Forrás: Getty

4 tipp, hogyan óvhatod a méheket

Az utóbbi évek és évtizedek történései, a beporzók életterének tönkretétele, a klímaváltozás és a vegyszerek hatására egyre több méh pusztul el, ami komoly veszélyt jelent az ökoszisztémára. A katasztrófa elkerülése érdekében muszáj cselekedni! Ebből Te magad is kiveheted a részed! A méhek védelme ráadásul nem is ördöngös feladat – ezt most meg is mutatjuk.

Így védheted a méheket

Tipp 1 – Méhbarát növények

Nem számít, hogy kerted vagy erkélyed van, méhbarát növényeket bárhova ültethetsz. Ezek olyan fajták, amelyek nektárt és pollent biztosítanak a beporzóknak. Mindössze arra kell figyelned, hogy minden évszakra válassz megfelelő virágot, hogy egész évben segíthesd a méhek munkáját.

Tipp 2 – Otthon a méheknek

Telepíts rovarhoteleket a kertedben vagy az erkélyeden, így otthont biztosíthatsz a beporzóknak. Nem kell rögtön a boltba rohannod emiatt, hiszen a kezed ügyébe eső alapanyagokból is elkészítheted. A kövek és fa maradványok máris jók ehhez, hiszen ezek is védelmet nyújtanak a méheknek, sőt, még az utódaik felnevelésére is tökéletesen alkalmasak.

Tipp 3 – Ne használj vegyszereket

A méhek folyamatos pusztulásáért főleg a vegyszerek, pontosabban a növényvédő szerek tehetők felelőssé. Épp ezért annyira fontos, hogy igyekezz minél inkább kiváltani ezeket. Szerencsére számos környezet- és természetkímélő alternatíva létezik. Levéltetű ellen például tökéletes választás a kávézacc, a csalánfőzet és az ecet.

Tipp 4 – Méhitatók

Igen, még a méhek is szomjasak. Főleg a meleg nyári napokon van szükségük folyadékra, viszont sok esetben nem találnak semmilyen vízfelületet. Épp ezért annyira fontos, hogy mindig legyen a kertben, a teraszon vagy az erkélyen egy méhitató. Erre a célra tökéletes egy lapos tál benne némi vízzel. A tálra nyugodtan tehetsz kis köveket, ágakat vagy mohát, ezzel is megkönnyítve a rovaroknak a landolást, egyben megakadályozva a vízbe fulladást.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.