Forrás: Getty

Hogyan tudod felújítani a parkettát csiszolás nélkül? – Íme, 3+1 alternatív metódus erre

1. Parkettafestés

A komplett parketta lecserélése nagy macera, emellett hatalmas kiadás is. Nem elég ismert, de jóval olcsóbb megoldás, ha parkettafestéket szerzünk be. A parkettafesték igazi csodaszer, mert eltünteti a karcokat és más szennyeződéseket, mindemellett képes teljesen új arcot adni a szobának. A profin kivitelezett parkettafestéssel teljesen más színű lehet a padló, így viszonylag olcsón trendi árnyalatú lehet az egész padló.

2. Parketta lakkozás és fényesítése

Rengeteg termék van már a boltok polcain, amelyek valódi csodaszerek, ám nem tudunk róluk. Egy ecsettel és egy vödör lakkal teljesen megújíthatjuk a parkettát. Van fényesítő kenés, ami átlátszó, a lakkhoz hasonlít, ám elsősorban az élettel teli, újszerű csillogást hozza vissza. Ezzel szemben a lakkok már színezik is a parkettát, bár igen halványan, ezért látványos változást nem tudunk velük elérni. A lakkok ráadásul táplálják is a parketta anyagát, azaz növelik a padló élettartamát.

3. Parketta javítás

A nyikorgó vagy elcsúszó parketta rendkívül bosszantó tud lenni, ám legtöbb esetben nem csinálunk vele semmit. Azért hanyagoljuk, mert nem tudjuk, hogy komplett parkettacsere nélkül is orvosolható a probléma. Pedig a tömítést akár mi magunk is megjavíthatjuk, ezzel véget vethetünk a parkettalapok szétcsúszásának vagy nyikorgásának.

+1. Szőnyeg

A szőnyeg nem jelent valós gyógyírt a parketta kopottságára, ám átmeneti megoldásnak tökéletes. Ha nagyon kopott, karcos vagy ronda a parketta, a legegyszerűbb, ha szőnyeg alá söpörjük a gondokat – szó szerint. A problémás részek általában a gyakran használt helyeken jelentkeznek, ide amúgy is ajánlott szőnyeget tenni a kényelem miatt.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.