Forrás: Getty

Pénztárcabarát megoldások V. – Hogyan spóroljunk a mosással?

1. Készíts házi mosószereket

Száz plusz egy házi mosószer receptet lehet találni az interneten, aminek jelentős része ténylegesen hatékony is. Nemcsak olcsón beszerezhetők, de kíméletesek a a környezethez és a bőrünkhöz is, hiszen legtöbbjükhöz natúr szappan, citromsav, ecet és illóolaj kell.

2. Moss alacsony hőfokon

Sajnos még napjainkban is rengetegen ragaszkodnak a 90 Celsius-fokos mosáshoz. Pedig az igazság az, hogy teljesen felesleges 30-40 Celsius-foknál magasabb programot elindítani, ha csak a hétköznapi ruháinkat mossuk. Csak a különösen koszos ruhák igényelnek ennél magasabb hőfokot, sőt, az alacsony programok kíméletesebbek az anyaggal.

3. Csak a szükséges mennyiséget használd

Szintén sokan esnek abba a hibába, hogy több mosószert használnak az ajánlott mennyiségnél annak reményében, hogy tisztább legyen a ruha. A valóság az, hogy csomagolásra írt mennyiség bőven elegendő a tiszta ruhákhoz, ráadásul a túl sok tisztítószer a ruha anyagát is roncsolja.

4. Mellőzd a szárítógépet

A szárítógép rengeteg energiát fogyaszt, ami se a pénztárcádnak, se a bolygónak nem jó. Inkább szerezz be egy jó teregetőt, és amikor csak teheted, szárítsd a ruhákat a szabad levegőn.

5. Töltsd tele a gépet

Szerencsére sokan tartják magukat ahhoz, hogy csak teli gépet indítanak el, ám ennek fontosságát sosem lehet eleget hangsúlyozni. Tele gép, kevesebb mosás, kevesebb energia – kisebb számla.

6. Csak a szükséges mosószereket használd

Nem kell minden színhez külön mosószer, azzal pedig nem csak a bolygónak, de a pénztárcádnak és a bőrödnek is szívességet teszel, ha mellőzöd az öblítőt.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.