5 növény, ami tökéletes választás a csodaszép lugashoz

5 növény, ami tökéletes választás a csodaszép lugashoz

Lugast szeretnél a kertbe? Mutatjuk, milyen növényeket érdemes választanod hozzá.

Ötletládához ad!

A kertészek és kertrendezők egyik nagy kedvence a lugas, ami tökéletes fókuszpont a kert kialakításakor. Ez a kert középpontja, a főattrakció, melynek kialakítása és fenntartása egyáltalán nem bonyolult. Csupán jó alapot kell kialakítanunk hozzá, és ügyesen kell kiválasztani a növényeket. 

Az alap

A lugas alapjának többféle megoldást is választhatunk, azonban nagyon fontos, hogy az mindenképp elbírja a növényeket. Emellett nagyon lényeges, hogy ne korhadjon el, azaz fém- vagy kezelt faszerkezetet válasszunk. Az időtálló megoldás azért elengedhetetlen, mert nem nagyon tudjuk majd karbantartani, ha benőtte a sok növény. 

Legnépszerűbb növények a lugasra

1. Vadszőlő: Ha gyors eredményre vágyunk, és nem fontos, hogy virágozzon a lugas, akkor tökéletes választás a vadszőlő. Klasszikus futónövény, amit könnyen fel lehet vezetni a lugas tartószerkezetére. Rendkívül gyorsan nő, ezért tavasszal és ősszel érdemes megmetszeni, ám ezen túl nem igényelnek több törődést. 

5 növény, ami tökéletes választás a csodaszép lugashoz
Forrás: Getty

2. Kúszóakác: Kora tavasztól egészen nyár közepéig gyönyörű, lila színbe borul a kúszóakác takaros, fürtös virágainak köszönhetően. Napfényt igénylő növény, hiszen virágait csak elegendő fényben tudja nevelgetni. Szintén gyorsan nő, ezért egyszerűen fel lehet futtatni a lugasra. 

5 növény, ami tökéletes választás a csodaszép lugashoz
Forrás: Getty

3. Futórózsa: A futónövények legszebbike, a puccos díszkertek kedvence. A futórózsa sok színben kapható, például vörösben, narancssárgában, fehérben vagy rózsaszínben, de igazi különleges, foltos variációkat is találhatunk. Elegáns megoldás, ami rendszeres metszést és törődést igényel, ám csodaszép, nyáron át tartó virágzásával meghálálja a munkánkat.  

5 növény, ami tökéletes választás a csodaszép lugashoz
Forrás: Getty

4. Trombitafolyondár: Nyártól egészen őszig virágzó kertről álmodozol? Akkor a trombitafolyondár a tökéletes választás a lugasba. Rengeteg apró virága sárgás színben pompázik, és szinte semmi törődést nem igényel, csupán szárazság idején egy kis vizet kérnek. Rendkívül magasra, akár 3-4 méterre is megnő, ezért tökéletes választás nagyobb lugasokba is. 

5 növény, ami tökéletes választás a csodaszép lugashoz
Forrás: Getty

5. Borostyán: A futónövény szó hallatán mindenkinek az örök klasszikus borostyán jut először eszébe. Nem csoda, hiszen még a többi futónövénynél is gyorsabban nő, ám cserébe abszolút igénytelen, így a legnagyobb kihívást a kordában tartása okozza. Ha nem bánjuk, hogy rendszeresen metszeni kell, akkor csodaszép zöld foltja lesz kertünknek. 

5 növény, ami tökéletes választás a csodaszép lugashoz
Forrás: Getty

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Add át magad a karácsonyi hangulatnak! 3 nagyszerű ajándékötlet, amivel garantáltan örömet szerzel

Már fenyőillatban úszik a lakás, sorra gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún, és igyekszünk minél előbb elintézni, helyre tenni és rendbe rakni mindent, no meg persze mihamarabb beszerezni mindenkinek a lehető legjobb ajándékot. De közben arra is kell figyelnünk, hogy a karácsony meghittsége ne vesszen el a teendők rengetegében.

Otthon Tokár Tamás és Kovács Dorottya otthonában jártunk

A házkeresés egyik alapfeltétele volt Tamáséknál, hogy megoldható legyen egy-egy külön „irodahelyiség” kialakítása, ahol egymástól elszeparáltan tudnak dolgozni. Szerencsére a kiszemelt háznak a földszintjén adott volt ennek a lehetősége, így a saját ízlésüknek és érdeklődési körüknek megfelelő birodalmat tudtak létrehozni.

Tipp Karácsony számokban – Mennyit spórolhatunk, ha kevesebbet kapcsoljuk be a fényfüzéreket?

A karácsonyi hangulathoz nagyban hozzátartoznak az égősorok, fénydekorok és különböző világító figurák az ablakban. Amerikában egyenesen versenyeznek az emberek, hogy kinek van pompásabban kivilágítva a háza. Azt gondolhatjuk, hogy ezek sok áramot fogyasztanak az ünnepi időszakban – ezzel együtt ezen lehet igazán spórolni. De nézzük, hogy ez mennyire igaz.

Stílus #vegyélhazait – És tedd varázslatossá azzal a karácsonyt II.

És akkor a célegyenesben még egy csokorra való dekorációs és ajándék ötlet – természetesen ezúttal is csak és kizárólag hazai alkotók munkáiból válogatva.

Tipp A karácsonyi ajándékozási etikett 5 legfontosabb szabálya – Ezeket a hibákat NE kövesd el!

Az ajándékvásárlási időszak kellős közepén járunk, ilyenkor sosem árt feleleveníteni egy kicsit az ajándékozási etikettet. Ezeknek az iránymutatásoknak az a célja, hogy az ajándékozott és az ajándékozó se érezze magát kényelmetlenül, hanem valós öröm legyen a meglepetés.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin