Kompromisszumok&újratervezés: egy 35 nm-es aprócska, de kapós budapesti lakás a 15. kerületből

“Felkértek minket egy lakásfelújításra a 15. kerületben. Egy kicsi, 35 nm-es 1,5 szobás panellakásról volt szó, ahol addig albérlők laktak, és a felújítás után szintén kiadásra került. A tulajdonos eléggé elfoglalt volt, így nem akart a projekttel foglalkozni, így teljesen szabad kezet kaptunk.

A felújítás előtt

Galéria / 7 kép

Megnézem a galériát

Először kihívtam a tervezőmet, hogy optimalizáljuk az alaprajzot, hogy minden elférjen. Egy ilyen pici lakásnál minden centiméter számít.

A legnagyobb változást a fürdőszoba és a hálószoba átvariálása jelentette. Panelról volt szó, azaz itt falakat bontani, funkciókat áthelyezni nem nagyon lehetett, de a legjobbat az adottságokból ki tudtuk hozni.

A hálószoba falait átvizsgálva rájöttünk, hogy korábban volt egy ajtó a nappali felé, amit megszüntettek. Mi ezt újra megnyitottuk, a meglévőt pedig befalaztuk. Erre azért volt szükség, mert a fürdő annyira kicsi volt, hogy mosógépet nem lehetett betenni, de így a régi ajtó helyén épült falban el tudtuk vezetni a vizet és a csatornát, és a mosógépet ki tudtuk helyezni a fürdőszoba elé. Azért üvegtéglát építettünk a falba, hogy jöjjön be fény onnan is. A fürdő átvariálásával egy egészen kényelmes és dizájnos teret kaptunk. 

A konyha maradt a helyén, új szekrényeket és gépeket kapott. A nappaliban korábban volt egy leválasztott fülke, azt elbontottuk és ott kialakítottunk egy nappali és egy étkező részt, amit csak jelképesen, fali dekorációval választottunk el egymástól. A túlsó falra pedig egy hatalmas gardrób került. 

A hálószoba nem volt 2 méter széles, így azt a kompromisszumot választottam, hogy inkább egy nagy és kényelmes ágyat tettünk be, mint egy keskenyet és két éjjeli szekrénykét.

A tulajdonos kérte, hogy rendezzük is be a bérlőknek, így berendeltem minden szükséges bútort a svéd kék-sárga áruházból. Ajándékba a tulajdonosnak befotóztattam a lakást, ehhez pár kiegészítővel azért feldobtuk. A fotók alapján a lakás azonnal bérlőkre talált.”

A felújítás után

Galéria / 12 kép

Megnézem a galériát

Ne maradj le Vasziljevics Erika és csapata, a My Craft 2016 Kft. többi csodamunkájáról sem:

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.