Közös vagy külön gyerekszoba? Mindkét opció mellett sorakoztatunk fel érveket

Közös vagy külön gyerekszoba? Mindkét opció mellett sorakoztatunk fel érveket

Régen nem volt kérdés, hogy közös vagy külön gyerekszoba legyen-e, hiszen jóval kisebb házak voltak, így csak előbbi jöhetett szóba. Napjainkban azonban egyre több családnak adatik meg, hogy akár külön szobája is legyen a testvéreknek. Hoztunk néhány érvet mindkét opció mellé.

Ötletládához ad!

Érvek a közös gyerekszoba mellett

  • A közös szoba egyik legnagyobb előnye, hogy egy életre szóló leckéket tanulnak meg a gyerekek. Közös szoba esetén ugyanis muszáj megtanulniuk osztozkodni, alkalmazkodni a testvérükhöz, illetve kommunikálni a problémáikról. Az első néhány év nagyon meghatározó a személyiségfejlődésben, ezért hasznos, ha már ilyenkor megtanulnak fontos képességeket.
  • Ha közös szobában vannak a testvérek, kevesebb bútor és játék is elég, hiszen mindenen tudnak osztozkodni. Választhatunk emeleteságyat, egy nagyobb szekrényt, illetve olyan társasjátékokat, melyek egyszere foglalják le a gyerekeket.
  • Ha közös szobában nőnek fel a gyerekek, valószínűsíthető, hogy nagyobb lesz közöttük az összetartás, hiszen a hétköznapok jelentős részét együtt élik meg.
  • Jobban lefoglalják magukat a kicsik, ha megosztják a szobájukat a testvérükkel. Az állandó tévénézés vagy számítógépezés helyett nagyobb valószínűséggel fognak együtt hagyományos játékokat játszani.
  • Amennyiben baleset vagy valami probléma merül fel az egyik gyerekkel, a másik testvér azonnal tud segíteni vagy szólni a szülőknek.

Érvek a külön gyerekszoba mellett

  • 10 éves kor felett elkezd kialakulni a gyerekek igénye a privát szféra iránt. Bár lehet elszeparált részeket létrehozni a közös szobában is, úgy mégsem lesz az igazi.
  • A külön szoba egyik legnagyobb előnye kisebb korban, hogy nem zavarják egymást a gyerekek az alvásban, így a nehezen elalvó gyerekek kipihentebbek tudnak lenni.
  • Az önállósodás könnyebben fog menni fiatal felnőtt korban, ha már egész korán van valakinek egy saját szobája, amit magának kell például rendben tartania.
  • Tinédzser korban szükségük van a gyerekeknek arra, hogy külön tudjanak lenni a barátaikkal, akiket áthívnak magukhoz.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Albérlet helyett önálló lakás? A Fundamentával ez is megoldható.
Megnézem
Bezárom
Tipp A teregetés legjobb időpontja – Így sokkal gyorsabban fognak száradni a ruhák

Akinek nincs szárítógépe, annak ősszel és télen igencsak nagy kihívás a teregetés, hiszen a frissen mosott ruhák sokkal lassabban száradnak mint tavasszal vagy nyáron. Cikkünkben eláruljuk, hogy mikor érdemes mosni annak érdekében, hogy a hidegebb évszakokban minél gyorsabban száradjanak meg a ruhák.

Tipp Így segítsz a kertedbe költözött madarakon a hidegebb hónapokban

Rendszeresen eteted a madarakat? Mutatjuk, mit tudsz tenni értük a leghidegebb hónapok alatt.

Tipp 2022 legszebb konyhai trendjei

Minden év új trendeket hoz magával, így 2022 is. Ha kíváncsi vagy, hogy idén mik lesznek a konyhatrendek, akkor görgess lejjebb!

Tipp Csokifoltok eltávolítása – Ezekkel a praktikákkal biztosan sikerül!

Legyünk őszinték! A csokifoltok nem csak a gyerekes családoknál jelentenek problémát, hiszen a felnőttek is előszeretettel esznek csokoládét – ahogy ők is könnyedén összekenhetik a ruhájukat. Cikkünkben megosztunk pár szuper trükköt, melyeknek hála hamar eltüntethetjük ennek nyomait.

Tipp 2022-ben ez a 3 lakberendezési trend fog mindenhonnan visszaköszönni

Egy biztos: 2022-ben a kényelem áll a középpontban, így minden trend ennek lesz alárendelve. Következzen 3 olyan, ami mellett nem fogunk tudni elmenni.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin