Getty

WC-tabletta házilag – Pár hozzávalóból könnyedén elkészítheted

Hatékony és erős

Ha azt gondolod, hogy a saját készítésű WC-tabletta biztosan nem bír el a makacs lerakódásokkal, akkor tévedsz. Az összetevőknek köszönhetően ugyanis erősen felhabzik, amint vízzel érintkezik, aminek hála fellazítja a legmakacsabb lerakódásokat is. Ezután pedig már csak át kell súrolnod a kefével a WC-kagylót, végezetül pedig le kell öblítened. Na, de hogyan készülnek ezek a tabletták? Következzen az elkészítési útmutató!

DIY WC-tabletta

Hozzávalók:

 • 150 g szódabikarbóna
 • 50 citromsav (por)
 • kb. ½ teáskanál csapvíz
 • 2 csepp illóolaj (opcionális)
 • Szilikon jégkocka készítő forma

Elkészítés

Nagyon fontos, hogy az elkészítés során pontosan kövesd a lépéseket, ugyanis a hozzávalók összekeverésének a sorrendje is számít.

 1. A szódabikarbónához add hozzá a csapvizet, és alaposan keverd össze őket. Amennyiben szükséges, adhatsz hozzá valamivel több vizet, de egyszerre mindig csak keveset, ellenkező esetben már a jégkocka készítő formában elkezd habzani. Az állaga olyan legyen, mint a nedves homoknak.
 2. Tetszés szerint adj hozzá illóolajat, és ezt is jól keverd bele.
 3. A végén szórd hozzá a citromsavat, és ismét alaposan vegyítsd el egymással a hozzávalókat.
 4. Ezután minél előbb tedd bele a jégkocka készítő formákba a keveréket. Nagyon fontos, hogy alaposan tömörítsd, azaz nyomkodd is bele.
 5. Hagyd jól megszáradni a tablettákat. Ez akár több órát is igénybe vehet.
 6. Ha ez is megtörtént, akkor szedd ki a tablettákat a formából, és tedd el egy légmentesen zárható üvegbe.

Előfordulhat, hogy szárítás közben a tabletták elveszítik a formájukat, de ettől még ugyanolyan hatékonyak maradnak. Mindig akkor használd ezeket, ha olyan lerakódások keletkezik a WC-kagylóban, amit másként nem tudsz eltávolítani.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.