Tényleg megbetegíti a téli szellőztetés a szobanövényeket?

Tényleg megbetegíti a téli szellőztetés a szobanövényeket?

A kerti növényekhez hasonlóan a lakásban tartottaknak is szükségük van némi pihenésre. Ekkor a mérsékelt meleget szeretik, tehát figyelnünk kell arra, hogy ne legyen se túl alacsony, se túl magas a hőmérséklet. Mi történik azonban akkor, ha a szellőztetés során éri őket a hideg levegő?

Ötletládához ad!

Annak érdekében, hogy megakadályozzuk a penész kialakulását az otthonunkban, továbbá lecserélődjön az elhasznált levegő, rendszeresen kell szellőztetnünk. Mivel a szobanövények zömében az ablak közelében vannak, így azokat közvetlenül éri ilyenkor a hideg levegő, ami az érzékenyebb növényekben kárt is tehet.

Mire figyeljünk szellőztetés során?

Nagyon fontos, hogy télen ne legyenek a szobanövények a nyitott ablak közelében. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, akkor legalább próbáljuk meg megvédeni a hideg levegőtől. A huzatra ez szintén érvényes: ha azt látjuk, hogy barnulnak a levelek, esetleg le is esnek, akkor ez annak a jele lehet, hogy huzat érte őket. Ebben az esetben tegyük át a cserepet egy másik, védettebb helyre.

A másik veszélyforrás: az ablaküveg

A legtöbb növényt a fény miatt az ablak közelében, esetleg az ablakpárkányon szoktuk elhelyezni. Ilyenkor viszont arra kell figyelnünk, hogy a levelek ne érjenek az üveghez. Amennyiben mindenáron az ablakpárkányon szeretnénk tartani a növényeket, akkor tegyünk egy újságpapírt vagy egy fóliát az üveg és a levelek közé. Erre értelemszerűen az átlátszó fólia bizonyul a legjobb választásnak, hiszen megvédi a leveleket a hidegtől, de átengedi a fényt.

Szobanövények öntözése télen

A szobanövények alapvetően kevesebb vizet igényelnek télen, hiszen a pihenőidejüket töltik. Ez azonban nem érvényes azokra, melyek a radiátor közelében találhatóak. A meleg és száraz levegő miatt rendszeresen kell öntöznünk ezeket a szobanövényeket. Arra azonban figyeljünk, hogy soha ne álljanak a vízben, így öntözés előtt mindig ellenőrizzük a földet.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Felújítás Pedig esélytelennek tűnt – Egy kifejezetten rossz adottságú 48 nm-es lakás újjászületése

Amikor egy nagyon rossz alaprajzú, sötét, előnytelen adottságokkal megáldott lakásból kell egy szerethető életteret kialakítanod – ez ám a kihívás. Vasziljevics Erika, a My Craft 2016 Kft. alapítója és csapata viszont épp az ilyen kihívások szakértője.

Tipp Zsíros foltok eltávolítása a konyhaszekrényről – Egy csodaszer, ami a segítségedre lesz

A konyhában elkerülhetetlenek az utálatos, makacs zsíros foltok, ezért a megelőzés helyett sokkal hasznosabb, ha van egy biztos módszered az eltávolításukra. Míg általában elég csak lefújni a konyhaszekrényt erős zsíroldóval, ez sajnos nem járható út fa felületek esetén. Azonban aggodalomra semmi ok, mindenre van egy csodaszer!

Stílus Rózsaszín fürdőszoba inspirációk: nem mindennapi szín a nem mindennapi eredményért

A fürdőszoba dekorálása kapcsán az különleges színek, mint a rózsaszín, szinte sosem kerülnek képbe. Pedig a rózsaszín árnyalatnak köszönhetően minimális erőfeszítéssel is csodaszép, sikkes eredményt lehet elérni a fürdőben. Lássuk is a legszebbeket!

Stílus Lakó konténer házak – Ez a koncepció lenne a jövő?

Szinte futótűzként terjednek a lakó konténer házak, hiszen rengeteg érv szól mellettük, és egyre könnyebben hozzáférhetők is. Az Instagram is tele van csodaszép, látványos konténer ház enteriőrökkel, ezért nem csoda, hogy napról napra többen kapnak kedvet hozzá. Ismerkedj meg Te is ezzel a (már nem is annyira) új trenddel!

Tipp Tavaszi nagytakarítás: a legfontosabb trükkök, hogy gyorsan haladj a feladatokkal

A tavaszi nagytakarítás egy nehéz és fárasztó feladat, főleg akkor, ha nem tudod, hogyan is lenne érdemes belekezdeni. Van azonban néhány praktika, ami sokat segít a szervezésben, és időt, valamint energiát spórol nekik. Nézzük, mik ezek.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin