Forrás: Getty

Zöld tetők – Így élhetsz összhangban a természettel?

Miért fontosak a zöld tetők?

Ezek a tetők élő növényekkel borított felületek, amelyek javítják az épületek hőszigetelését, csökkentik a környezeti zajt és támogatják a biodiverzitást. Ezenfelül segítenek csökkenteni az esővíz lefolyását, ami különösen városi környezetben hasznos, mivel kisebb terhelés éri a csatornarendszert esős időszakokban. Sérülésekre is kevésbé hajlamosak, még egy nagy viharban is épek tudnak maradni.

A megfelelő tető kiválasztása

Nem minden tető alkalmas arra, hogy zöld tetővé alakítsuk. Figyelembe kell venni a tető szerkezetének teherbírását, hajlásszögét és az árnyékolást. Ha bizonytalan vagy, érdemes szakértő segítségét kérned, aki nagy biztonsággal meg tudja állapítani a lehetőségeket.

Zöld tetők – Így élhetsz összhangban a természettel?
Forrás: Getty

A tető rétegezése

Egy zöld tető alapvetően három fő rétegből áll: egy vízálló réteg a tető védelmére, egy vízelvezető réteg, és egy, a növényzet számára táptalajt biztosító réteg. Ne feledkezz meg a gyökérgátló rétegről sem, ami megakadályozza, hogy a növények kárt tegyenek a tető szerkezetben.

A megfelelő növények

A zöld tetőn élni képes növényeknek ellenállónak kell lenniük a szélsőséges időjárási körülményekkel szemben. Ebből a szempontból például a sedum – azaz a varjúháj – ideális választás, mivel kevés gondozást igényel és jól tűri a városi körülményeket.

Karbantartás

Bár a zöld tetők általában kevés karbantartást igényelnek, érdemes rendszeresen ellenőrizni a vízelvezető rendszert, eltávolítani a tetőről az elhalt növényeket, és szükség szerint megöntözni a növényzetet, ha már egy ideje nem esett az eső.

Zöld tetők – Így élhetsz összhangban a természettel?
Forrás: Getty
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.