Forrás: Getty

4 növény, amely távol tartja a kullancsokat a kertedtől

1. Rozmaring

A hobbikertészek nem csupán az illata és aromája miatt szeretik ezt a fűszernövényt, hanem különleges csodaereje miatt is. A kullancsok ugyanis rendkívüli módon utálják a rozmaring szagát. Ha úgy döntesz, hogy ennek a növénynek is helyet szeretnél biztosítani a kertedben, akkor egy napos és meleg részre ültesd el. Mértékkel öntözd, és figyelj arra, hogy a felesleges víz el tudjon folyni a tövétől, ugyanis azt nagyon rosszul viseli, ha áll a vízben. A tavaszi virágzást követően vágd vissza.

2. Macskamenta

Míg a cicák rajonganak ezért a növényért, addig a kullancsok inkább elkerülik. Ültetheted cserépbe, de akár a földbe is, mindössze arra figyelj, hogy mindenféleképpen napos helyre tedd, a földje pedig legyen laza és jó légáteresztő képességű. A tavaszi visszavágáson túl a júliusi virágzást követően ismét érdemes megmetszened, ezáltal még egyszer megcsodálhatod a lila, fehér vagy kék virágait.

3. Gilisztaűző varádics

Ezzel a sárga virágú növénnyel nem csupán a kullancsoknak kell óvatosan bánniuk, de neked is, ugyanis olyan illóolajat tartalmaz, ami mérgező. Fogyasztása után hányás, gyomor- és bélpanaszok és szívritmuszavarok jelentkezhetnek, súlyos esetben pedig akár halálhoz is vezethet. Azonban épp ennek a méregnek köszönhetően lép fel hatékonyan a kullancsokkal szemben. A gilisztaűző varádics nem egy igényes növény, és gyorsan elszaporodik. Szeptemberben ajánlott alaposan visszavágni.

4. Közönséges levendula

A levendulának számos jótékony hatása van, így már meg sem lepődünk azon, hogy a kullancsokat is távoltartja. Ezeken a kártevőkön kívül a darazsakat és pókokat is elűzi. Csodaerején kívül még szép is, ezért minden kert éke lehet. A napos és meleg helyet szereti, és a szárazabb időszakokban igényli csak a rendszeres öntözést. Tápoldatra egyáltalán nincs szüksége. Annak érdekében, hogy ne legyen fás, évente több alkalommal vágd vissza.

Kullancsokat elűző illatok

Meglepő módon a kullancsok nem az orrukon, hanem a lábukon keresztül érzékelik a szagokat, és ezáltal tudják eldönteni, hogy gazdatestet találtak-e vagy sem. Ezért másznak fel a fűszálakra, és lóbálják a lábukat. Ez egyben azt is jelenti, hogy a megfelelő illatokkal távol tudod tartani őket magadtól. Ilyen például:

  • Citrom
  • Kókusz
  • Boróka
  • Bazsalikom
  • Oreganó
  • Mirha
  • Kakukkfű
  • Majoránna

Nagyon fontos, hogy az illóolajokat ne tisztán kend fel a bőrödre, hanem egy másik olajjal keverve. Tökéletes választásnak bizonyul erre a mandula-, a jojoba- és a szezámolaj vagy a kókuszzsír.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.