Zöld beruházások, amelyek a környezetet és a pénztárcádat is kímélik hosszútávon

Zöld beruházások, amelyek a környezetet és a pénztárcádat is kímélik hosszútávon

Szeretnéd fenntarthatóbbá tenni az otthonod, hogy a környezetet és a pénztárcádat is megkíméld? Összegyűjtöttük a zöld otthon elemeit, amelyek segítségedre lehetnek.

Ötletládához ad!

Milyen a fenntartató otthon?

A fenntarthatóság kifejezés egyre több helyen jön velünk szembe, és természetesen az otthonunk vonatkozásában is releváns. A fenntartható otthon ismérvei közé tartozik például a jó hőmegtartóképesség, a megújuló energiák használata, az újrahasznosítás vagy a zöld terület növelése. Ezek általában nagy beruházásnak számítanak, ám az közös bennük, hogy hosszútávon mind visszahozza az árát.

A fenntartható otthon elemei:

  • Napelem

Már mindenki hallott a napelem pozitívumairól, és szerencsére egyre többen döntenek mellette. Sokan elsősorban a rezsi kiadások csökkentése miatt vágnak bele egy napelem projektbe, de egyre többen környezetvédelmi okokból döntenek mellette. Mindkét érv külön-külön is elég ahhoz, hogy a napelem felszerelése mellett döntsünk, amennyiben van rá lehetőségünk.

Hogyan lehet Önnek is napelemrendszere?

Személyi Bankárunk segítséget nyújt az Ön számára legkedvezőbb megoldás kiválasztásában, valamint továbbítja előzetes napelemrendszer igényét a kiválasztott szolgáltató felé, emellett komplex finanszírozási megoldásokat is kínál. Bővebb információ: www.fundamenta.hu/napelem


Zöld beruházások, amelyek a környezetet és a pénztárcádat is kímélik hosszútávon
Forrás: Getty
  • Modern nyílászárók

A modern nyílászárók már szinte teljesen minimalzálják a hővesztést az ablakok és ajtók környékén. Ez azért fontos, mert ha nem „szabadul ki” a meleg, illetve nem jön be a hideg (nyáron pedig épp fordítva) az ablakon, akkor jóval kevesebbet kell használnunk a fűtést vagy a klímát, ami jelentősen csökkenti az energiahasználatunkat.

  • Szigetelés

A jó szigetelés mellett ugyanazok az érvek állnak, mint a modern nyílászáróknál, csupán a szigetelés sokkal nagyobb szinten befolyásolja otthonunk hőmegtartó képességét.

  • Szelektív hulladékgyűjtés

Míg előbbieket csak saját lakóházban lehet megvalósítani, szelektíven bárhol lehet gyűjteni a szemetet, ha 2-3 külön kukát tartunk fent: egyet a kommunális hulladéknak, egyet a műanyagnak és egyet a zöldhulladéknak. Szerencsés esetben van a társasháznak saját szelektív hulladékgyűjtője, ennek hiányában nekünk kell elvinni a szemetet egy szelektív kukába. Erre az a tippünk, hogy a pincében vagy a kamrában nagy zsákokba gyűjtsük a műanyagot, így elég ritkábban – például kéthetente egyszer – elsétálnunk a legközelebbi szelektívszigethez.

Zöld beruházások, amelyek a környezetet és a pénztárcádat is kímélik hosszútávon
Forrás: Getty
  • Zöld kert vagy terasz

A zöld területek nem csak a városokban fontosak, de otthonunkban is. Ha van kertünk vagy teraszunk, mindenképp használjuk ki. A kerttel rendelkezők számára például a biodiverz gyep, a fák ültetése, a vegyszerek és műtrágyák mellőzése, a benzines fűnyírók lecserélése nagyban hozzájárul a környezet terheinek csökkentéséhez. De egy kicsi erkélyeken is lehet tenni a természetvédelemért, például madáretetők és itatók kihelyezésével, biodiverz balkonládákkal és minél több haszon és dísznövény beszerzésével.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp A teregetés legjobb időpontja – Így sokkal gyorsabban fognak száradni a ruhák

Akinek nincs szárítógépe, annak ősszel és télen igencsak nagy kihívás a teregetés, hiszen a frissen mosott ruhák sokkal lassabban száradnak mint tavasszal vagy nyáron. Cikkünkben eláruljuk, hogy mikor érdemes mosni annak érdekében, hogy a hidegebb évszakokban minél gyorsabban száradjanak meg a ruhák.

Tipp Így segítsz a kertedbe költözött madarakon a hidegebb hónapokban

Rendszeresen eteted a madarakat? Mutatjuk, mit tudsz tenni értük a leghidegebb hónapok alatt.

Tipp 2022 legszebb konyhai trendjei

Minden év új trendeket hoz magával, így 2022 is. Ha kíváncsi vagy, hogy idén mik lesznek a konyhatrendek, akkor görgess lejjebb!

Tipp Csokifoltok eltávolítása – Ezekkel a praktikákkal biztosan sikerül!

Legyünk őszinték! A csokifoltok nem csak a gyerekes családoknál jelentenek problémát, hiszen a felnőttek is előszeretettel esznek csokoládét – ahogy ők is könnyedén összekenhetik a ruhájukat. Cikkünkben megosztunk pár szuper trükköt, melyeknek hála hamar eltüntethetjük ennek nyomait.

Tipp 2022-ben ez a 3 lakberendezési trend fog mindenhonnan visszaköszönni

Egy biztos: 2022-ben a kényelem áll a középpontban, így minden trend ennek lesz alárendelve. Következzen 3 olyan, ami mellett nem fogunk tudni elmenni.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin