Forrás: Getty

3 gyakori öntözési hiba, ami tönkreteszi a növényeket

A nyári melegben a növényeknek szükségük van vízre, ellenkező esetben tönkremennek. De mi van akkor, ha a locsolás ellenére is elpusztulnak? Ebben az esetben feltehetőleg az alábbi 3 hiba egyikét – vagy akár mind a hármat ­– elkövetted.

#1 hiba – Túl gyakori öntözés

Inkább ritkábban és alaposan öntözd a növényeidet, minthogy gyakran kevés vízzel. Ez az egyik aranyszabálya a nyári öntözésnek. Tudnod kell, hogy a növények megszokják, ha pár naponta kapnak egy kevés vizet, ami sok esetben azt eredményezi, hogy nem eresztik elég mélyre a gyökerüket, hanem csak annyira, hogy hozzájussanak ahhoz a kevés vízmennyiséghez. A szárazabb időszakokban azonban ez azt jelenti, hogy minden egyes nap szükségük van vízre, ami azonban gyakran nem igazán kivitelezhető. Ha pedig nem kapják meg a szokásos adagot, azonnal kókadni kezdenek.

#2 hiba – Déli öntözés

Ha délben locsolod meg a növényeidet, akkor nagy eséllyel ki fognak égni. A leveleken megmaradó vízcseppek ugyanis a napsugarak hatására kiégetik azokat, kárt téve ezzel a növényben. Ezen kívül az sem elhanyagolható, hogy délben és délután a víz legnagyobb része elpárolog, ráadásul még azelőtt, hogy a gyökerek magukba tudták volna szívni. Kora este sem ajánlott az öntözés, hiszen ekkor is meleg még a talaj, ami szintén kedvez a párolgásnak. Sokkal jobb, ha kora reggel locsolsz, így biztosan eljut a növények gyökeréig a víz.

#3 hiba – Felülről locsolás

Ha fentről locsolod a növényeket, azaz a leveleket és virágokat is éri a víz, akkor könnyen felütheti a fejét a penész, ugyanis ez a nedvesség tökéletes táptalaja a penészspóráknak. Ezen kívül számos növény nem is viseli jól a felülről öntözést – ilyen például a paradicsom és a karalábé.

Ezen kívül a vizet is pazarolod, hiszen sok esetben pont oda nem jut belőle, ahova kellene: a gyökerekhez. A szakemberek épp ezért mindig azt javasolják, hogy a növény tövéhez locsold a vizet, így biztosan elegendő nedvességhez jutnak a gyökerek.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.