Forrás: Getty

Szobanövények a stressz ellen – Tényleg hatásosak feszültségoldásra?

Miért hatékonyak a szobanövények a stressz ellen?

Szakértők szerint minden olyan rutin segít csökkenteni a stresszt és a szorongást, ami által hasznosnak érezzük magunkat. Márpedig hasznosnak érezhetjük magunkat, ha minden nap vagy minden héten meg kell locsolnunk a növényeinket, hogy életben maradjanak. A cserepes növényekkel ráadásul becsempészhetjük a természetet az otthonunkba, a természet pedig bizonyítottan pozitívan hat a hangulatunkra, nyugodtabbá tesz bennünket- És vannak olyan fajták is, amelyek még az illatukkal is segítenek oldani a bennünk felgyülemlett feszültséget. Nézzük is, melyek ezek.

Szobanövények a stressz ellen:

1. Levendula

A levendulát szobában, cserepesként is lehet nevelni, hiába nem megszokott ez a módszer. Illatáról mindenki tudja, hogy nyugtató hatású, ezáltal oldja a stresszt. Sajnos a beltéri levendulát nem a legegyszerűbb életben tartani, hiszen egyértelműen jobban érzi magát kint. Emiatt viszont nem kell lemondanunk róla: a stresszes időszakban költöztessük be a lakásba, majd nyugodtabb időszakunkban vigyük vissza a teraszra.

Szobanövények a stressz ellen – Tényleg hatásosak feszültségoldásra?
Forrás: Getty

2. Aloe vera

Az aloe vera nemcsak a stressz ellen hatásos, de fizikai problémákat is képes enyhíteni. Gyulladáscsökkentő hatású, emellett az irritált, kipirosodott bőrt is nyugtatja. Cserepes növényként kiszűri a levegőből a káros anyagokat, ezáltal kellemesebbé teszi a közérzetünket. Leveleiben található zseléjét az arcunkra kenhetjük pakolásként, hiszen jót tesz a bőrnek, illata pedig stresszoldó. Emellett rendkívül igénytelen növény, hiszen elég akkor meglocsolni, amikor már teljesen kiszáradt a földje. Ez egyben azt is jelenti, hogy a gondozásán sem kell stresszelnünk.

3. Aranypálma

Az aranypálma az egyik leghatásosabb növény, ha a levegő tisztításról van szó. Viszonylag könnyű a gondozása is, csupán hetente egyszer van szüksége vízre. Cserébe kiszűri a levegőből a káros anyagokat, melyek negatívan befolyásolják a hangulatunkat.

4. Borsmenta

A borsmenta erős, de roppant kellemes illatáról ismert. A borsmenta tea népszerű stresszoldó ital, de már a növény aromája is elegendő ahhoz, hogy nyugodtabbnak érezzük magunkat. Sőt, kiváló természetes légfrissítő is, ami szintén hozzájárul a jobb közérzethez.

Szobanövények a stressz ellen – Tényleg hatásosak feszültségoldásra?
Forrás: Getty

+1. A kedvenc növényed

Bár az előbbi négy fajta bizonyítottan segít oldani a stresszt, ennél a kérdésénél nem feledkezhetünk meg az egyéni faktorról sem. Lehetséges, hogy a kedvenc növényünk vagy egy, a kedvenc virágunkból készült friss csokor hatásosabb lesz a mentális jóllétünkre, mint bármi más.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.