Forrás: Getty

Vízforraló alapos tisztítása – Így tüntesd el az összes lerakódást és vízkövet

Milyen gyakran kell tisztítani az elektromos vízforralót?

A tisztítás gyakorisága attól függ, hogy milyen gyakran használjuk a vízforralót. A külső felületet legalább hetente egyszer le kell törölni a foltok és fröccsenések eltávolítása érdekében. Ha naponta használjuk, akkor a vízforralót legalább 2-3 havonta kell tisztítani a kemény víz ásványi anyagainak eltávolítása érdekében.

Vízforraló alapos tisztítása – Így tüntesd el az összes lerakódást és vízkövet
Forrás: Getty

Ezekre lesz szükséged:

  • Szivacs
  • Mikroszálas kendő
  • Desztillált fehér ecet, citromlé vagy citromsavpor
  • Szódabikarbóna
  • Mosogatószer

Így tisztítsd ki alaposan a vízforralót:

1. Vízkő felszámolása ecettel

Töltsük meg a vízforralót körülbelül félig víz, félig desztillált fehér ecet keverékével. Forraljuk fel az oldatot, ezután kapcsoljuk ki a készüléket, ha az nem kapcsol ki automatikusan. Hagyjuk az ecetes oldatot legalább 20 percig állni, ezután öntsük ki a házi tisztítókeverékünket.

2. A vízforraló vízkőmentesítése citromlével

A desztillált fehér ecetet helyettesíthetjük frissen facsart vagy palackozott citromlével is. Keverjünk 1:1 arányú citromlé-víz oldatot, ezt töltsük a vízforralóba. Forraljuk fel az oldatot, majd hagyjuk 20 percig állni, ezután kiönthetjük a keveréket.

3. A vízforraló szétszedése

Mielőtt folytatnánk a tisztítást, húzzuk ki a kihűlt vízforralót. Ha van vízszűrője, a vízforraló belsejének tisztítása előtt távolítsuk el azt.

4. Tisztítsuk ki a vízszűrőt

A legtöbb szűrő fémből készült, ezt pedig forró desztillált ecet és víz keverékében áztatva a legegyszerűbb tisztítani. Hagyjuk állni 5 percig a forró keverékben, ezután óvatosan töröljük át szivaccsal.

5. Súroljuk át a vízforraló belsejét

A szivacs segítségével töröljük át a vízforraló belsejét, hogy eltávolítsuk az összes fellazított lerakódást.

6. Szereljük össze a vízforralót

Miután kész vagyunk az összes lépéssel, összeszerelhetjük a vízforralót.

7. Vízforraló külsejének tisztítása

Utolsó lépésben a vízforraló külsejét töröljük át. Különösen alaposan tisztítsuk meg a vízforraló fülét, amelyet nap mint nap fogdosunk.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.