Búboskemence, a ház forró szíve

Búboskemence, a ház forró szíve

Tévedés lenne azt hinni, hogy falumúzeumban van a helye. A búbos kemence a 21. századi életformába is illeszkedik gömbölyűségével, egyszerűségével és gazdaságosságával. Látványos, emellett nemcsak meleget ad, de sokféle finomság is elkészíthető benne.

Ötletládához ad!

Tudtad-e, hogy…

a kemence megemelt ülőrészét, az oly hívogató, kellemes zugot, a kuckót, ahol a mesékben a macskák is összegömbölyödve melegszenek, vénasszonypöfögőnek és duzzogónak is nevezik?

Kinek a cserépkályha, kinek a kandalló…, és nem egy család van, amelyik a búbos kemencére esküszik. Míg évszázadokkal ezelőtt a parasztházak elmaradhatatlan része volt, ma már különlegességnek számít. Ugyan fűtőberendezésként alacsonyabb a hatékonysága, mint a cserépkályhának, óriási előnye, hogy a fűtőanyagot tekintve viszonylag igénytelen. A parasztgazdaságokban ugyanis ritkán tüzeltek fával, mert az úri huncutság lett volna. Helyette azokat a természetes (vagyis nem műanyag) hulladékokat égették el, amelyek a háztartásban, a ház körül és a kertben keletkeztek. És nem utolsósorban benne sütötték mindennapi kenyerüket.

Búboskemence-ismeretek

Mi az a búb? Búboskemencének a rendszerint kör alapterületű, csonka gúla alakú kemencéket nevezik. A búb az úgynevezett kemenceváll fölötti boltozatos, kupolaszerűen szűkülő rész. A kemence falazata lehet vert fal, vesszőváz, cserép, illetve tégla. A mai igényeket a legjobban a két utóbbi elégíti ki.

Miből épül? A kemencét a hagyományok szerint régen agyagból vagy vályogból építették. Az agyagot homokkal keverték, és hogy szilárdabb legyen és jobban tapadjon, szalmát, szalmatöreket, pelyvát, lótrágyát, sót, sőt állatok vérét is hozzáadták. A mai kemenceépítő mesterek között vannak, akik tartják magukat ahhoz, hogy sárga földből dolgoznak, de egyre inkább az az elterjedt, hogy a padkát, a kéményt cementhabarcsból rakják, és a búbhoz a tradicionális „keverékből” készült téglákat, hurkákat használnak.

Hová építhetünk kemencét? Könnyű dolgunk van, ha egy régi parasztház felújításába fogtunk, ugyanis kemencét oda lehet rakni, ahol eleve betervezték a ház építésekor. Ennek oka az, hogy a kemence kéménye elöl van, vagyis vagy együtt kell kialakítani a kemencével, vagy a kemence már meglévő kéménycsonkjára kell építeni egyet. Kész kéményhez rácsatlakoztatni a kemencét csak hátsó füstcsőbekötéssel lehet, ez esetben viszont a kemence előnyei elvesznek, és csak dekoráció lesz.

Miért szeretjük? Mert fűt: egy 100-120 centi belső átmérőjű kemence nagyjából 25–50 négyzetméternyi teret fűt be, vagyis a ház teljes egészét nem a kemence fogja melegen tartani, inkább kiegészít egy másik, hatékonyabb fűtőberendezést. Egyedülálló eszköz főzéshez, sütéshez. Készülhet benne kenyér, kenyérlángos, pogácsa, kalács, kelttésztafélék, pizza, húsok (liba, kacsa, malac). Ha van mázas cserépedényünk, főzhetünk is a kemencében. Az interneten számtalan receptet találunk, amely az efféle főzés népszerűségét mutatja.

Mindenevő? Tüzelőanyagként szinte bármelyik száraz, mezőgazdasági mellékterméket felhasználhatjuk, ami lehet kukoricacsutka, kukoricaszár, szalma, szőlővenyige, napraforgószár, de természetesen a hasogatott keményfa is megfelelő. A száraz tüzelőanyag előnye, hogy nagyon jól ég, és közben nem képződik korom. Azonban nem ajánlatos illatanyagot, gyantát tartalmazó tüzelőt tenni a kemencébe, ugyanis az ételek magukba szívják az illatokat.

Türelemjáték? A kemence fűtése nem egyszerű feladat: az óriási tűzteret minél kevesebb tüzelőanyaggal kell befűteni. A kemencét a tűztér egyik oldalánál, illetve a tűztérfal mentén rakjuk meg. Leégés után körbe-körbe haladva a tűztérfal mentén, a parazsat átpakoljuk a szemközti oldalra, míg a kemence fel nem melegszik. A teljesen kihűlt kemence felfűtése aránylag sok ideig, nagyjából két órán át tart, ezért érdemes tartósan fűteni vele. Alkalmanként a parazsat terítsük szét a kemence alján, így a sütőlap is átmelegszik. Amíg teljesen ki nem száradt, a kemencét nem szabad begyújtani, ez minimum két-három hétig is eltart. Ahhoz, hogy kiszáradjon, vékonyra hasogatott fát, szőlővesszőt vagy szalmát gyújtsunk, naponta egyszer-kétszer. Csak ha már teljesen kiszáradt, akkor lehet egy egyórás próbatüzeléssel, majd pár nap elteltével másfél-két órás tüzeléssel fokozatosan terhelni. A sütés-főzést azonban így is csak jó pár nap után kezdhetjük. Évente egyszer a tüzelőberendezést és a kéményt meg kell tisztítani a koromtól, ehhez célszerű szakembert hívni.

thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
Búboskemence, a ház forró szíve
A terv
Búboskemence, a ház forró szíve
Kezdődik az építés
Búboskemence, a ház forró szíve
Alakul
Búboskemence, a ház forró szíve
Majdnem kész!

A búboskemence előnyei

  • A kemence a teljes légteret melegíti anélkül, hogy a hideg-meleg levegő áramlása huzatérzetet okozna, így a porallergiában szenvedők szabadon lélegeznek mellette.
  • Fűtése egyszerű, környezetkímélő, takarékos és optimális esetben hatékony.
  • Csendes és nem keletkeznek kellemetlen szagok a lakótérben. n

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Váltsd valóra lakásálmaidat a Fundamentával
Megnézem
Bezárom
Promóció 5+1 tanács, ha fenntartható otthont szeretnél

Környezettudatos, zöld, fenntartható – rokon értelmű szavak ezek, melyek egyre inkább a mindennapjaink részévé válnak. Ezért is fontos, hogy otthonainkban is minél inkább érvényre jussanak. De mit is tehetsz azért, hogy élettered valóban fenntartható legyen? Alábbi tippjeink segítenek ebben.

Promóció Egyszerre szépít és varázsol köréd különleges illatot – Tudod mi az?

Manapság már nem elég, ha valami egy dologban jó. Többet akarunk! Legyen hasznunkra duplán. Például legyen szép és hasznos egyszerre.

Kert 4+1 ötlet, mire használhatod fel a lehullott faleveleket

Az őszi színekben pompázó lombkoronáknál kevés szemet gyönyörködtetőbb dolog van, ám a kerttulajdonosoknak munkát is adnak bőven. A lehullott levelek gereblyézése az őszi hidegben nem mindig kellemes feladat, ráadásul igazi szélmalom harc, hiszen nagyon lassan fogynak le a levelek az ágakról. De a száraz levél nem ellenség, hanem hasznos alapanyag! Hoztunk 5 ötletet arra, hogyan hasznosíthatod a kertben, így nem okoz majd akkora bosszúságot a színkavalkád a gyepen.

Stílus Különleges & olcsó DIY polcok, amiket saját magad is elkészíthetsz!

Sajátos hangulatot csempésznek az otthonainkba a különleges DIY polcok. Jó hír, hogy legtöbbjüket magad is elkészítheted! Hoztunk pár vagány ötletet

Tipp NE tedd ezt! – A következő 5 szokás jelentősen megrövidíti kanapéd élettartamát

Íratlan szabály, hogy egy közepes árú kanapéknak körülbelül 10 évig, míg a magasabb árú termékeknek legalább 25 évig kell kitartaniuk. De sajnos a legtöbb ember nem gondoskodik megfelelően a kanapéjáról, és ennek következtében még a kiváló minőségű darabok is idő előtt megöregedhetnek. Hogy mivel és hogyan rövidítjük meg ennek a bútordarabnak az élettartamát (akaratlanul is)? Ezeket gyűjtöttük össze alább.

Tipp 4+1 érv, amiért megéri belevágni a felújításba

Egy lakás teljeskörű renoválása nem kis vállalkozás. Sok-sok tervezés és szervezés előzi meg, közben még több kompromisszum és bosszúság kíséri, majd jó pár napot (hetet) igényel, mire minden a régi-új helyére kerül. Mégis azt mondjuk: megéri belevágnotok. Mutatjuk is, miért.

Kert Hasznos tippek lejtős kertek beépítéséhez – Így hozd egyenesbe az udvarod!

Magyarország területének legnagyobb részben síkság van, így ott egyáltalán nem találkozhatunk lejtős kertekkel. Azonban a kisebb falvak legnagyobb hányada hegyes, dombos vidéken fekszik, ahol bizony akadnak már lejtős területek. Ezek kicsit több odafigyelést igényelnek, mintha sík területen lennének, de szerencsére nem járnak annyival több gonddal. Ebben segítenek az alábbi hasznos tippek lejtős kertek beépítéséhez.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin