Forrás: Getty

Tető karbantartási feladatok – Ezeket akár szakember nélkül is megoldhatod

A biztonság az első

Mindig viselj megfelelő védőfelszerelést, így csúszásmentes cipőt, kesztyűt és fejvédőt. Használj stabil létrát, és mindig legyél óvatos, amikor felmászol rá. A legjobb, ha valaki tartja a létra alját, illetve figyelemmel kísér, hogy baj esetén segíteni tudjon. Ha bármilyen bizonytalanság felmerül, inkább hívj szakembert, mert semmi sem olyan fontos, mint a biztonságod és az egészséged.

  • Tetővizsgálat: Rendszeresen ellenőrizd tetődet az esetleges repedések vagy hiányzó és elcsúszott cserepek miatt. Ha észreveszel valamilyen problémát, például szivárgást, hívj szakembert, mert ezek javítása szaktudást igényelhet. Ha tetőablakok vannak a házadon, akkor a nyílászárókat különös figyelemmel vizsgáld át, ugyanis itt a leggyakoribb a cserepek elcsúszása és a beázás.
  • Ereszcsatorna tisztítása: Az ereszcsatornád könnyen eltömődhet levéllel, ágakkal és egyéb szennyeződésekkel. Mássz fel egy stabil létrára, majd egy kesztyűvel vagy kézi gereblyével seperd ki a koszt az ereszből. Az is megoldás lehet, ha csak a nagyobb lerakódásokat veszed ki, az alapos tisztítást a biztonságod érdekében szakemberre bízod.
  • Futónövények: Ha a ház mellett lévő futónövények felkúsznak a tetőre is, akkor a rendszeres metszés elkerülhetetlen. Egy metszőollóval mindig vágd le a cserepekre rálógó ágakat és hajtásokat, ugyanis ezek bemászhatnak a cserepek alá, és elmozdíthatják azokat. A termések és levelek pedig csak eltömítik az ereszcsatornát, ezért jobb, ha egyáltalán nem engeded fel a futónövényeket a tetőre.
  • Penész és moha elleni védelem: A tetőn lévő penész és moha nem csak a ház összképébe rondít bele, de a cserepek időtállóságán is sokat ront. Ajánlott évente egyszer speciális mohairtó szerekkel lekezelned a problémás részeket.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.