5 növény, ami tökéletes választás a csodaszép lugashoz

5 növény, ami tökéletes választás a csodaszép lugashoz

Lugast szeretnél a kertbe? Mutatjuk, milyen növényeket érdemes választanod hozzá.

Ötletládához ad!

A kertészek és kertrendezők egyik nagy kedvence a lugas, ami tökéletes fókuszpont a kert kialakításakor. Ez a kert középpontja, a főattrakció, melynek kialakítása és fenntartása egyáltalán nem bonyolult. Csupán jó alapot kell kialakítanunk hozzá, és ügyesen kell kiválasztani a növényeket. 

Az alap

A lugas alapjának többféle megoldást is választhatunk, azonban nagyon fontos, hogy az mindenképp elbírja a növényeket. Emellett nagyon lényeges, hogy ne korhadjon el, azaz fém- vagy kezelt faszerkezetet válasszunk. Az időtálló megoldás azért elengedhetetlen, mert nem nagyon tudjuk majd karbantartani, ha benőtte a sok növény. 

Legnépszerűbb növények a lugasra

1. Vadszőlő: Ha gyors eredményre vágyunk, és nem fontos, hogy virágozzon a lugas, akkor tökéletes választás a vadszőlő. Klasszikus futónövény, amit könnyen fel lehet vezetni a lugas tartószerkezetére. Rendkívül gyorsan nő, ezért tavasszal és ősszel érdemes megmetszeni, ám ezen túl nem igényelnek több törődést. 

5 növény, ami tökéletes választás a csodaszép lugashoz
Forrás: Getty

2. Kúszóakác: Kora tavasztól egészen nyár közepéig gyönyörű, lila színbe borul a kúszóakác takaros, fürtös virágainak köszönhetően. Napfényt igénylő növény, hiszen virágait csak elegendő fényben tudja nevelgetni. Szintén gyorsan nő, ezért egyszerűen fel lehet futtatni a lugasra. 

5 növény, ami tökéletes választás a csodaszép lugashoz
Forrás: Getty

3. Futórózsa: A futónövények legszebbike, a puccos díszkertek kedvence. A futórózsa sok színben kapható, például vörösben, narancssárgában, fehérben vagy rózsaszínben, de igazi különleges, foltos variációkat is találhatunk. Elegáns megoldás, ami rendszeres metszést és törődést igényel, ám csodaszép, nyáron át tartó virágzásával meghálálja a munkánkat.  

5 növény, ami tökéletes választás a csodaszép lugashoz
Forrás: Getty

4. Trombitafolyondár: Nyártól egészen őszig virágzó kertről álmodozol? Akkor a trombitafolyondár a tökéletes választás a lugasba. Rengeteg apró virága sárgás színben pompázik, és szinte semmi törődést nem igényel, csupán szárazság idején egy kis vizet kérnek. Rendkívül magasra, akár 3-4 méterre is megnő, ezért tökéletes választás nagyobb lugasokba is. 

5 növény, ami tökéletes választás a csodaszép lugashoz
Forrás: Getty

5. Borostyán: A futónövény szó hallatán mindenkinek az örök klasszikus borostyán jut először eszébe. Nem csoda, hiszen még a többi futónövénynél is gyorsabban nő, ám cserébe abszolút igénytelen, így a legnagyobb kihívást a kordában tartása okozza. Ha nem bánjuk, hogy rendszeresen metszeni kell, akkor csodaszép zöld foltja lesz kertünknek. 

5 növény, ami tökéletes választás a csodaszép lugashoz
Forrás: Getty

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Kert 5 jel, hogy új kerti bútorra van szükséged

Ha szeretsz nyáron a kertedben összejöveteleket tartani, akkor a kerti bútoraidat bizony sokat használod – ezzel együtt gyorsabban is kopnak. Mutatjuk, hogy mik azok a jelek, amik arra utalnak: cserére érett a garnitúra.

Tipp #vegyélhazait – És teremts azzal nyári hangulatot az otthonodban

Itt a nyár, ideje hát szieszta-hangulatba öltöztetni az otthonod. Mivel mással, mint magyar alkotók káprázatos munkáival?!

Tipp Légkondicionálás a lehető legkisebb költségből – Zsebbarát tippek hűvös lakáshoz

Nyakunkon az év legmelegebb időszaka, így lassan biztosan be kell kapcsolni a klímát. Persze sokan a fogyasztása miatt félnek használni. Nekik mutatunk pár megoldást, amivel a légkondicionáló áramhasználata alacsony marad.

Tipp Toll paplan tisztítása házilag – Frissítsd fel az ágyad ezzel a pár lépéssel

Azt mindenki tudja, hogy az ágyneműt és a huzatokat viszonylag gyakran kell tisztítani – de a „töltetről’, azaz a párnákról és a paplanokról már kevesebb szó esik. Pedig azokra is ráfér a karbantartás. Mutatjuk, hogyan zajlik a toll paplan tisztítása házilag.

Tipp Indukciós főzőlap tisztítása – Így működik!

Egyre több lakásban találkozhatunk indukciós főzőlappal, ugyanis sok előnye van. Az egyik sarkalatos pontja azonban a takarítás, ami több odafigyelést igényel. Mutatjuk, hogyan zajlik egy indukciós főzőlap tisztítása.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin