3 gyakori öntözési hiba, ami tönkreteszi a növényeket

3 gyakori öntözési hiba, ami tönkreteszi a növényeket

Noha az öntözés létfontosságú a növények számára, akár kárt is tehetünk vele bennük, ha rosszul csináljuk. Következzenek a legtipikusabb hibák, illetve tanácsok azok elkerülésére.

Ötletládához ad!

A nyári melegben a növényeknek szükségük van vízre, ellenkező esetben tönkremennek. De mi van akkor, ha a locsolás ellenére is elpusztulnak? Ebben az esetben feltehetőleg az alábbi 3 hiba egyikét – vagy akár mind a hármat ­– elkövetted.

#1 hiba – Túl gyakori öntözés

Inkább ritkábban és alaposan öntözd a növényeidet, minthogy gyakran kevés vízzel. Ez az egyik aranyszabálya a nyári öntözésnek. Tudnod kell, hogy a növények megszokják, ha pár naponta kapnak egy kevés vizet, ami sok esetben azt eredményezi, hogy nem eresztik elég mélyre a gyökerüket, hanem csak annyira, hogy hozzájussanak ahhoz a kevés vízmennyiséghez. A szárazabb időszakokban azonban ez azt jelenti, hogy minden egyes nap szükségük van vízre, ami azonban gyakran nem igazán kivitelezhető. Ha pedig nem kapják meg a szokásos adagot, azonnal kókadni kezdenek.

#2 hiba – Déli öntözés

Ha délben locsolod meg a növényeidet, akkor nagy eséllyel ki fognak égni. A leveleken megmaradó vízcseppek ugyanis a napsugarak hatására kiégetik azokat, kárt téve ezzel a növényben. Ezen kívül az sem elhanyagolható, hogy délben és délután a víz legnagyobb része elpárolog, ráadásul még azelőtt, hogy a gyökerek magukba tudták volna szívni. Kora este sem ajánlott az öntözés, hiszen ekkor is meleg még a talaj, ami szintén kedvez a párolgásnak. Sokkal jobb, ha kora reggel locsolsz, így biztosan eljut a növények gyökeréig a víz.

#3 hiba – Felülről locsolás

Ha fentről locsolod a növényeket, azaz a leveleket és virágokat is éri a víz, akkor könnyen felütheti a fejét a penész, ugyanis ez a nedvesség tökéletes táptalaja a penészspóráknak. Ezen kívül számos növény nem is viseli jól a felülről öntözést – ilyen például a paradicsom és a karalábé.

Ezen kívül a vizet is pazarolod, hiszen sok esetben pont oda nem jut belőle, ahova kellene: a gyökerekhez. A szakemberek épp ezért mindig azt javasolják, hogy a növény tövéhez locsold a vizet, így biztosan elegendő nedvességhez jutnak a gyökerek.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Otthon Bérelt lakásból igazi otthon – Nikinek sikerült!

Amikor valaki nem saját tulajdonú, hanem bérelt ingatlanban álmodja meg otthonát, gyakran nem is igazán szabja magára a tereket és a stílust. Niki viszont úgy döntött, valóban hozzá illő zugra vágyik, és Bíró Andrea lakberendező segítségével meg is valósította elképzelését.

Tipp Magad készítette dísz a karácsonyfára: aranyos csillagok sótésztából

Ne tévesszen meg, hogy ehhez a DIY projekthez sótésztára van szükség. Nem süteményt fogunk készítünk, hanem karácsonyi díszeket, amik akár kulcstartóként is megállják a helyüket.

Tipp Tedd fel úgy az égősort a karácsonyfára, ahogy csak a profik tudják

Lehet bármennyi dísz is egy karácsnyfán, igazán az égősortól lesz szép. Segítünk, hogy ezzel idén már ne legyen problémád.

Tipp Ezért ne dobd ki SOHA a citrusfélék héját

Semmiféleképpen se dobd ki a mandarin, a narancs és a citrom héját, mert sok élethelyzetben a segítségedre lehetnek. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp Neked készítettem V. – Sikkes DIY dizájner kép a falra festés nélkül

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin