Tényleg megbetegíti a téli szellőztetés a szobanövényeket?

Tényleg megbetegíti a téli szellőztetés a szobanövényeket?

A kerti növényekhez hasonlóan a lakásban tartottaknak is szükségük van némi pihenésre. Ekkor a mérsékelt meleget szeretik, tehát figyelnünk kell arra, hogy ne legyen se túl alacsony, se túl magas a hőmérséklet. Mi történik azonban akkor, ha a szellőztetés során éri őket a hideg levegő?

Ötletládához ad!

Annak érdekében, hogy megakadályozzuk a penész kialakulását az otthonunkban, továbbá lecserélődjön az elhasznált levegő, rendszeresen kell szellőztetnünk. Mivel a szobanövények zömében az ablak közelében vannak, így azokat közvetlenül éri ilyenkor a hideg levegő, ami az érzékenyebb növényekben kárt is tehet.

Mire figyeljünk szellőztetés során?

Nagyon fontos, hogy télen ne legyenek a szobanövények a nyitott ablak közelében. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, akkor legalább próbáljuk meg megvédeni a hideg levegőtől. A huzatra ez szintén érvényes: ha azt látjuk, hogy barnulnak a levelek, esetleg le is esnek, akkor ez annak a jele lehet, hogy huzat érte őket. Ebben az esetben tegyük át a cserepet egy másik, védettebb helyre.

A másik veszélyforrás: az ablaküveg

A legtöbb növényt a fény miatt az ablak közelében, esetleg az ablakpárkányon szoktuk elhelyezni. Ilyenkor viszont arra kell figyelnünk, hogy a levelek ne érjenek az üveghez. Amennyiben mindenáron az ablakpárkányon szeretnénk tartani a növényeket, akkor tegyünk egy újságpapírt vagy egy fóliát az üveg és a levelek közé. Erre értelemszerűen az átlátszó fólia bizonyul a legjobb választásnak, hiszen megvédi a leveleket a hidegtől, de átengedi a fényt.

Szobanövények öntözése télen

A szobanövények alapvetően kevesebb vizet igényelnek télen, hiszen a pihenőidejüket töltik. Ez azonban nem érvényes azokra, melyek a radiátor közelében találhatóak. A meleg és száraz levegő miatt rendszeresen kell öntöznünk ezeket a szobanövényeket. Arra azonban figyeljünk, hogy soha ne álljanak a vízben, így öntözés előtt mindig ellenőrizzük a földet.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp A karácsonyi listák listája – Készülj rendezetten a stresszmentes ünnepek érdekében

Igen, jól olvastad, ebben a cikkben egy listát hoztunk a készítendő karácsonyi listákról. Miért? Mert a karácsonyra sosem lehet eleget készülni. És most nem a hatfogásos menükről és drága ajándékokról beszélünk, hanem mindennek a megtervezéséről. A listák általi tervezés a stresszmentes ünnepek kulcsa, listákkal garantáltan mindennel időben végzünk. Nézzük is, milyen listákat érdemes készíteni karácsonyra készülődve.

Tipp Csodálatosan szép lépcső dekorációs ötletek karácsonyra – Lesd el a profik trükkjeit!

Az amerikai karácsonyi filmekben szebbnél szebb lépcsőket láthatunk, amik óriásit dobnak a feldíszített lakás ünnepi hangulatán. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy a mi otthonunkban is van benti lépcső, akkor használjuk ki a lehetőségeit. Legyen mindenhol karácsony!

Kert Kertészkedés gyerekkel – Így tanítsuk meg a kertészkedés alapjait a kicsiknek

Szívesen csatlakoznak hozzád a kicsik, amikor az udvaron ügyködsz? A kertészkedés gyerekkel is jó móka, ám jobb, ha már a kezdetektől megtanítjuk a legfontosabb tudnivalókat mindenki biztoságának érdekében. Nézzük is az alapokat, amiket minden kicsinek meg kell tanulnia.

Felújítás Harmónia a köbön! 3 emeletes családi fészek a Mecsek szívéből

Költözni soha nem könnyű. De ha ez azt jelenti, hogy az előző otthonodat eladod, az újat felújítod, a gyermekeidnek új iskolát keresel közben, és a vállalkozásodat is "becsomagolod", az talán az egyik legnehezebb variáns mind közül. Krisztina és családja azonban – a tökéletes tervezésnek és a szigorú ütemtervnek hála – hibátlanra vizsgázott ebből. Jutalmuk pedig ez a káprázatos, ízléses, minden elemében otthonos családi ház.

Tipp Így frissítsd fel otthonod az újévben teljesen ingyen

Az új év jegyében nem csupán mi magunk szeretünk tiszta lappal kezdeni, de lakásunkra is ráfér egy év eleji felrázás. Az ünnepek múltán, persze, az is fontos szempont, hogy a lakásfelújító projekt ne terhelje meg nagyon az amúgy is sokat használt pénztárcánkat, ezért olyan tippeket hoztunk most, amelyek zsebbarát módon mutatják meg, hogyan frissíthetjük fel otthonunkat,

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin