Forrás: Getty

Természetes tisztítószerek házilag – Nem csak a környezetet, de a pénztárcát is kímélik

Alapanyagok, amikből könnyen készíthetők természetes tisztítószerek házilag

Ahhoz, hogy otthon környezetbarát tisztítószereket gyártsunk, nincs túl sok dologra szükség, ráadásul az alapanyagok szinte minden otthonban jelen vannak. A természetes tisztítószerek házilag elkészíthetők, ehhez szükségünk lehet ecetre, szódabikarbónára, gyógyszertárban kapható alkoholra, valamint citromsavra. Ezek azok, amik a takarítás részét végzik a dolognak. Ahhoz, hogy jó illat is legyen a lakásban, szerezzünk be még néhány illóolajat.

Természetes tisztítószerek a fürdőszobába

A fürdőszobában az egyik legfontosabb, hogy ne maradjon ott vegyszer a felületeken, hiszen tisztálkodás közben könnyen felvihetjük a bőrre, esetleg szembe kerülhet. Hogy ez ne történjen meg, használjunk házilag készített tisztítószereket. Vízkőoldásra alkalmas fele-fele arányban víz és ecet keveréke, amit ecet helyett citromsavval és illóolajokkal is készíthetünk, hogy jó illat legyen. Ha eldugult a lefolyó, akkor rakjunk bele pár evőkanál szódabikarbónát, majd 1-2 dl ecetet. Ez erősen pezsegni fog, de valószínű feloldja azt, ami a dugulást okozza.

Konyhai takarítószerek

A fürdő mellett a konyha az, ahol vigyázni kell a vegyszerekkel, nehogy az ételbe kerüljenek. A vízkő oldására használjuk itt is a fürdőszobában bevált, ecetes mixet. Ha pedig odaégett valami, akkor szórjunk rá szódabikarbónát, majd vizezzük be egy picit. Pár perc állás után a szódabikarbóna feloldja a foltot, amit fel lehet törölni, ráadásul a szagokat is semlegesíti.

Konyhai gépek tisztítása

Ha nem csak kívülről, hanem belül is tisztítani szeretnénk a konyhai eszközeinket, akkor is van természetes megoldás. A kávéfőzőt és a vízforralót például ecettel könnyen kitakaríthatjuk, így nem lesz vízköves, de vegyszer sem érintkezik vele. A mikró takarításához az a legjobb, ha pár percig melegítünk benne citromos vizet, majd áttöröljük. A felszabadult gőz leoldja a szennyeződéseket, valamint szagtalanít. A hűtő belső fertőtlenítéséhez használhatjuk az ecetes, vizes keveréket. Egy kis plusz fertőtlenítő hatáshoz rakjunk be egy kis evőkanál gyógyszertári alkoholt is.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.