Forrás: Getty

Zsíros foltok eltávolítása a konyhaszekrényről – Egy csodaszer, ami a segítségedre lesz

Narancsolaj, az igazi csodaszer

A narancsolaj önmagában, vagy a narancsolaj tartalmú tisztítószerek sajnos igencsak borsos áron kaphatók, viszont minden fillért megérnek. Jóval olcsóbb megoldás, ha csak az olajat szerzed be, és magad kevered ki a házi tisztítószeredet.

Hogyan használd a narancsolajat?

A tiszta narancsolajat a következőképpen alkalmazd:

  1. lépés: Első lépésben használd a jól bevált fa bútorokra való tisztítószered, és próbáld meg minél alaposabban eltávolítani a szennyeződéseket.
  2. lépés: Keverj 10 csepp narancsolajat és 1 csepp mosogatószert 1 dl vízhez, majd egy szivaccsal kezdd el átdörzsölni a keverékkel a konyhaszekrényt.
  3. lépés: Hagyd hatni a keveréket 1-2 percig a makacs foltokon.
  4. lépés: Dörgöld át a szekrényt egy tiszta szivaccsal.
  5. lépés: Öblítsd le a keveréket tiszta vízzel a szekrényről, majd töröld szárazra a felületet.
  6. lépés: Ez opcionális, ám ha gyönyörűen ragyogó konyhaszekrényt szeretnél, akkor cseppents egy keveset egy tiszta, száraz rongyra a narancsolajból, majd alaposan dolgozd el a pulton. A narancsolaj hidratálja a fát, és ragyogó csillogást ad neki.

Ezeket a módszereket kerüld, ha zsíros foltokat akarsz eltávolítani a konyhaszekrényről:

  • Olívaolaj és szódabikarbóna: Ez a népszerű metódus sajnos most nem lesz segítségedre. Az olívaolaj a fa bútorokon csak vonzza a port, hiszen a kezelt fa felületek nem tudják hatásosan magukba szívni. A szakértők szerint csak szárító olajokat, például narancs-, dió- és lenmagolajat szabad használni a fa tisztításához. Amikor ezek az olajok megszáradnak, kemény védőréteget képeznek a fán, így nem csak tisztítanak, de ápolnak és fényesítenek is.
  • Ecet: Bár az ecet fantasztikus természetes fertőtlenítőszer, egyben sav is. Ha hígítatlanul vagy vízzel keverve használjuk, érintkezéskor tönkreteheti a fa felületét.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.