Közös vagy külön gyerekszoba? Mindkét opció mellett sorakoztatunk fel érveket

Közös vagy külön gyerekszoba? Mindkét opció mellett sorakoztatunk fel érveket

Régen nem volt kérdés, hogy közös vagy külön gyerekszoba legyen-e, hiszen jóval kisebb házak voltak, így csak előbbi jöhetett szóba. Napjainkban azonban egyre több családnak adatik meg, hogy akár külön szobája is legyen a testvéreknek. Hoztunk néhány érvet mindkét opció mellé.

Ötletládához ad!

Érvek a közös gyerekszoba mellett

  • A közös szoba egyik legnagyobb előnye, hogy egy életre szóló leckéket tanulnak meg a gyerekek. Közös szoba esetén ugyanis muszáj megtanulniuk osztozkodni, alkalmazkodni a testvérükhöz, illetve kommunikálni a problémáikról. Az első néhány év nagyon meghatározó a személyiségfejlődésben, ezért hasznos, ha már ilyenkor megtanulnak fontos képességeket.
  • Ha közös szobában vannak a testvérek, kevesebb bútor és játék is elég, hiszen mindenen tudnak osztozkodni. Választhatunk emeleteságyat, egy nagyobb szekrényt, illetve olyan társasjátékokat, melyek egyszere foglalják le a gyerekeket.
  • Ha közös szobában nőnek fel a gyerekek, valószínűsíthető, hogy nagyobb lesz közöttük az összetartás, hiszen a hétköznapok jelentős részét együtt élik meg.
  • Jobban lefoglalják magukat a kicsik, ha megosztják a szobájukat a testvérükkel. Az állandó tévénézés vagy számítógépezés helyett nagyobb valószínűséggel fognak együtt hagyományos játékokat játszani.
  • Amennyiben baleset vagy valami probléma merül fel az egyik gyerekkel, a másik testvér azonnal tud segíteni vagy szólni a szülőknek.

Érvek a külön gyerekszoba mellett

  • 10 éves kor felett elkezd kialakulni a gyerekek igénye a privát szféra iránt. Bár lehet elszeparált részeket létrehozni a közös szobában is, úgy mégsem lesz az igazi.
  • A külön szoba egyik legnagyobb előnye kisebb korban, hogy nem zavarják egymást a gyerekek az alvásban, így a nehezen elalvó gyerekek kipihentebbek tudnak lenni.
  • Az önállósodás könnyebben fog menni fiatal felnőtt korban, ha már egész korán van valakinek egy saját szobája, amit magának kell például rendben tartania.
  • Tinédzser korban szükségük van a gyerekeknek arra, hogy külön tudjanak lenni a barátaikkal, akiket áthívnak magukhoz.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Albérlet helyett önálló lakás? A Fundamentával ez is megoldható.
Megnézem
Bezárom
Gyerek Készíts aranyos húsvéti nyuszikat papírból

A húsvéti előkészületek során ne csak a tojásfestésre szánj időt, hiszen számos más dekorációt is készíthetsz – akár a gyerekekkel együtt is.

Tipp Vegyszermentes fehérítés: főzd ragyogóan fehérre a zoknidat!

Igen, jól olvastad, arra bíztatunk, hogy főzd meg zoknidat. A vegyszermentes fehérítésre egyre több hatásos módszer létezik, mi pedig mindet imádjuk, még akkor is, ha olyan nem mindennapi praktikákat igényelnek, mint a „zokni főzés”. Nézzük is, hogyan működik ez.

Stílus Húsvéti koszorúk az ajtóra és az ünnepi asztalra

Karácsony után ismét egy olyan ünnep jön, amikor díszbe öltöztetheted az otthonod. A húsvét középpontjában természetesen a tojások állnak, de azért ne feledkezz meg az ajtóra vagy akár az asztalra tehető koszorúkról sem. Cikkünkben összegyűjtöttünk pár koszorút, melyek biztosan inspirálóan hatnak rád.

Felújítás Pedig esélytelennek tűnt – Egy kifejezetten rossz adottságú 48 nm-es lakás újjászületése

Amikor egy nagyon rossz alaprajzú, sötét, előnytelen adottságokkal megáldott lakásból kell egy szerethető életteret kialakítanod – ez ám a kihívás. Vasziljevics Erika, a My Craft 2016 Kft. alapítója és csapata viszont épp az ilyen kihívások szakértője.

Tipp Zsíros foltok eltávolítása a konyhaszekrényről – Egy csodaszer, ami a segítségedre lesz

A konyhában elkerülhetetlenek az utálatos, makacs zsíros foltok, ezért a megelőzés helyett sokkal hasznosabb, ha van egy biztos módszered az eltávolításukra. Míg általában elég csak lefújni a konyhaszekrényt erős zsíroldóval, ez sajnos nem járható út fa felületek esetén. Azonban aggodalomra semmi ok, mindenre van egy csodaszer!

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin