Forrás: Getty

10 dolog, amit SOHA ne dobj a komposztra

Nagyon sok szerves anyagot gondolkodás nélkül komposztálhatsz. Az alábbi listában azonban olyan élelmiszereket gyűjtöttünk össze, melyeket a kukába szabad csak kidobnod, a szerves hulladék közé viszont nem.

 1. Állati eredetű élelmiszerek (hús- és tejtermékek): Ezeknek semmi keresnivalójuk a komposzton. Ennek oka, hogy a kertben található komposztáló nem tud olyan hőmérsékletre felmelegedni, hogy ezek rövid időn belül komposztálódjanak. Az ilyen élelmiszerek továbbá a rágcsálókat is odacsalogatják, aminek biztosan nem örülnél.
 2. Ez szintén igaz a kenyérre és a süteményre. Ezek ugyanis a patkányok kedvenc ételei.
 3. A főzés során használt olajat szintén ne a komposztra öntsd, ugyanis hatására egy zsírréteg alakul ki, ami lelassítja a bomlási folyamatokat, továbbá kellemetlen szagot áraszt.
 4. A beteg növényeket, illetve azok részeit se tedd a komposztra, különösen ha azt a későbbiekben trágyázásra szeretnéd felhasználni. Ha erre nem figyelsz, akkor nagy annak az esélye, hogy a gombák és baktériumok átterjednek az egészséges növényekre.
 5. A hamut is inkább a sima szemetesbe dobd ki.
 6. A fűrészport nyugodtan rászórhatod a komposztra, de csak abban az esetben, ha a fa, amit elégettél, kezeletlen volt.
 7. A nyomtatott vagy fóliázott papírnak sincs semmi keresnivalója a komposzton!
 8. Az állati ürülék veszélyes lehet az egészségre nézve, ezért semmiféleképpen ne a komposzton szabadulj meg tőle.
 9. Az üveg, a műanyag és a fém szemét szintén nem a komposztra való. Ezeknek a szelektív kukában vagy esetleg a méhtelepen van a helyük.
 10. A pelenka is a hagyományos kukába való, hiszen műanyagot tartalmaz, és rendkívül lassan bomlik le.

Akkor mi mehet a komposztra?

Most, hogy már tudod, hogy mit nem szabad komposztálni, lássuk, hogy melyek azok a dolgok, amiket bátran rádobhatsz a szerves kupacra:

 • Zöldség és gyümölcs
 • Tojáshéj
 • Kávészűrő és kávézacc
 • Teafilter
 • Széna és szalma
 • Lombozat, lehullott levelek, fakéreg
 • Levágott fű
 • Ágak, bokrok
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.