Forrás: Getty

Zöld otthon – 5 tipp egy fenntartható gyerekszobáért

1. Természetes padló

A gyerekek rengeteg időt töltenek a padlón, sokszor ott játszanak, rajzolnak vagy tornáznak. Épp ezért annyira fontos, hogy az természetes anyagból készüljön. Ezért ebben a helyiségben szuper választásnak bizonyulnak az olyan fapadlók vagy linóleumok, amik megújuló erőforrásokból készülnek – így például fából vagy parafából. A lerakás során pepdig csak olyan ragasztót használj, ami nem tartalmaz káros anyagokat. Ha pedig az alap természetes, a szőnyeg is legyen az rajta. Készüljön például kókuszrostból, gyapjúból, pamutból vagy szizálból.

2. Káros anyagoktól mentes falfesték

A megfelelő falfesték kiválasztására is nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen a szín mellett az is fontos, hogy minél kevesebb káros anyagot tartalmazzon. A különféle oldószereket és megkérdőjelezhető összetevőket inkább kerüld. Figyeld az ökocímkéket, így pontos információt kapsz arról, hogy milyen anyagokat tartalmaz a választott festék. Ha biztosra akarsz menni, a szilikát-, mész-, kazein- és enyves festék a tökéletes választás számodra.

3. Megújuló erőforrások

Egy fenntartható gyerekszoba egyben azt is jelenti, hogy csak olyan bútorokkal rendezed be, amelyek megújuló erőforrásokból készülnek. Ezen kívül arra is érdemes figyelned, hogy ha fabútort választasz, akkor azok ne trópusi, hanem helyi fából készüljenek – például bükk-, fenyő- vagy nyírfából. Itt is érdemes a különböző minősítéseket keresned, például az FSC-t vagy PEFC-t.

4. Bútorok, amelyek a gyerekkel együtt nőnek

Szintén sokat tehetsz a természetért, és az ökológiai lábnyomod csökkentéséért, ha olyan bútorokkal rendezed be a szobát, melyek a gyerekkel együtt nőnek, vagyis állítható a méretük. Léteznek például kihúzható ágyak, magasságállítós asztalok, de akár olyan különleges darabok is kaphatók már, melyeket eleinte pelenkázóként tudsz használni, a későbbiekben pedig íróasztalként vagy komódként funkcionálnak. Szintén környezetkímélő megoldás, ha használt bútorokat vásárolsz.

5. Káros anyagoktól mentes textilek

Függönyök, ágyneműk, matracok és párnák esetén is fokozottan kell figyelned arra, hogy ezek ne tartalmazzanak káros anyagokat. Ebben az esetben is a természetes anyagokból készült darabokat részesítsd előnyben. Ilyen például a vászon, a pamut vagy a gyapjú.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.