Mesebeli erdei házikó – Egy újragondolt présház Tamásiból az angol vidék hangulatában

A Tolna megyei Tamási számos természeti értékkel és múltbéli emlékkel rendelkező város. A Várhegy része a központtól kb. 2 km-re elhelyezkedő terület, melyen elsősorban szőlő és gyümölcsös, valamint számos borospince található.

Egy ilyen, közel fél hektáros gyümölcsfákkal és szőlővel borított telken található az 1980-as évek elején épült présház, ami teljes felújításon esett át.

A renoválás fő szempontja egy minden igényt kiszolgáló, pihenésre alkalmas nyaraló kialakítása volt. Amolyan mesebeli erde házikó-kuckózós hely, ahová az ember elmenekülhet, és ahol kikapcsolódhat, feltöltődhet, távol a város zajától.

Vissza az alapokhoz

Az épületen gyakorlatilag tégláig visszabontásra került minden: az összes nyílászáró és a régi palatető is cserére került, a ház teljes hő- és vízszigetelést kapott. Ez nemcsak a jelen gazdasági helyzetben jár számos előnnyel, könnyen fenntartható, alacsony költségből üzemeltethető az épület, hanem komfortos is a bent tartózkodás.

Ehhez házban a két szintet – megszüntetve a külső meredek feljárót – belső lépcsővel kellett összekötni, hogy az emeleti hálószobából a földszinti helyiségek, elsősorban a fürdő, házon belül elérhető legyen.

A falak fehér színt kaptak, így jobban érvényesülnek a natúr bútorok, a fapadló, illetve a konyha világosszürke kőburkolata.

Az inspirációt az angol vidéki lakberendezés hangulata adta: a fehér és a fekete mellett megjelenik a szürke, illetve a természet színei.

Régi, vidékies hangulat megteremtése volt a cél, azzal a kitétellel, hogy ne hiányozzanak a modern, 21. századi kényelem alapjai sem.

A házba az épülethez közvetlenül kapcsolódó fedett teraszon át jutunk be. A tetejét 4 mm vastag víztiszta tömör polikarbonát borítja, mely teljesen átlátszó, így nem akadályozza a szabad kilátást, és nem vesz el fényt a földszinti helyiségektől sem. Ezáltal akár esős időben is lehet a teraszon tartózkodni: grillezni, beszélgetni vagy egyszerűen csak gyönyörködni a csodálatos tájban és az erdőben.

Új és régi egymás mellett

A földszinten teljes felújításra és korszerűsítésre került a fürdő és az előtérben lévő konyha-étkező. A berendezésük minden mai igényt kielégít: mosó- és mosogatógép, főzőlap, hűtő, mikró, kenyérpirító és kávéfőző is van benne. Az előszobafal egy felújított, régi ajtólap, melyre új fogasok kerültek. Ezek saját kezűleg készültek, ahogy az eredeti bejáratként funkcionáló kétszárnyú pinceajtó is. Az új világosszürke nyílászárókkal megegyező színt kaptak.

A berendezések újak, emellett a régi, eredeti vagy örökség részét képező bútordarabok felhasználásával készültek, illetve helyi iparosok munkái. A cél az volt, hogy ami csak lehet, megmaradjon a présház régi bútoraiból, patinás részleteiből. A nagyszülői örökségből való sokfiókos tálaló komód új címkéivel és fogantyúival, valamint a felső rész csirkehálózásával egyedi és praktikus darabja lett a háznak.

A fürdőben a fekete-fehér színek ridegségét a fa mosdópult melegsége oldja. A mintás járólaphoz, fehér szaniterekhez a fekete-fém kiegészítők – a mosdóállvány, a fali polc, a kerek tükör, a lámpa, a csaptelepek és a zuhanykabin – jól illeszkednek. A falra egyszerű 20×20-as fehér csempe került antracit fugával.

A borospince lejáró eredeti ajtajának és téglafalának saját kezűleg végzett helyreállításával – a régi műanyag lambéria falburkolat elbontásával – központi eleme lett a háznak. Az oldalfalat díszítő dekorfalra – utalva a ház funkciójára – a présháznál fellelt régi használati tárgyak kerültek egy megmaradt HD hálóra rögzítve.

A két szintet összekötő lépcső egyedileg készült, tartószerkezete helyi lakatos munkája, a tömör fa lépcsőlapok újrahasznosított tölgyből vannak.

És az az emelet…

Az emeleten található a 2 fő részére kialakított háló. A helyiségben a ferde tetőtéri falakat madár mintás tapéta, a padlót fehérített, olajjal kezelt fenyő hajópadló borítja. A színes szőnyeggel lett otthonos a szoba. Az éjjeliszekrények saját kezűleg festettek, antikoltak.

A hálóba a meglévő retró tejüveg függeszték, a fürdőbe antik kereskedéstől vásárolt hajólámpa került, a többi lámpa, a design kapcsolók és dugaljak ismert lámpa- és szerelvény forgalmazóktól származnak.

A hálóhoz egyik oldalon erkély, a másikon pihenőterasz kapcsolódik kilátással a gyümölcsösre és a közel fél hektáros telket körbevevő erdőre. Ezek növelik a tágasság érzését és a komfortot, esős időben is lehetővé teszik a szabadban időzést.

A kertben kerti sütögető, fűszerspirál, tölgyfa dézsafürdő és egy 2 fős finn szauna került telepítésre.

A felújításnak köszönhetően az épület – megtartva eredeti formáját – modern és korszerű lett, emellett jól illik a Tamási-Várhegy zártkerti gyümölcsfákkal és szőlővel beültetett dombos táj hangulatához.

AZ ÚJRAÁLMODOTT PRÉSHÁZ

Galéria / 16 kép

Megnézem a galériát

A TERVEZŐ

AZDesign – Andok Zsuzsanna enteriőrtervező, lakberendező

Elérhetőségek:

Ezekről a sikertörténetekről se maradj le:

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.