Forrás: Getty

Az interneten rengeteg, egymásnak ellentmondó információt lehet ebben a témában találni. Sok honlap a TÜV-Rheinland 2014-es sajtónyilatkozatára hivatkozik, amelyben a következőt írták: „Hosszan tartó hőségben tanácsos a hűtőszekrényt 2 Celsius-fokkal hidegebbre állítani, így biztosítva a megfelelő hűtést.”
Összehasonlításképpen: alapesetben 7 Celsius-fok van egy hűtőszekrényben. Amennyiben a hőmérsékletet egy tekerővel 1 és 6 között tudod állítani, akkor a 7 Celsius-fok az 1-es vagy a 2-es értéknek felel meg. Úgy tudod a frigót hidegebbre állítani, ha feljebb tekered a szabályozót.
Más forrás azonban ellentmond a TÜV-Rheinland nyilatkozatának. Eszerint egy modern, jól működő hűtőszekrény esetében mindenféleképpen ellenőrizni kell előbb, hogy tényleg szükség van-e a hőmérséklet átállítására. Ehhez tegyél be egy szobahőmérőt a hűtőbe, csukd rá az ajtót, és mérd meg, hogy a hőség ellenére is 7 Celsius-fok van-e bent.
Amennyiben már egy régebbi géped van, akkor fennáll annak az esélye, hogy ténylegesen alacsonyabb hőmérsékletet kell állítanod a készüléket. De egy újabb hűt esetében nagy valószínűséggel így csak pazarolod az energiát.
Tippek hőség idejére:
- Ha sokáig elhúzódik a forróság, akkor az olyan élelmiszereket is ajánlott a hűtőben tartanod, amiket máskor nem. Ilyen például a kenyér, a gyümölcs (beleértve a paradicsomot), a paprika, a mogyoró vagy a zabpehely, illetve a már megkezdett növényi olajok. Ennek további előnye, hogy egy teli hűtő sokkal jobban tartja a beállított hőmérsékletet. Ha kinyitod az ajtaját, akkor bejut ugyan a meleg levegő, de az sokkal előbb hűl le.
- Minél ritkábban nyitogasd a hűtőszekrényt, és csak rövid ideig tartsd nyitva.
- A hűtőt egy hűvös helyre állítsd, így rengeteg energiát megspórolhatsz. Azaz semmiféleképpen se tedd például a sütő mellé vagy egy napos ablak elé.