Zöld beruházások, amelyek a környezetet és a pénztárcádat is kímélik hosszútávon

Zöld beruházások, amelyek a környezetet és a pénztárcádat is kímélik hosszútávon

Szeretnéd fenntarthatóbbá tenni az otthonod, hogy a környezetet és a pénztárcádat is megkíméld? Összegyűjtöttük a zöld otthon elemeit, amelyek segítségedre lehetnek.

Ötletládához ad!

Milyen a fenntartató otthon?

A fenntarthatóság kifejezés egyre több helyen jön velünk szembe, és természetesen az otthonunk vonatkozásában is releváns. A fenntartható otthon ismérvei közé tartozik például a jó hőmegtartóképesség, a megújuló energiák használata, az újrahasznosítás vagy a zöld terület növelése. Ezek általában nagy beruházásnak számítanak, ám az közös bennük, hogy hosszútávon mind visszahozza az árát.

A fenntartható otthon elemei:

  • Napelem

Már mindenki hallott a napelem pozitívumairól, és szerencsére egyre többen döntenek mellette. Sokan elsősorban a rezsi kiadások csökkentése miatt vágnak bele egy napelem projektbe, de egyre többen környezetvédelmi okokból döntenek mellette. Mindkét érv külön-külön is elég ahhoz, hogy a napelem felszerelése mellett döntsünk, amennyiben van rá lehetőségünk.

Hogyan lehet Önnek is napelemrendszere?

Személyi Bankárunk segítséget nyújt az Ön számára legkedvezőbb megoldás kiválasztásában, valamint továbbítja előzetes napelemrendszer igényét a kiválasztott szolgáltató felé, emellett komplex finanszírozási megoldásokat is kínál. Bővebb információ: www.fundamenta.hu/napelem


Zöld beruházások, amelyek a környezetet és a pénztárcádat is kímélik hosszútávon
Forrás: Getty
  • Modern nyílászárók

A modern nyílászárók már szinte teljesen minimalzálják a hővesztést az ablakok és ajtók környékén. Ez azért fontos, mert ha nem „szabadul ki” a meleg, illetve nem jön be a hideg (nyáron pedig épp fordítva) az ablakon, akkor jóval kevesebbet kell használnunk a fűtést vagy a klímát, ami jelentősen csökkenti az energiahasználatunkat.

  • Szigetelés

A jó szigetelés mellett ugyanazok az érvek állnak, mint a modern nyílászáróknál, csupán a szigetelés sokkal nagyobb szinten befolyásolja otthonunk hőmegtartó képességét.

  • Szelektív hulladékgyűjtés

Míg előbbieket csak saját lakóházban lehet megvalósítani, szelektíven bárhol lehet gyűjteni a szemetet, ha 2-3 külön kukát tartunk fent: egyet a kommunális hulladéknak, egyet a műanyagnak és egyet a zöldhulladéknak. Szerencsés esetben van a társasháznak saját szelektív hulladékgyűjtője, ennek hiányában nekünk kell elvinni a szemetet egy szelektív kukába. Erre az a tippünk, hogy a pincében vagy a kamrában nagy zsákokba gyűjtsük a műanyagot, így elég ritkábban – például kéthetente egyszer – elsétálnunk a legközelebbi szelektívszigethez.

Zöld beruházások, amelyek a környezetet és a pénztárcádat is kímélik hosszútávon
Forrás: Getty
  • Zöld kert vagy terasz

A zöld területek nem csak a városokban fontosak, de otthonunkban is. Ha van kertünk vagy teraszunk, mindenképp használjuk ki. A kerttel rendelkezők számára például a biodiverz gyep, a fák ültetése, a vegyszerek és műtrágyák mellőzése, a benzines fűnyírók lecserélése nagyban hozzájárul a környezet terheinek csökkentéséhez. De egy kicsi erkélyeken is lehet tenni a természetvédelemért, például madáretetők és itatók kihelyezésével, biodiverz balkonládákkal és minél több haszon és dísznövény beszerzésével.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Promóció Okosan bánnál az energiával? Adunk hozzá 4 tuti tippet

Az energia nagy kincs, és nem olcsó mulatság. Nincs hát más választásunk, muszáj okosan bánni vele. Mutatjuk is, hogyan.

Otthon Balázs Andi színésznő kutyabarát otthonában jártunk

Két ember plusz négy kutya az annyi, mint egy nagy boldog falka. Így él együtt Balázs Andi színésznő és párja, Gábor befogadott kedvenceivel. Náluk jártunk vendégségben.

Tipp Vajon úgy locsolod az anyósnyelvet, ahogyan kell?

Az anyósnyelv – vagy más néven szanszeveria – arról híres, hogy elnyűhetetlen. Az anyósnyelv Achilles-sarka egyedül a locsolás, mivel sajnos könnyű túlöntözni. Szerencsére azonban, ha pár dologra odafigyelünk, elkerülhető a baj.

Tipp Teakfa tisztítása: ezekkel a házi szerekkel garantált a siker!

Ha eddig azt hitted, hogy a teakfa tisztítása csak drága vegyszerekkel lehetséges, akkor biztosan örülsz annak a hírnek, miszerint egyszerű házi szerekkel is könnyedén sikert érhetsz el.

Tipp A 3 legismertebb áramspórolási technika – Melyik igaz, és melyik nem?

A villany egyre drágább, ezért érthető, hogy egyre nagyobb keletje van a spórolási technikáknak. De vajon milyen trükkökkel lehet ténylegesen megfogni a rezsit, és melyek azok a praktikák, amik nem érnek semmit?

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin