Forrás: Getty

Szakértőnk tippjei: így pörgesd fel a tavaszi nagytakarítást

“Itt van végre az év legderűsebb évszaka! Nem csak a természet ébredezik, mi is tudjuk, érezzük: itt az ideje, hogy otthonunk is felfrissüljön. Szépen hangzik, de sokszor azért húzódozunk tőle, mert a nagytakarítás olyan sok feladattal jár. Pedig van élet az ablakpucoláson túl is! Megúszni nem igazán lehet, és valójában nem is érdemes, hiszen a rendezett, tiszta környezet bizonyítottan pozitív hatást gyakorol ránk. Hatékonyságot azonban biztosan növelhetsz, ha az alábbi szempontokat figyelembe veszed:

Szakértőnk tippjei: így pörgesd fel a tavaszi nagytakarítást
Forrás: Getty

Ismered a rendetlenség 5 típusát? Azonosítsd őket, és könnyebben meg tudod szüntetni!

  1. Mosatlan edények – A takarítás előtt mindig mosd el a használt edényeket. Jól fog jönni az üres mosogató.
  2. Szennyes ruha – Jó érzés, ha nem kell kerülgetni, és óránként szembesülni egy-egy elfelejtett darabbal minden szobában. Ráadásul a gép foroghat nyugodtan, amíg máshol tüsténkedsz.
  3. Hulladék – Gyűjtsd össze, és vidd ki. Ennyivel is megkönnyebbül otthonod.
  4. Az ott felejtett tárgyak – Ide azok a holmik tartoznak, amiket könnyen lerakunk ide-oda a lakásban, és csak kallódnak. Ezek a dolgok bonyolítják még a portörlést is, és általában nem találjuk meg őket, amikor keressük. Csak a gond van velük. Az ilyen holmik számára én mindig tervezek egy külön fiókot minden otthonba. Nevezheted kacatosnak vagy mütyűrösnek, a lényeg, hogy mindig elnyeli az ott felejtett hajgumit, a gyerekek radírját, a félre tett elemeket, a magazint, a celluxot, és az ezekhez hasonló hétköznapi dolgokat. Nagyon praktikus! Egyetlen szabályt kell csak betartanod: ha megtelik, ki kell üríteni! Mindig!
  5. A haszontalan elemek halmaza – Ezek azok a tárgyak, amelyekre nincs szükségünk, de még nem hoztuk meg azt a döntést, hogy elengedjük őket. Általában az, amit le sem emeltünk a polcról 1,5-2 éve, már nem is fog kelleni.
Szakértőnk tippjei: így pörgesd fel a tavaszi nagytakarítást
Forrás: Getty

Amikor a rendrakáson túl vagyunk, és minden tiszta a lakásban, jöhet a dekorálás!

Tavaszt csempészni az otthonunkba legkönnyebben textilekkel és virágokkal tudunk. Egy-egy díszpárna huzat csere, néhány azonos színű illatgyertya elhelyezése azonnal és sokat frissít az összképen. Fokozható, ha egy színpalettán belül gondolkodunk, és arról választunk hasonló anyagú takarót vagy dekorfüggönyt. Én mindig készítek színazonos növényekből álló virágcsokrot és kopogtatót is. Így az adott színharmónia végigvonul az egész otthonon. A harmóniát pedig mindig érezni! Lehet, hogy nem tudatosul a vendégekben rögtön, hogy miért olyan jó, miért olyan szép az életér, de érezni azonnal érzi mindenki! És ezt a balanszt mindig
sok kis részlet finomhangolásával tudjuk a legkönnyebben elérni.

Plusz tipp haladóknak: esetleg ezekhez stílusban illő képkeretet is kirakhatunk például a komódra.

A húsvéti dekoráció innen már elég könnyen elkészíthető. Azt érdemes figyelni, hogy a tojásfa vagy a porcelán nyuszik színei illeszkedjenek az ünnepi asztal koloratúrájához, aminek nem csak a terítő tónusai, hanem az étkészlet és a szalvéta árnyalatai is részét képezik.”

Szakértőnk tippjei: így pörgesd fel a tavaszi nagytakarítást
Forrás: Getty

Szakértőnk: Perneczky Regina

Szakértőnk további tippjei:

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.