A hőérzet egyénenként változó, de a túl meleg lakás egészségtelen

Lépj a gázra! Hasznos tippek a fűtésrendszer korszerűsítéséhez

Kevés olyan alapvető fontosságú beruházás van egy ingatlan és természetesen egy család életében, mint a fűtésrendszer korszerűsítése. A szakemberek egyöntetű véleménye szerint fűtéskorszerűsítésre csak akkor szánjuk rá magunkat, ha az épület, lakás esetén a teljes ház szigetelése jól megoldott, korszerűnek mondható. Alapesetben ez a külső homlokzat legalább 6-10 centis szigetelését, illetve a korszerű nyílászárókat takarja. Nagyon fontos emellett a födémszerkezet, a tető szigetelése is, hiszen a meleg felfelé száll, így hiába a körkörös szigetelés, ha a padlástér felé elillan a meleg. Fontos tudni, hogy egy negyven-ötven éves, vagy öregebb épület, illetve az abban lévő lakás, ha szigeteletlen és korszerűtlen, például gázkonvektoros a fűtése, akkor akár 5-6-szor több gázt fogyaszt el egy tél alatt, mint egy profi ablakokkal ellátott, szigetelt és modern cirkóval szerelt otthon.

Fontos az időtáv

Kiemelten fontos az is, hogy csak akkor kezdjünk bele a fűtésrendszer átalakításába, ha hosszú távra tervezünk. Egy fiatal, gyerekvállalás előtt álló pár, akik feltehetően pár éven belül nagyobb lakást keresnek, nem feltétlenül jár jól a lakás melegellátó rendszerének teljes megújításával. Egy ilyen beruházás ugyanis legalább 4, de inkább 5-7 év alatt térülhet csak meg. Főként akkor, ha nincs kialakítva radiátoros rendszer, hanem kályhás, konvektoros fűtésről kell átállni. Ilyenkor a csöveket, a radiátorokat és az egyéb kiegészítő vezérlést is be kell szerezni, a rendszert pedig ki kell építeni. A hatalmas munka drága, sőt falbontással, a festés sérülésével jár a beavatkozás.

Hogy fogjunk hozzá?

Mivel minden otthon egyedi, így hasznos, ha szakértővel vizsgáltatjuk meg a lehetőségeinket. Mint említettük, amennyiben hagyományos, kályhás fűtést, vagy konvektoros kialakítást kell lecserélnünk, akkor nagyon nagy beruházásra kell felkészülnünk. Még egy kétszobás lakás rendszerének kialakítása is félmillió Ft-nál kezdődik, míg egy családi ház központi fűtésrendszerének kialakítása hét számjegyű összeg alatt aligha képzelhető el. Lévén, egy komplett rendszer kialakítása először is pontos, aprólékos tervezést, másodszor pedig alapos kivitelezést igényel. A munkadíjon megspórolt összeg már egy szezon alatt elveszhet, ha nincsen kellően alaposan megtervezve, beüzemelve, szabályozva a komplett rendszer, hiszen ilyenkor könnyen 20-30 százalékkal több gáz is elfogyhat, méghozzá évről évre, szezonról szezonra.

Körültekintő tervezés kell

Körültekintő tervezés kell

Jó alapra építkezni

A jobbik eset, és itt most csak erre koncentrálunk, ha a csőrendszer és a radiátorok készen vannak, és méretezésük is megfelelő. Amennyiben a fűtésrendszer állapota kielégítő – az esetek többségében az, legfeljebb egy alapos tisztítást igényel, speciális folyadékkal, akkor csupán a rendszer lelkét, a fűtési és legtöbbször a használati meleg vizet előállító cirkóberendezést kell lecserélnünk. A név onnan ered, hogy a készülék vizet melegít, majd azt egy szivattyú segítségével cirkuláltatja, azaz keringteti a rendszerben. Mindez eddig viszonylag egyszerűen hangzik, csakhogy a fűtővíz melegítése során nem mindegy, hogy a gázt milyen hatásfokkal égeti el a berendezés, mennyi hő távozik felhasználatlanul a kéményen át, illetve a cirkó vezérlése mennyire fejlett. A dolgot valahogy úgy kell elképzelni, ahogyan egy Trabant és egy új, japán kisautó közti hasonlóságot, illetve különbséget. Mindkét autónak négy kereke van, de amíg egy 600 kilós Trabant 7-9 litert fogyaszt száz kilométeren, addig egy mai, modern, ám nehezebb kisautó akár 3-4 liter üzemanyaggal is beéri. Ha nem is ennyire drámai a helyzet, de mindenképpen jelentős fogyasztásbeli különbség van egy új gázcirkó és egy 10-20 éves, vagy még régebbi modell közt.

Fogyasztás

Árak és költségek

A legelterjedtebb 24-28 kilowattos kombi (meleg vizet is adó) cirkómodellek és a kapcsolódó beruházások tájékoztató árai (Ft-ban)

 • Belépő szintű cirkók   115–150 ezer
 • Márkás, több garanciát kínáló egyszerűbb készüléktípusok         170–200 ezer
 • Modern, kondenzációs készülékek (belépő szint)       240–270 ezer
 • Modern, kondenzációs készülékek (márkás modellek)        300–370 ezer
 • Csúcsmodellek (magas hatásfok, beépített tároló, intelligens vezérlés)  400–900 ezer
 • Melegvíz-tárolók 80 liter      45 ezertől
 • Melegvíz-tárolók 120 liter    55 ezertől
 • Melegvíz-tárolók 150 liter    90 ezertől
 • Profi, napkollektorra is köthető tárolók (200 liter felett)              200 ezertől
 • Vezérlés, puffertároló 50 ezer Ft
 • Szerelési munkadíj (csak azonos típusú cirkócsere, beüzemelés)  30–50 ezer
 • Szerelési munkadíj (más márkájú, de hasonló típusú cirkó felszerelése, némi szerelvényezéssel, engedélyekkel)    50–100 ezer Ft-tól
 • Szerelvényezési anyagköltség (új felszerelés esetén)   25–50 ezer Ft
 • Csövezés, radiátorok, kiegészítők anyagköltsége (100 m2-nyi fűtendő felületre)      300–400 ezer Ft-tól
 • Fűtésrendszer kiépítésének munkadíja (100 m2-nyi fűtendő felületre)   legalább 200–250 ezer Ft-tól

A fenti párhuzam azért is működik jól, mert egy tél alatt egy átlagos családi házban hozzávetőlegesen annyi értékű gáz fogyhat el, mint amennyi értékű benzint egy autó elfogyaszt ugyanennyi idő alatt, mármint, ha nem mennek vele túl sokat. Azaz egy száz m2-es, korszerűtlen fűtési rendszerű, szigeteletlen, rosszul beszabályozott cirkóval ellátott ház esetén egy átlagos télen, 21-22 fok körüli belső hőmérsékletnél hozzávetőleg 400 ezer Ft a gázszámla (a 2012-ben érvényes, támogatás nélküli gázárakat alapul véve). Egy cirkócserét követően az összeg könnyen lecsökkenhet 250 ezer Ft körüli összegre. Magyarán egy korszerű, márkás készülék akár két év alatt is megtérülhet, amennyiben nem kell a komplett rendszert kicserélni, csak a készüléket, és esetleg a 20 ezer Ft-tól már elérhető vezérlést.

Kondenzációs kazán

Manapság a varázsszó a cirkók esetén a kondenzációs technológia. A legtöbb esetben egy ilyen készülék körülbelül 15-20 százaléknyi megtakarítást eredményez. Sokan állítják, hogy 30 százalékot is el lehet érni, ez azonban csak nagyon régi készülék lecserélésekor, illetve igen hideg telek esetén lehet igaz, azaz a végszámlában inkább a 20 százalék körüli érték a reális. Éppen ezért csak és kizárólag a teljes külső szigetelés és ablakcsere után, és főként egy 10-12 éve szerelt cirkót érdemes ilyen modern és drága gépre cserélni. Kiváló dolog a 300 ezer Ft körül elérhető kondenzációs cirkó, ráadásul a környezetet is kíméli, ám nagyon fontos tudni, hogy a legtöbbször a kémény átalakítására is szükség van. Ez további 100-150 ezer Ft-os kiadással jár, így a megtérülési idő kitolódhat. Ilyen dilemma esetén különösen érdemes szakember segítségét igénybe venni. Sok esetben ugyanis csak akkor jelent nagyobb megtakarítást a kondenzációs készülék, ha a fűtésrendszer nincs túlságosan túlméretezve. Sajnos a legtöbb, az 1990-es években, vagy régebben épült családi háznál túlméretezett vagy rosszul méretezett a fűtésrendszer. Ebben az esetben az is elegendő lehet, ha egy 100-130 ezer Ft-os ársávba tartozó megbízható hazai márkát választunk.

Kombi vagy limuzin?

Ma a legtöbb háztartásban úgynevezett kombi készülék üzemel, azaz a használati meleg vizet is ugyanaz a cirkó állítja elő, amely átfolyós vízmelegítőként üzemel. Ennek beszerelése csak olyankor nem javasolt, ha 10-15 métert, vagy annál többet kell utazzon a meleg víz a konyháig vagy a fürdőszobáig. Ilyen esetben egy melegvíz-tartály (puffertartály) a jó megoldás. Ennek méretezésekor úgy kell számolni, hogy családtagonként 50 liter körüli legyen a kapacitás. Ez még vendégek esetén sem okozza a meleg víz elfogyását, hacsak nem fürdik mindenki kádban. Ha eredetileg külön fűtőkészülék és külön vízmelegítő (átfolyós, vagy bojler) volt, nos akkor érdemes kombit választani, de csak ha belátható a beruházás megtérülése. A tartályok és szerelvényeik drágák, kis lakásba, 1-2 főnek felesleges lehet a sok szerelés, a nagy beruházás, azaz drágább lehet a leves, mint a hús.

Gépház kazánnal és bojlerrel

Gépház kazánnal és bojlerrel

Fő a biztonság

Ez az a pont, ahol a lehető legkevesebb kompromisszumot szabad kötni. Sokan csak a kályháktól félnek, ha a szén-monoxidról van szó, ám a gázkészülékek legalább ennyire veszélyesek lehetnek. Így a beüzemeléskor csak bejegyzett gázszerelőt kérjünk meg. (Ha nem így teszünk, az új cirkónk garanciája nem is lesz érvényes.) Ez pedig hatalmas kockázat egy alapesetben is 100-150 ezer Ft-ba kerülő készüléknél.

A készülékeket biztonsági szempontból A-, B- és C-kategóriába sorolják. Az A kategória például a gáztűzhely, hiszen az az égésterméket nem vezeti el, a helyiség levegőjét használja. A dunsztos üvegként lezárt passzív házakba így nem is ildomos gáztűzhelyt szerelni. A B-kategóriát a régi, nyílt égésterű, kéményes cirkók jelentik. Ezek is a belső helyiségek levegőjét használják, hiszen egy-két évtizede még ritka volt a szinte tökéletesen záró ablak.

Ma már a C-kategória a jellemző: itt az égési levegőt egy külső térbe kitolt csövön keresztül szívja a kazán, azaz a szén-monoxid-mérgezés veszélye minimális. E téren ne spóroljunk: csak külső légbevezetéses készüléket vegyünk, a legtöbb helyen tilos is mást újonnan beszerelni, és alakíttassuk ki szakemberrel a külső légbeszívó csövet.

Tartósság

Sajnos a ma kapható belépő kategóriás cirkók nem 10-15 évre vannak tervezve. A gázszerelők szerint még a márkás darabok főegységei is inkább 4-5, jobb esetben 6-8 év alatt elöregszenek. A fődarabcsere 50-70 ezer Ft-nál szokott kezdődni, azaz inkább új készülék vásárlása jön szóba. Ez elgondolkodtató, hiszen az olcsóbb kategóriában is előfordulhat, hogy modernebb, kevesebbet fogyasztó lesz az új készülék. Azaz sajnos nem érdemes a régire költeni.

Szezon előtt karbantartást igényel

Szezon előtt karbantartást igényel

Tippek a választáshoz

 • Mivel egy egyszerű cirkócsere is 150–200 ezer Ft-nál kezdődik, alaposan fontoljuk meg, járjuk körül a kérdést, mielőtt vásárolunk, munkát rendelünk meg. Csak ha hosszú évekre előre tervezünk, akkor fogjunk nagy munkába. Az ingatlan eladása esetén a korszerűsítésre költött összeg felét-harmadát is csak jó esetben kapjuk vissza. Igaz, a korszerűsítés akár már 3-4 év után megtérülhet.
 • Kérjük ki minimum két gázszerelő szakmai tanácsát. Ne csábuljunk el az olcsó, akciós modelleknek, közel sem biztos, hogy jól járunk velük.
 • Kerüljük az ismeretlen márkákat, kiemelten fontos, hogy megbízható szervizháttér, olcsó alkatrészek legyenek elérhetők éveken át.
 • Válasszunk elterjedt, hazai típusokat, amelyekhez a legtöbb szerelő ért, és bőségesen érhető el pótalkatrész is.
 •  A méretezést bízzuk jó szakemberre. n
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.