A Home Office-szá avanzsált legkisebb szoba

Egy ékszerdobozzá varázsolt panellakás Budapest szívében

“Lakások eladásra történő felkészítésével és lakberendezéssel foglalkozunk. Emellett rendszeresen vásárolunk felújításra ingatlanokat, majd értékesítjük őket. De eddig alapvetés volt, hogy panellakásokkal nem foglalkozunk. A téglalakások könnyebben alakíthatók, és mivel a feleségem, Timi lakberendező, őt engedni kell szárnyalni, hiszen ezzel teremtünk értéket.”

Egy panellakásban azonban sokkal több a kötöttség. Nem lehet például falakat mozgatni. Az se vonzó, hogy rendszerint egy lépcsőházban 30-40 lakás is van, mert minél több a lakó, annál nehezebb az együttműködés és a közös terek tisztán tartása. „A lakáskeresés során van még egy fontos szempontunk: előnyben részesítjük Zuglót, illetve a budai kedvelt kerületeket, mert a „zöld felületek” miatt barátságosabb, élhetőbb a környék, ami népszerűvé, ezáltal eladhatóbbá teszi azokat a részeket.”

Ilyen előzmények után bukkantak rá Jánosék a Telepy utcai lakásra, amelynek az alaprajza első ránézésre megfogta őket, méghozzá az alábbiak miatt:

 • 3 lakóteres (2+1) volt a lakás sok ablakkal,
 • külön volt a WC és a fürdőszoba
 • a nappali közel 28 m2-es volt
 • tartozott hozzá egy 3 m2-es erkély, ami a pandémia óta igencsak felértékelődött a lakáskeresők körében
 • a lakás 1. emeleti

„Nagyon megtetszett nekünk az ingatlan. De aztán jött a „fekete leves”. Először az a felismerés, hogy a IX. kerületben található – azaz nem a kedvelt körzeteink egyikében –, aztán pedig a még nagyobb meglepetés: ez egy panellakás.”

Bár az első gondolatuk az volt, hogy így inkább elengedik a ingatlant, csak rávették magukat arra, hogy személyesen is megtekintsék.

Apróságok, amik nagyon sokat számítanak

A 9. kerületbe érve meglehetősen vegyes érzések fogadták őket. Noha a környéken sok a régi, fel nem újított ingatlan, egyre több újépítésű ház bújik ki a földből, vadonatúj lakótömbök épülnek, ami felértékeli a kerületet. Látszik továbbá, hogyan nagyon népszerű a fiatal korosztály körében, szívesen költöznek ide.

„Az ingatlan lokációja kiváló volt, mert egy kevésbé forgalmas belvárosi utcába épült a lakás, de közel van az Üllői út, amint keresztül autóval is gyorsan el lehet érni szinte bármely pontját a városnak. Ezenkívül tömegközlekedési szempontból is megfelelő volt az elhelyezkedése, mert a Semmelweis Klinikák, illetve a Nagyvárad téri metrómegállók közt található, ami szintén megkönnyíti az itt lakók életét, ráadásul az éjszakai járat is a közelben áll meg.”

A házhoz érve szimpatikus volt:

 • nem 10, csak 4 emeletes épületben volt a lakás;
 • a teljes társasház 4 lépcsőházból állt;
 • lépcsőházanként csak 12 lakás volt;
 • az utcafront oldalról a homlokzat jó állapotú és tiszta volt;
 • a ház kicsit beljebb helyezkedett az utcától, az épület előtt fák és előkertek voltak, vagyis „zöldre” nézett a lakás;
 • nem voltak graffitik a falakon;
 • a kukák nem a bejáratnál, nem a lépcsőházban, hanem külön kukatárolóban voltak;
 • a bejáratnál volt faliújság, amin kint voltak a fontos információk;
 • a lépcsőház ugyan nem frissen festett volt, de tiszta;
 • nem volt szemét a földön, amiből látszott, hogy a lakók gondos gazdái az ingatlannak;

A LAKÁS EREDETI ÁLLAPOTÁBAN

Galéria / 7 kép

Megnézem a galériát

„Megérkezünk a lakásba, és azt találtuk, amire a képek alapján számítottunk: egy nagyjából kipakolt teret, amit egy ideje már nem lakott senki. Minden szobának volt saját ablaka, a lakás közepén volt egy kényelmes méretű étkező, ami azáltal, hogy két oldalról kapott fényt, az megszokottnál világosabb volt.

Végül úgy döntöttünk, hogy érdemes megvenni a lakást, mert több pozitívum van, ami a vásárlást támasztja alá, mint negatívum, ami attól eltántorítana bennünket. Ráadásul tudtuk, hogy ezzel értéket is teremtünk.”

A felújítás folyamata

Mivel hagyaték volt a lakás, egy-két tartozást, hivatalos ügyet még rendezni kellett, ami kb. 2 hónapig elhúzódott. Ráadásul Jánosék nem kalkuláltak azzal, hogy az új villanyórát közel 6 hónap alatt tudják megszerezni. De mint mondja, abszolút pozitív hozzáállással találkoztak a közös képviselő, a gondnok és a közvetlen szomszédunk részéről is. Így kaptak áramot, nem kellett megvárni a felújítással a villanyóra beszerelését. „A rekonstrukciónál ügyeltünk arra, hogy hagyjunk szabad falfelületeket, ahová szekrényeket lehet berakni. A villanyszerelőnk átvezetékelte a lakást. Fontos szempont volt, hogy a csillárokhoz nem vezethetnek kábelcsatornák.”

Kicserélték:

 • a bejárati ajtót;
 • a konyhabútort (vadonatúj konyhaszekrényt és konyhai gépeket kapott a lakás);
 • a vízórákat;
 • a szanitereket (WC, kád, mosdó);
 • a meleg burkolatokat (linóleumokat, padlószőnyeg);
 • a hideg burkolatokat (csempe);
 • az erkély új járólapot kapott;
 • az egyik szobába és az étkezőbe LED világításos fali paneleket álmodott meg Timi, ami nagyon egyedivé változtatta a lakást

A LENYŰGÖZŐ VÉGEREDMÉNY

Galéria / 6 kép

Megnézem a galériát

Magasan van a léc

„Mivel Timi vezetésével home staginggel és lakberendezéssel foglalkozunk, folyamatosan belső tereket alakítunk, szépítünk. Ezekhez a tevékenységekhez szorosan kapcsolódik a részleges vagy teljes lakásfelújítás. Amikor saját tulajdonú ingatlanon dolgozik az ember, plusz energiákat mozgósít, mert nincs ott megrendelő, aki esetlegesen visszafogná, korlátozná az alkotást, a szárnyalást! Ilyenkor ki lehet élni a kreativitást! Ezzel együtt nagyon figyelni kell, hogy szakmailag rendben legyen minden, mert ahogy mi is kritikus szemmel nézzük a többiek munkáit, minket is vizslató szemek követnek.

Persze ennél sokkal fontosabb, hogy az általunk magasra tett lécet ne verjük le! Feleljünk meg a saját elvárásainknak, mindig kívánatos legyen a portékánk, és tudjunk megújulni.”

Ezekről a sikertörténetekről se maradj le:

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.