Forrás: Getty

A legnépszerűbb sövényfajták, amelyek egyszerre díszítik és védik a kerted

Örökzöld sövényfajták

Az örökzöld sövényfajták közül akkor érdemes válogatni, ha elsősorban takarás miatt szeretnénk a kerítés mellé ültetni valamit. Ezek a típusok télen-nyáron sűrű, zöld ágakkal rendelkeznek, amelyek teljes mértékben megóvnak a kéretlen tekintetektől.

  • Fagyal

A nemes fagyal a klasszikus sövény, ezzel bizonyára már mindannyian találkoztunk. Erős, tömött, sűrű bokor, mely télen-nyáron zöld színben pompázik. Egészen magasra is képes megnőni, ezért drótkerítés mellé ideális választás, ha szeretnénk privát szférát a kertbe. A gondozása is egyszerű, hiszen a bőséges öntözésen kívül mást nem igényel ahhoz, hogy szép nagyra nőjön.

  • Babérmeggy

A babérmeggy örökzöld növény, egyedül a leghidegebb fagyok hatására képes ledobni a leveleit, ám ez nagyon-nagyon ritkán fordul elő. Rendszeres metszése szükséges, különben virágot is hoz, ami nem mutat jól, ha elsősorban határkijelölő szerepet szánunk neki. Babérmeggyet semmiképp se válasszuk kisgyerekek vagy kisállatok mellé, hiszen minden része mérgező.

  • Leyland-ciprus

A Leyland-ciprus a legelegánsabb a sövényfajták közül, magas, hosszúkás, „oszlopos” alakja az ízléses kertek elengedhetetlen eleme. Bármilyen kertet feldob, ráadásul kísérletezhetünk is a formájával. Összefüggő falként is nevelhetjük, de különálló oszlopokként is jól mutatnak.

Lombhullató vagy virágot hozó sövényfajták

Ha dekorációs céllal szeretnénk sövényt ültetni, válasszunk színes, virágos növényeket, mely bár bokrosak, mégis mutatósak. A következő sövényfajták tavasszal, nyáron és télen is díszítik kertedet:

  • Közönséges orgona

Nem csak a zöld sövényfajták hatásosak kerítésként, hanem a virágzó darabok is. A közönséges orgona például csodaszép színes virágokat is hoz, és a lazább, bohókásabb kertekben is jól mutat.

  • Tatárlonc

Csodaszép rózsaszín virágai miatt szívesen használják a tatárloncot a kert határolására. A kert szélein valóban szuperül mutat, azonban ne ezt a növényt válasszuk, ha takarni szeretnénk az udvart, hiszen nem nő túl magasra.

  •  Gyertyán sövény

A gyertyánról sokaknak egy fa jut eszébe, pedig sokkal gyakrabban fordul elő sövényként, mivel a hivatásos kertészek nagy kedvence. Tökéletes, szabályos formájú sövényt lehet kihozni a gyertyánból, ezért sem meglepő, hogy a kastélykertek állandó eleme.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.