3 gyakori öntözési hiba, ami tönkreteszi a növényeket

3 gyakori öntözési hiba, ami tönkreteszi a növényeket

Noha az öntözés létfontosságú a növények számára, akár kárt is tehetünk vele bennük, ha rosszul csináljuk. Következzenek a legtipikusabb hibák, illetve tanácsok azok elkerülésére.

Ötletládához ad!

A nyári melegben a növényeknek szükségük van vízre, ellenkező esetben tönkremennek. De mi van akkor, ha a locsolás ellenére is elpusztulnak? Ebben az esetben feltehetőleg az alábbi 3 hiba egyikét – vagy akár mind a hármat ­– elkövetted.

#1 hiba – Túl gyakori öntözés

Inkább ritkábban és alaposan öntözd a növényeidet, minthogy gyakran kevés vízzel. Ez az egyik aranyszabálya a nyári öntözésnek. Tudnod kell, hogy a növények megszokják, ha pár naponta kapnak egy kevés vizet, ami sok esetben azt eredményezi, hogy nem eresztik elég mélyre a gyökerüket, hanem csak annyira, hogy hozzájussanak ahhoz a kevés vízmennyiséghez. A szárazabb időszakokban azonban ez azt jelenti, hogy minden egyes nap szükségük van vízre, ami azonban gyakran nem igazán kivitelezhető. Ha pedig nem kapják meg a szokásos adagot, azonnal kókadni kezdenek.

#2 hiba – Déli öntözés

Ha délben locsolod meg a növényeidet, akkor nagy eséllyel ki fognak égni. A leveleken megmaradó vízcseppek ugyanis a napsugarak hatására kiégetik azokat, kárt téve ezzel a növényben. Ezen kívül az sem elhanyagolható, hogy délben és délután a víz legnagyobb része elpárolog, ráadásul még azelőtt, hogy a gyökerek magukba tudták volna szívni. Kora este sem ajánlott az öntözés, hiszen ekkor is meleg még a talaj, ami szintén kedvez a párolgásnak. Sokkal jobb, ha kora reggel locsolsz, így biztosan eljut a növények gyökeréig a víz.

#3 hiba – Felülről locsolás

Ha fentről locsolod a növényeket, azaz a leveleket és virágokat is éri a víz, akkor könnyen felütheti a fejét a penész, ugyanis ez a nedvesség tökéletes táptalaja a penészspóráknak. Ezen kívül számos növény nem is viseli jól a felülről öntözést – ilyen például a paradicsom és a karalábé.

Ezen kívül a vizet is pazarolod, hiszen sok esetben pont oda nem jut belőle, ahova kellene: a gyökerekhez. A szakemberek épp ezért mindig azt javasolják, hogy a növény tövéhez locsold a vizet, így biztosan elegendő nedvességhez jutnak a gyökerek.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Otthon Varázslat 20 négyzetméteren – Ez a lakás felülírja a szűk terek fogalmát

A kislakás különleges műfaj, ami a megszokottnál sokkal kompaktabb elrendezést, komoly átgondolást és látványos ötleteket igényel, hogy minden funkció elférjen kevés négyzetméteren. Ebben a picike otthonban ez igencsak látványosan sikerült.

Tipp Tavaszi nagytakarítás: így lesz csíkmentes az ablaküveg

Nincs tavaszi nagytakarítás ablaktisztítás nélkül, ennek ellenére ez az egyik legkevésbé kedvelt munka, hiszen sokáig tart, sok energiát emészt fel, végül mégis sokszor csíkos és foltos a felület. Utóbbi problémára hoztunk most megoldást.

Tipp A bolyhos szőnyegek tisztítása: csak 3 eszközre van szükséged hozzá

A bolyhos szőnyegek nagyon kényelmesek, hiszen a hosszú szálak miatt puhák, ráadásul szinte valamennyi stílushoz jól illenek. Sokan azonban ódzkodnak tőlük, mégpedig a takarítás miatt. Ez valóban sarkalatos pont, de az alábbi 3 eszköz segítségével könnyebb lesz a dolgod.

Kert A gyep gondozása tél után – Erre van szüksége tavasszal a fűnek

A hosszú és hideg tél után a növényeknek kiemelt figyelemre és törődésre van szükségük. Ez a fűre is igaz. Mutatjuk, mit kell tenned a gyeppel, hogy tavasszal (aztán pedig nyáron is) szép és egészséges legyen.

Kert Ezeket a növényeket ültesd az udvar árnyékos részeire

Ha már tapasztalt kertész vagy, bizonyára félve fogsz neki az árnyékos helyek megtervezéséhez, hiszen nehéz virágba borítani a naptól elzárt részeket. A kert azonban csak úgy lesz szép, ha minden pontjában van valami zöld, ehhez pedig ismerni kell az árnyéktűrő virágokat. Hoztunk egy listát a legszebb növényekről, amelyek örömmel költöznének a kerted árnyékos sarkaiba is.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin