Forrás: Getty

Vérfoltok eltávolítása – Ezek a leghatékonyabb házi praktikák

Házi szerek vérfoltok ellen

Marhaepeszappan

Marhaepeszappannal rengeteget foltot el lehet távolítani. A szappan eltünteti a zsír-, izzadság- és vörösborfoltokat, sőt mi több, a friss és a beszáradt vérfoltokat is. Utóbbiakat a ruhákból, de akár a szőnyegből is kiszedi. Ehhez kicsit be kell nedvesítened a szappant, majd alaposan bedörzsölnöd vele az érintett területet. Pár percig hagyd hatni, majd alaposan öblítsd le vízzel. A marhaepeszappan a menstruációs vér eltávolítása esetén is jó választás.

Aszpirin

Az aszpirin nemcsak a fejfájást képes enyhíteni, de még a ruhákon található vérfoltokat is eltünteti. Ehhez tedd a ruhát egy lavórba, engedj rá hideg vizet, és adj hozzá három szem aszpirin pezsgőtablettát. Ezután több órán át hagyd ázni, majd az érintett darabot a szokásos módon mosd ki a mosógépben.

Szódabikarbóna vagy sütőpor

Leginkább fehér ruhák esetén tartunk a vérfoltoktól – de ezeken is segít a szódabikarbóna és a sütőpor. Ehhez előbb nedvesítsd be a foltot, majd szórj rá szódabikarbónát vagy sütőport. Óvatosan dörzsöld bele, majd egy éjszakán át hagyd hatni. Másnap reggel mosd ki a ruhát a mosógépben, és a folt el is tűnt.

Citromlé

A citromlé sem hiányozhat ebből a felsorolásból, hiszen ez is egy rendkívül hatékony szer. Nedvesítsd be a foltot hideg vízzel, majd csepegtess rá némi citromlevet. Harminc perc után öblítsd le, és dobd be foltos ruhaneműt a mosógépbe. Vigyázat: a citromlének fehérítő hatása van! Érzékeny anyagok esetén ezért először próbáld ki ezt a trükköt egy nem látható helyen.

Beszáradt vérfolt

Citromlé és só

Ha már régebbi a vérfolt, akkor sóval és citromlével tudod eltüntetni. Ehhez készíts egy jól kenhető pasztát citromléből és sóból, ezt kend rá a vérfoltra, majd egy fogkefével alaposan dolgozd bele az anyagba. Harminc perc után töröld le egy nedves ronggyal a felesleget. Ha épp nincs otthon citromlé, akkor keverj össze öt evőkanál sót egy liter vízzel, és egy éjszakán át áztasd be abba a foltos ruhadarabot.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.