Búboskemence, a ház forró szíve

Búboskemence, a ház forró szíve

Tévedés lenne azt hinni, hogy falumúzeumban van a helye. A búbos kemence a 21. századi életformába is illeszkedik gömbölyűségével, egyszerűségével és gazdaságosságával. Látványos, emellett nemcsak meleget ad, de sokféle finomság is elkészíthető benne.

Ötletládához ad!

Tudtad-e, hogy…

a kemence megemelt ülőrészét, az oly hívogató, kellemes zugot, a kuckót, ahol a mesékben a macskák is összegömbölyödve melegszenek, vénasszonypöfögőnek és duzzogónak is nevezik?

Kinek a cserépkályha, kinek a kandalló…, és nem egy család van, amelyik a búbos kemencére esküszik. Míg évszázadokkal ezelőtt a parasztházak elmaradhatatlan része volt, ma már különlegességnek számít. Ugyan fűtőberendezésként alacsonyabb a hatékonysága, mint a cserépkályhának, óriási előnye, hogy a fűtőanyagot tekintve viszonylag igénytelen. A parasztgazdaságokban ugyanis ritkán tüzeltek fával, mert az úri huncutság lett volna. Helyette azokat a természetes (vagyis nem műanyag) hulladékokat égették el, amelyek a háztartásban, a ház körül és a kertben keletkeztek. És nem utolsósorban benne sütötték mindennapi kenyerüket.

Búboskemence-ismeretek

Mi az a búb? Búboskemencének a rendszerint kör alapterületű, csonka gúla alakú kemencéket nevezik. A búb az úgynevezett kemenceváll fölötti boltozatos, kupolaszerűen szűkülő rész. A kemence falazata lehet vert fal, vesszőváz, cserép, illetve tégla. A mai igényeket a legjobban a két utóbbi elégíti ki.

Miből épül? A kemencét a hagyományok szerint régen agyagból vagy vályogból építették. Az agyagot homokkal keverték, és hogy szilárdabb legyen és jobban tapadjon, szalmát, szalmatöreket, pelyvát, lótrágyát, sót, sőt állatok vérét is hozzáadták. A mai kemenceépítő mesterek között vannak, akik tartják magukat ahhoz, hogy sárga földből dolgoznak, de egyre inkább az az elterjedt, hogy a padkát, a kéményt cementhabarcsból rakják, és a búbhoz a tradicionális „keverékből” készült téglákat, hurkákat használnak.

Hová építhetünk kemencét? Könnyű dolgunk van, ha egy régi parasztház felújításába fogtunk, ugyanis kemencét oda lehet rakni, ahol eleve betervezték a ház építésekor. Ennek oka az, hogy a kemence kéménye elöl van, vagyis vagy együtt kell kialakítani a kemencével, vagy a kemence már meglévő kéménycsonkjára kell építeni egyet. Kész kéményhez rácsatlakoztatni a kemencét csak hátsó füstcsőbekötéssel lehet, ez esetben viszont a kemence előnyei elvesznek, és csak dekoráció lesz.

Miért szeretjük? Mert fűt: egy 100-120 centi belső átmérőjű kemence nagyjából 25–50 négyzetméternyi teret fűt be, vagyis a ház teljes egészét nem a kemence fogja melegen tartani, inkább kiegészít egy másik, hatékonyabb fűtőberendezést. Egyedülálló eszköz főzéshez, sütéshez. Készülhet benne kenyér, kenyérlángos, pogácsa, kalács, kelttésztafélék, pizza, húsok (liba, kacsa, malac). Ha van mázas cserépedényünk, főzhetünk is a kemencében. Az interneten számtalan receptet találunk, amely az efféle főzés népszerűségét mutatja.

Mindenevő? Tüzelőanyagként szinte bármelyik száraz, mezőgazdasági mellékterméket felhasználhatjuk, ami lehet kukoricacsutka, kukoricaszár, szalma, szőlővenyige, napraforgószár, de természetesen a hasogatott keményfa is megfelelő. A száraz tüzelőanyag előnye, hogy nagyon jól ég, és közben nem képződik korom. Azonban nem ajánlatos illatanyagot, gyantát tartalmazó tüzelőt tenni a kemencébe, ugyanis az ételek magukba szívják az illatokat.

Türelemjáték? A kemence fűtése nem egyszerű feladat: az óriási tűzteret minél kevesebb tüzelőanyaggal kell befűteni. A kemencét a tűztér egyik oldalánál, illetve a tűztérfal mentén rakjuk meg. Leégés után körbe-körbe haladva a tűztérfal mentén, a parazsat átpakoljuk a szemközti oldalra, míg a kemence fel nem melegszik. A teljesen kihűlt kemence felfűtése aránylag sok ideig, nagyjából két órán át tart, ezért érdemes tartósan fűteni vele. Alkalmanként a parazsat terítsük szét a kemence alján, így a sütőlap is átmelegszik. Amíg teljesen ki nem száradt, a kemencét nem szabad begyújtani, ez minimum két-három hétig is eltart. Ahhoz, hogy kiszáradjon, vékonyra hasogatott fát, szőlővesszőt vagy szalmát gyújtsunk, naponta egyszer-kétszer. Csak ha már teljesen kiszáradt, akkor lehet egy egyórás próbatüzeléssel, majd pár nap elteltével másfél-két órás tüzeléssel fokozatosan terhelni. A sütés-főzést azonban így is csak jó pár nap után kezdhetjük. Évente egyszer a tüzelőberendezést és a kéményt meg kell tisztítani a koromtól, ehhez célszerű szakembert hívni.

thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
Búboskemence, a ház forró szíve
A terv
Búboskemence, a ház forró szíve
Kezdődik az építés
Búboskemence, a ház forró szíve
Alakul
Búboskemence, a ház forró szíve
Majdnem kész!

A búboskemence előnyei

  • A kemence a teljes légteret melegíti anélkül, hogy a hideg-meleg levegő áramlása huzatérzetet okozna, így a porallergiában szenvedők szabadon lélegeznek mellette.
  • Fűtése egyszerű, környezetkímélő, takarékos és optimális esetben hatékony.
  • Csendes és nem keletkeznek kellemetlen szagok a lakótérben. n

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakás vásárlása vagy felújítása esetén válaszd a Fundamentát
Megnézem
Bezárom
Otthon Vakáció a fák világában – A noszvaji Fekete Rigó

Kikapcsolódás a lombok között? Nem véletlenül egy madár nevét kapta meg a Noszvaj üdülőterületén épült Fekete Rigó, ahol tényleg a lombok között fújhatjuk ki a levegőt és szabadulhatunk meg a hétköznapok stresszétől. A különleges, igényesen berendezett ház két fő számára tökéletes pihenőhelyet nyújt.

Tipp Neked készítettem VIII. – Saját készítésű illatkő sótésztából

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Tipp Ezeket az egyszerű, de jópofa díszeket akár kisgyerekekkel is elkészíthetjük

A rossz időben állandóan otthon unatkoznak a gyerekek? Esetleg szereted kézzel készített díszekkel dekorálni a karácsonyfát? A legjobb helyen jársz!

Tipp Neked készítettem VII. – Rozmaringvíz mindössze 5 lépésben

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Stílus Tegyük tisztába! Ez a különbség a modern és a kortárs lakásbelső között

Sokan talán azt sem veszik észre, hogy két külön stílusvilágról van szó. Akik igen, azok sem biztos, hogy meg tudják ragadni a kettő közötti különbség lényegét. Pedig van differencia. Most el is magyarázzuk, mi.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin