Forrás: Getty

Zöld beruházások, amelyek a környezetet és a pénztárcádat is kímélik hosszútávon

Milyen a fenntartató otthon?

A fenntarthatóság kifejezés egyre több helyen jön velünk szembe, és természetesen az otthonunk vonatkozásában is releváns. A fenntartható otthon ismérvei közé tartozik például a jó hőmegtartóképesség, a megújuló energiák használata, az újrahasznosítás vagy a zöld terület növelése. Ezek általában nagy beruházásnak számítanak, ám az közös bennük, hogy hosszútávon mind visszahozza az árát.

A fenntartható otthon elemei:

  • Napelem

Már mindenki hallott a napelem pozitívumairól, és szerencsére egyre többen döntenek mellette. Sokan elsősorban a rezsi kiadások csökkentése miatt vágnak bele egy napelem projektbe, de egyre többen környezetvédelmi okokból döntenek mellette. Mindkét érv külön-külön is elég ahhoz, hogy a napelem felszerelése mellett döntsünk, amennyiben van rá lehetőségünk.

Hogyan lehet Önnek is napelemrendszere?

Személyi Bankárunk segítséget nyújt az Ön számára legkedvezőbb megoldás kiválasztásában, valamint továbbítja előzetes napelemrendszer igényét a kiválasztott szolgáltató felé, emellett komplex finanszírozási megoldásokat is kínál. Bővebb információ: www.fundamenta.hu/napelem


Zöld beruházások, amelyek a környezetet és a pénztárcádat is kímélik hosszútávon
Forrás: Getty
  • Modern nyílászárók

A modern nyílászárók már szinte teljesen minimalzálják a hővesztést az ablakok és ajtók környékén. Ez azért fontos, mert ha nem „szabadul ki” a meleg, illetve nem jön be a hideg (nyáron pedig épp fordítva) az ablakon, akkor jóval kevesebbet kell használnunk a fűtést vagy a klímát, ami jelentősen csökkenti az energiahasználatunkat.

  • Szigetelés

A jó szigetelés mellett ugyanazok az érvek állnak, mint a modern nyílászáróknál, csupán a szigetelés sokkal nagyobb szinten befolyásolja otthonunk hőmegtartó képességét.

  • Szelektív hulladékgyűjtés

Míg előbbieket csak saját lakóházban lehet megvalósítani, szelektíven bárhol lehet gyűjteni a szemetet, ha 2-3 külön kukát tartunk fent: egyet a kommunális hulladéknak, egyet a műanyagnak és egyet a zöldhulladéknak. Szerencsés esetben van a társasháznak saját szelektív hulladékgyűjtője, ennek hiányában nekünk kell elvinni a szemetet egy szelektív kukába. Erre az a tippünk, hogy a pincében vagy a kamrában nagy zsákokba gyűjtsük a műanyagot, így elég ritkábban – például kéthetente egyszer – elsétálnunk a legközelebbi szelektívszigethez.

Zöld beruházások, amelyek a környezetet és a pénztárcádat is kímélik hosszútávon
Forrás: Getty
  • Zöld kert vagy terasz

A zöld területek nem csak a városokban fontosak, de otthonunkban is. Ha van kertünk vagy teraszunk, mindenképp használjuk ki. A kerttel rendelkezők számára például a biodiverz gyep, a fák ültetése, a vegyszerek és műtrágyák mellőzése, a benzines fűnyírók lecserélése nagyban hozzájárul a környezet terheinek csökkentéséhez. De egy kicsi erkélyeken is lehet tenni a természetvédelemért, például madáretetők és itatók kihelyezésével, biodiverz balkonládákkal és minél több haszon és dísznövény beszerzésével.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.