Forrás: Getty

Zöld otthon – Így lesz fenntarthatóbb a fürdőszobád

Vedd fel a harcot a (mikro)műanyaggal!

Majdnem mindenhol használnak műanyagot, hiszen ez egy rendkívül olcsó és praktikus anyag. Főleg élelmiszereket és kozmetikumokat csomagolnak műanyagba, így a konyhában és a fürdőszobában rengeteg olyan termékkel találkozhatsz, amit nem igazán lehet fenntarthatónak nevezni. Ezzel az a nagy baj, hogy a műanyag legnagyobb részétől nem lehet környezetkímélő módon megválni, így egy idő után a természetben, illetve az óceánokban köt ki.

Épp ezért annyira fontos, hogy kerüld a műanyagba csomagolt vagy mikroműanyagot tartalmazó termékek és készítmények vásárlását.

Hogyan lehet kevesebb műanyag a fürdőszobában?

1. A kevesebb több

Első lépésként válogasd ki a felesleges dolgokat. Főleg a fürdőszobában szoktak olyan krémek és samponok összegyűlni, amikre már nincs szükséged – vagy igazából soha nem is használtad azokat. Mindezek fényében pedig gondold végig, hogy milyen termékekre van valójában szükséged, így sokat teszel annak érdekében, hogy a jövőben ne vásárolj felesleges dolgokat.

Tipp! Ha olyan készítményeket találsz, amiket még nem használtál és még nem is jártak le, akkor ne a kukába dobd azokat, hanem ajánld fel a barátnőidnek. Attól még, hogy neked nem kell, másnak szüksége lehet rá.

2. 100% saját készítésű szépségápoló

Szintén szuper ötlet, ha inkább Te magad készíted el a krémeket és peelingeket, hiszen így pontosan tudod, hogy milyen összetevőket tartalmaznak. Ezeket viszonylag gyorsan és kevés alapanyagból össze tudod állítani. Egy természetes bőrradírhoz például csak össze kell keverned két evőkanál kávézaccot némi olívaolajjal. Egy ilyen saját készítésű peelingnek hála nem termelsz műanyagszemetet, és még pénzt is spórolsz.

3. Második esély

A fürdőszobában is van számos újrahasznosítható, illetve újrahasznosított termék. Ilyen például az olyan WC-papír, amit újra papírból gyártanak. A legjobb, ha az ehhez használt papír eredetileg fenntartható erdőgazdálkodásból származik. Ezt jelzi az FSC és a PEFC minősítés.

Ezen túl kerüld az egyszer használatos termékeket, például a sminklemosó vattakorongokat vagy eldobható borotvákat. Előbbi helyett válassz textilkorongot, amit néhány használat után ki tudsz tisztítani. A műanyag fogkefét pedig cseréld le bambuszból készült változatra.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.