Forrás: Getty

Saját készítésű macskaalom: 3 olcsó és fenntartható alternatíva

1. változat: Homok és föld

Ez az egyik legelterjedtebb saját készítésű alom. A homok felszívja a vizeletet, a hozzáadott földnek köszönhetően pedig olyan lesz az alom állaga, amit a cicák kellemesnek éreznek. Ezen kívül segít, hogy még jobban összeálljon a pisi és a széklet, továbbá a szagképződést is megakadályozza.

A legegyszerűbb változathoz keverj össze 3 adag homokot 2 adag földdel. Utóbbi friss és jó minőségű legyen. Környezetvédelmi szempontból fontos, hogy tőzeg nélküli földet használj. Ha szeretnéd, akkor még egy adag sót és egy zacskó szódabikarbónát is hozzáadhatsz. A sótól javul az alom megkötő képessége, a szódabikarbóna pedig semlegesíti a szagokat. Ha ezek az arányok nem válnak be, akkor megpróbálkozhatsz ezzel is: 3 adag föld és egy adag homok (esetleg 1 adag só).

Vigyázat! A macskák számára káros a só, ha nagy mennyiségben fogyasztják, így eleinte érdemes figyelned a cicádat, hogy eszi-e a saját készítésű almot. Ha nem, akkor bátran használhatsz sót.

2. változat: Homok és hamu

Amikor még nem lehetett a boltokban macskaalmot venni, akkor a cicatulajdonosok homokot kevertek össze hamuval. Ebben az esetben is a homok köti meg a vizeletet, míg a hamu a szagok semlegesítéséért felel. Ez a fajta alom nem csomósodik.

A homokhoz szórj némi hamut, keverd össze, majd szépen lassan adj hozzá még többet. Ha úgy veszed észre, hogy nem akadályozza meg eléggé a szagképződést, akkor tegyél hozzá még egy adagot.

Vigyázat! Csak fa égése nyomán keletkező hamut használj, továbbá arra is figyelj, hogy már egyáltalán ne legyen meleg, amikor a homokhoz kevered.

3. változat: Fűrészpor

A fűrészpor szintén jó alapja lehet a macskaalomnak, ugyanis remek a szívóképessége, ellenben nem köti meg a kellemetlen szagokat. Ez ellen azonban szintén tehetsz, ha adsz hozzá némi szódabikarbónát vagy kávézaccot. Mindkettő képes semlegesíteni a szagokat. Természetesen homokot is szórhatsz a fűrészporhoz. Utóbbiból szükséged lesz 4 adagra, majd ehhez keverj 1 adag homokot és egy csomag szódabikarbónát vagy némi kávézaccot.

Vigyázat! A koffein szintén káros lehet a cicád számára, ezért ezt az anyagot szintén csak akkor használd, ha biztos vagy benne, hogy az állat nem eszik belőle.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.