytól. Kora tavasszal aztán távolítsd el a takaróréteget, hogy a növények újra növekedésnek indulhassanak.
  • Kártevők elleni védelem: A liliomokat gyakran támadják meg a levéltetvek, csigák és a liliombogarak. A levéltetvek ellen használhatsz rovarölő szappant, míg a csigák ellen érdemes sörös csapdákat kihelyezni. A liliombogarakat pedig akár kézzel is összegyűjtheted a virágról.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.