Közös vagy külön gyerekszoba? Mindkét opció mellett sorakoztatunk fel érveket

Közös vagy külön gyerekszoba? Mindkét opció mellett sorakoztatunk fel érveket

Régen nem volt kérdés, hogy közös vagy külön gyerekszoba legyen-e, hiszen jóval kisebb házak voltak, így csak előbbi jöhetett szóba. Napjainkban azonban egyre több családnak adatik meg, hogy akár külön szobája is legyen a testvéreknek. Hoztunk néhány érvet mindkét opció mellé.

Ötletládához ad!

Érvek a közös gyerekszoba mellett

  • A közös szoba egyik legnagyobb előnye, hogy egy életre szóló leckéket tanulnak meg a gyerekek. Közös szoba esetén ugyanis muszáj megtanulniuk osztozkodni, alkalmazkodni a testvérükhöz, illetve kommunikálni a problémáikról. Az első néhány év nagyon meghatározó a személyiségfejlődésben, ezért hasznos, ha már ilyenkor megtanulnak fontos képességeket.
  • Ha közös szobában vannak a testvérek, kevesebb bútor és játék is elég, hiszen mindenen tudnak osztozkodni. Választhatunk emeleteságyat, egy nagyobb szekrényt, illetve olyan társasjátékokat, melyek egyszere foglalják le a gyerekeket.
  • Ha közös szobában nőnek fel a gyerekek, valószínűsíthető, hogy nagyobb lesz közöttük az összetartás, hiszen a hétköznapok jelentős részét együtt élik meg.
  • Jobban lefoglalják magukat a kicsik, ha megosztják a szobájukat a testvérükkel. Az állandó tévénézés vagy számítógépezés helyett nagyobb valószínűséggel fognak együtt hagyományos játékokat játszani.
  • Amennyiben baleset vagy valami probléma merül fel az egyik gyerekkel, a másik testvér azonnal tud segíteni vagy szólni a szülőknek.

Érvek a külön gyerekszoba mellett

  • 10 éves kor felett elkezd kialakulni a gyerekek igénye a privát szféra iránt. Bár lehet elszeparált részeket létrehozni a közös szobában is, úgy mégsem lesz az igazi.
  • A külön szoba egyik legnagyobb előnye kisebb korban, hogy nem zavarják egymást a gyerekek az alvásban, így a nehezen elalvó gyerekek kipihentebbek tudnak lenni.
  • Az önállósodás könnyebben fog menni fiatal felnőtt korban, ha már egész korán van valakinek egy saját szobája, amit magának kell például rendben tartania.
  • Tinédzser korban szükségük van a gyerekeknek arra, hogy külön tudjanak lenni a barátaikkal, akiket áthívnak magukhoz.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Albérlet helyett önálló lakás? A Fundamentával ez is megoldható.
Megnézem
Bezárom
Kert Kertészkedés gyerekkel – Így tanítsuk meg a kertészkedés alapjait a kicsiknek

Szívesen csatlakoznak hozzád a kicsik, amikor az udvaron ügyködsz? A kertészkedés gyerekkel is jó móka, ám jobb, ha már a kezdetektől megtanítjuk a legfontosabb tudnivalókat mindenki biztoságának érdekében. Nézzük is az alapokat, amiket minden kicsinek meg kell tanulnia.

Felújítás Harmónia a köbön! 3 emeletes családi fészek a Mecsek szívéből

Költözni soha nem könnyű. De ha ez azt jelenti, hogy az előző otthonodat eladod, az újat felújítod, a gyermekeidnek új iskolát keresel közben, és a vállalkozásodat is "becsomagolod", az talán az egyik legnehezebb variáns mind közül. Krisztina és családja azonban – a tökéletes tervezésnek és a szigorú ütemtervnek hála – hibátlanra vizsgázott ebből. Jutalmuk pedig ez a káprázatos, ízléses, minden elemében otthonos családi ház.

Tipp Így frissítsd fel otthonod az újévben teljesen ingyen

Az új év jegyében nem csupán mi magunk szeretünk tiszta lappal kezdeni, de lakásunkra is ráfér egy év eleji felrázás. Az ünnepek múltán, persze, az is fontos szempont, hogy a lakásfelújító projekt ne terhelje meg nagyon az amúgy is sokat használt pénztárcánkat, ezért olyan tippeket hoztunk most, amelyek zsebbarát módon mutatják meg, hogyan frissíthetjük fel otthonunkat,

Tipp Tetőtéri konyha berendezése – Hasznos tippek a tökéletes konyha érdekében

Ha egy új lakrészt szeretnénk kialakítani a tetőtérben, akkor vannak olyan helyiségek, amiknek a tervezése egy kicsit nehezebb, mint másoké. Például a tetőtéri konyha berendezése több fejvakarással jár, mint egy hálószoba kialakítása, hiszen jóval több dologra kell figyelni. De nézzük, hogyan is készítsünk tetőtéri konyhát.

Tipp Neked készítettem VI. – Csodaszép ékszertartó doboz fillérekből

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin