Tényleg megbetegíti a téli szellőztetés a szobanövényeket?

Tényleg megbetegíti a téli szellőztetés a szobanövényeket?

A kerti növényekhez hasonlóan a lakásban tartottaknak is szükségük van némi pihenésre. Ekkor a mérsékelt meleget szeretik, tehát figyelnünk kell arra, hogy ne legyen se túl alacsony, se túl magas a hőmérséklet. Mi történik azonban akkor, ha a szellőztetés során éri őket a hideg levegő?

Ötletládához ad!

Annak érdekében, hogy megakadályozzuk a penész kialakulását az otthonunkban, továbbá lecserélődjön az elhasznált levegő, rendszeresen kell szellőztetnünk. Mivel a szobanövények zömében az ablak közelében vannak, így azokat közvetlenül éri ilyenkor a hideg levegő, ami az érzékenyebb növényekben kárt is tehet.

Mire figyeljünk szellőztetés során?

Nagyon fontos, hogy télen ne legyenek a szobanövények a nyitott ablak közelében. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, akkor legalább próbáljuk meg megvédeni a hideg levegőtől. A huzatra ez szintén érvényes: ha azt látjuk, hogy barnulnak a levelek, esetleg le is esnek, akkor ez annak a jele lehet, hogy huzat érte őket. Ebben az esetben tegyük át a cserepet egy másik, védettebb helyre.

A másik veszélyforrás: az ablaküveg

A legtöbb növényt a fény miatt az ablak közelében, esetleg az ablakpárkányon szoktuk elhelyezni. Ilyenkor viszont arra kell figyelnünk, hogy a levelek ne érjenek az üveghez. Amennyiben mindenáron az ablakpárkányon szeretnénk tartani a növényeket, akkor tegyünk egy újságpapírt vagy egy fóliát az üveg és a levelek közé. Erre értelemszerűen az átlátszó fólia bizonyul a legjobb választásnak, hiszen megvédi a leveleket a hidegtől, de átengedi a fényt.

Szobanövények öntözése télen

A szobanövények alapvetően kevesebb vizet igényelnek télen, hiszen a pihenőidejüket töltik. Ez azonban nem érvényes azokra, melyek a radiátor közelében találhatóak. A meleg és száraz levegő miatt rendszeresen kell öntöznünk ezeket a szobanövényeket. Arra azonban figyeljünk, hogy soha ne álljanak a vízben, így öntözés előtt mindig ellenőrizzük a földet.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp A teregetés legjobb időpontja – Így sokkal gyorsabban fognak száradni a ruhák

Akinek nincs szárítógépe, annak ősszel és télen igencsak nagy kihívás a teregetés, hiszen a frissen mosott ruhák sokkal lassabban száradnak mint tavasszal vagy nyáron. Cikkünkben eláruljuk, hogy mikor érdemes mosni annak érdekében, hogy a hidegebb évszakokban minél gyorsabban száradjanak meg a ruhák.

Tipp Így segítsz a kertedbe költözött madarakon a hidegebb hónapokban

Rendszeresen eteted a madarakat? Mutatjuk, mit tudsz tenni értük a leghidegebb hónapok alatt.

Tipp 2022 legszebb konyhai trendjei

Minden év új trendeket hoz magával, így 2022 is. Ha kíváncsi vagy, hogy idén mik lesznek a konyhatrendek, akkor görgess lejjebb!

Tipp Csokifoltok eltávolítása – Ezekkel a praktikákkal biztosan sikerül!

Legyünk őszinték! A csokifoltok nem csak a gyerekes családoknál jelentenek problémát, hiszen a felnőttek is előszeretettel esznek csokoládét – ahogy ők is könnyedén összekenhetik a ruhájukat. Cikkünkben megosztunk pár szuper trükköt, melyeknek hála hamar eltüntethetjük ennek nyomait.

Tipp 2022-ben ez a 3 lakberendezési trend fog mindenhonnan visszaköszönni

Egy biztos: 2022-ben a kényelem áll a középpontban, így minden trend ennek lesz alárendelve. Következzen 3 olyan, ami mellett nem fogunk tudni elmenni.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin