Forrás: Getty

Penészes az ablaktömítés? – Így előzheted meg

Ha a szobában magas a levegő páratartalma vagy rossz az ablakok szigetelése, akkor a gumitömítéseken megjelenhet a penész. Amint ezt észreveszed, érdemes cselekedni, nehogy tovább terjeszkedjen.

Penész a gumitömítéseken – Miért?

Számos oka lehet a nyílászárók gumitömítésein kialakuló penésznek, de a három leggyakoribb közé soroljuk a magas páratartalmat, a rossz szigetelést és a hibás szellőztetést.

A penészgombák olyan mikroorganizmusok, melyeknek nedvességre és táptalajra van szükségük a növekedéshez. Erre pedig tökéletesen megfelel a műanyag, a gumi és a fa.

A gumitömítések ideális közeget biztosítanak a penészgombáknak, főleg akkor, amikor kint nagyon hideg van, ugyanis ekkor ritkábban szellőztetünk, miközben jobban fűtünk. Ennek következtében a szobában összegyűlt nedvesség az ablakon csapódik le, és vízcseppek formájában eljut a tömítéshez, ahol aztán pillanatok alatt megjelenhet a penész.

Penész eltávolítása környezetkímélő módszerekkel

A fekete foltok eltüntetésére a legjobbak az alábbi környezetbarát módszerek:

  • Ecet: Ezzel a szerrel rengeteg fajta problémától meg tudsz szabadulni. Egy ecetes ronggyal töröld át a tömítést, pár percig hagyd hatni, majd egy nedves kendővel mosd le.
  • Alkohol: Ezt az ecethez hasonló módon kell alkalmaznod. Az alkohol elpusztítja a baktériumokat, azonban ki is száríthatja a gumitömítést, amitől az porózus lesz. Épp ezért csak mértékkel használd.
  • Sütőpor: Keverj össze némi sütőport vízzel. A cél, hogy egy jól kenhető pasztát kapj, amit fel tudsz vinni az érintett részekre. Rövid ideig hagyd hatni, majd töröld le egy nedves ronggyal.
  • Mosogatószer: Ez abban az esetben bizonyul jó választásnak, ha még nagyon korai stádiumban veszed észre a problémát. Ezt is egy nedves ronggyal vidd fel az ablaktáblára, majd töröld le.

Megelőzés

Természetesen a megfelelő kezelésnél sokkal jobb a megelőzés, amihez az alábbi tanácsokat meg kell fogadnod:

  • Az első és legfontosabb teendő, amire figyelned kell, a helyes szellőztetés. Rendszeres és helyes levegőcserével meg tudod előzni a penész kialakulását, ugyanis így távozni tud a lakásból a nedvesség, méghozzá anélkül, hogy nagyon kihűlnének a falak. Ehhez azonban úgy kell szellőztetned, hogy 5-10 percre teljesen kinyitod az ablakokat. Akár huzatot is csinálhatsz, úgy garantált a levegőcsere.
  • Ezen kívül a levegő páratartalmának csökkentése is jó taktika. Ehhez használhatsz speciális granulátumokat, páramentesítőt, de akár olyan növényeket is, amelyek kinyerik a párát a levegőből.
  • Arra szintén figyelj, hogy főzés, zuhanyzás és teregetés során is minimalizáld a gőz és a pára képződését.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.