A legnépszerűbb sövényfajták, amelyek egyszerre díszítik és védik a kerted

A legnépszerűbb sövényfajták, amelyek egyszerre díszítik és védik a kerted

A sövényeknek a profi- és a kezdőkertészek is rajongói, hiszen formázható, sűrű zöld ágaik egyszerre dekoratívak és hasznosak. A kerítés mellé ültetve védik a privát szféránkat, a kreatív kertészek pedig mutatós formákra nyírva dobhatják fel velük a kertet. A most következő sövényfajták garantáltan jól mutatnak majd a kertedben.

Ötletládához ad!

Örökzöld sövényfajták

Az örökzöld sövényfajták közül akkor érdemes válogatni, ha elsősorban takarás miatt szeretnénk a kerítés mellé ültetni valamit. Ezek a típusok télen-nyáron sűrű, zöld ágakkal rendelkeznek, amelyek teljes mértékben megóvnak a kéretlen tekintetektől.

  • Fagyal

A nemes fagyal a klasszikus sövény, ezzel bizonyára már mindannyian találkoztunk. Erős, tömött, sűrű bokor, mely télen-nyáron zöld színben pompázik. Egészen magasra is képes megnőni, ezért drótkerítés mellé ideális választás, ha szeretnénk privát szférát a kertbe. A gondozása is egyszerű, hiszen a bőséges öntözésen kívül mást nem igényel ahhoz, hogy szép nagyra nőjön.

  • Babérmeggy

A babérmeggy örökzöld növény, egyedül a leghidegebb fagyok hatására képes ledobni a leveleit, ám ez nagyon-nagyon ritkán fordul elő. Rendszeres metszése szükséges, különben virágot is hoz, ami nem mutat jól, ha elsősorban határkijelölő szerepet szánunk neki. Babérmeggyet semmiképp se válasszuk kisgyerekek vagy kisállatok mellé, hiszen minden része mérgező.

  • Leyland-ciprus

A Leyland-ciprus a legelegánsabb a sövényfajták közül, magas, hosszúkás, „oszlopos” alakja az ízléses kertek elengedhetetlen eleme. Bármilyen kertet feldob, ráadásul kísérletezhetünk is a formájával. Összefüggő falként is nevelhetjük, de különálló oszlopokként is jól mutatnak.

Lombhullató vagy virágot hozó sövényfajták

Ha dekorációs céllal szeretnénk sövényt ültetni, válasszunk színes, virágos növényeket, mely bár bokrosak, mégis mutatósak. A következő sövényfajták tavasszal, nyáron és télen is díszítik kertedet:

  • Közönséges orgona

Nem csak a zöld sövényfajták hatásosak kerítésként, hanem a virágzó darabok is. A közönséges orgona például csodaszép színes virágokat is hoz, és a lazább, bohókásabb kertekben is jól mutat.

  • Tatárlonc

Csodaszép rózsaszín virágai miatt szívesen használják a tatárloncot a kert határolására. A kert szélein valóban szuperül mutat, azonban ne ezt a növényt válasszuk, ha takarni szeretnénk az udvart, hiszen nem nő túl magasra.

  •  Gyertyán sövény

A gyertyánról sokaknak egy fa jut eszébe, pedig sokkal gyakrabban fordul elő sövényként, mivel a hivatásos kertészek nagy kedvence. Tökéletes, szabályos formájú sövényt lehet kihozni a gyertyánból, ezért sem meglepő, hogy a kastélykertek állandó eleme.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Albérlet helyett önálló lakás? A Fundamentával ez is megoldható.
Megnézem
Bezárom
Promóció 5+1 tanács, ha fenntartható otthont szeretnél

Környezettudatos, zöld, fenntartható – rokon értelmű szavak ezek, melyek egyre inkább a mindennapjaink részévé válnak. Ezért is fontos, hogy otthonainkban is minél inkább érvényre jussanak. De mit is tehetsz azért, hogy élettered valóban fenntartható legyen? Alábbi tippjeink segítenek ebben.

Promóció Egyszerre szépít és varázsol köréd különleges illatot – Tudod mi az?

Manapság már nem elég, ha valami egy dologban jó. Többet akarunk! Legyen hasznunkra duplán. Például legyen szép és hasznos egyszerre.

Kert 4+1 ötlet, mire használhatod fel a lehullott faleveleket

Az őszi színekben pompázó lombkoronáknál kevés szemet gyönyörködtetőbb dolog van, ám a kerttulajdonosoknak munkát is adnak bőven. A lehullott levelek gereblyézése az őszi hidegben nem mindig kellemes feladat, ráadásul igazi szélmalom harc, hiszen nagyon lassan fogynak le a levelek az ágakról. De a száraz levél nem ellenség, hanem hasznos alapanyag! Hoztunk 5 ötletet arra, hogyan hasznosíthatod a kertben, így nem okoz majd akkora bosszúságot a színkavalkád a gyepen.

Stílus Különleges & olcsó DIY polcok, amiket saját magad is elkészíthetsz!

Sajátos hangulatot csempésznek az otthonainkba a különleges DIY polcok. Jó hír, hogy legtöbbjüket magad is elkészítheted! Hoztunk pár vagány ötletet

Tipp NE tedd ezt! – A következő 5 szokás jelentősen megrövidíti kanapéd élettartamát

Íratlan szabály, hogy egy közepes árú kanapéknak körülbelül 10 évig, míg a magasabb árú termékeknek legalább 25 évig kell kitartaniuk. De sajnos a legtöbb ember nem gondoskodik megfelelően a kanapéjáról, és ennek következtében még a kiváló minőségű darabok is idő előtt megöregedhetnek. Hogy mivel és hogyan rövidítjük meg ennek a bútordarabnak az élettartamát (akaratlanul is)? Ezeket gyűjtöttük össze alább.

Tipp 4+1 érv, amiért megéri belevágni a felújításba

Egy lakás teljeskörű renoválása nem kis vállalkozás. Sok-sok tervezés és szervezés előzi meg, közben még több kompromisszum és bosszúság kíséri, majd jó pár napot (hetet) igényel, mire minden a régi-új helyére kerül. Mégis azt mondjuk: megéri belevágnotok. Mutatjuk is, miért.

Kert Hasznos tippek lejtős kertek beépítéséhez – Így hozd egyenesbe az udvarod!

Magyarország területének legnagyobb részben síkság van, így ott egyáltalán nem találkozhatunk lejtős kertekkel. Azonban a kisebb falvak legnagyobb hányada hegyes, dombos vidéken fekszik, ahol bizony akadnak már lejtős területek. Ezek kicsit több odafigyelést igényelnek, mintha sík területen lennének, de szerencsére nem járnak annyival több gonddal. Ebben segítenek az alábbi hasznos tippek lejtős kertek beépítéséhez.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin