Forrás: Getty

Tegyük tisztába végre: tényleg jobb a LED izzósor, mint a hagyományos?

A LED fénysorok előnyei

A LED-es karácsonyi lámpák számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos izzószálas fénysorokhoz képest. Lássuk, mik a legfontosabb tulajdonságok:

  • Energiatakarékosabbak: A LED izzósorok 90%-kal kevesebb energiát fogyasztanak, mint az izzószálas lámpák. Ez jelentős megtakarítást jelenthet a karácsonyi időszak végére, és a bolygó is hálás lesz érte.
  • Többet bírnak: A LED-es égősorok élettartama 20-30-szorosa lehet a hagyományos izzósorokénak.
  • Biztonságosabbak: A LED lámpák nem forrósodnak fel olyan mértékben, mint az izzószálas lámpák. Ez szinte nullára csökkenti a tűzveszélyt, ami szintén nagyon fontos szempont.
  • Sokféle színben kaphatók: A LED-es izzósorok széles színválasztékban kaphatók. Mivel a gyártók már felismerték, hogy mennyi előnnyel bírnak a LED fénysorok, már nagyobb is a választék ebben a kategóriában.

A LED fénysorok hátrányai

A LED-es karácsonyi lámpáknak is vannak hátrányai is, de ezek szinte eltörpülnek az előnyök mellett. Azért vegyük sorra ezeket is:

  • Drágábbak: A LED-es lámpák általában drágábbak, mint a hagyományos izzószálas lámpák, azonban a magasabb költség hosszú távon megtérül.
  • Nem olyan fényesek: A LED-es lámpák nem olyan fényesek, mint az izzószálas lámpák. Ez azonban nem feltétlenül jelent hátrányt, hiszen a LED-es lámpák még így is elegendő fényt biztosítanak a karácsonyi hangulathoz.
Tegyük tisztába végre: tényleg jobb a LED izzósor, mint a hagyományos?
Forrás: Getty

Megéri-e váltani?

Röviden igen, abszolút megéri a váltás. Ha sok fénysorod van, és nem szeretnél a cserére egyszerre sokat költeni, akkor érdemes fokozatosan leváltani – például évente az egyik égősort kicserélni. Először a legtöbbet használt fénysorokat cseréld le, majd évről évre ints búcsút a legkevesebbet égő hagyományos fénysoroknak is.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.