Parketta csiszolása házilag – Ha szakember helyett saját magad újítanád fel a padlót

Parketta csiszolása házilag – Ha szakember helyett saját magad újítanád fel a padlót

Koszos, kopott és karcos a parketta, de nem szívesen költenél komoly összegeket szakember felbérlésére? Szerencsére te magad is fel tudod újítani a padlót. Mutatjuk, hogyan zajlik a parkettacsiszolás házilag.

Ötletládához ad!

Parketta csiszolása házilag – Mire lesz szükséged?

  • Csiszológép: Kicsi a valószínűsége, hogy lenne otthon, ezért bérelj egyet egy barkácsboltból vagy kérd kölcsön egy ismerősét. Egy modern géppel a parketta csiszolása házilag is egyszerű, ezért fontos, hogy az új, könnyen kezelhető modellek közül válasszunk egyet.
  • Kézi csiszoló: A sarkokat, nehezebben elérhető részeket kézi csiszolóval a legegyszerűbb megoldani, valamint a nem tökéletes részeket ezzel tudjuk igazán precízen kijavítani.
  • Védőfelszerelés: A parketta csiszolásnál kötelező védőfelszerelést hordani, hiszen a csiszolt részek, por és forgács sérüléseket is okozhatnak. Szerezz be védőszemüveget, maszkot, illetve kényelmes munkacipőt, lehetőleg minél keményebb borítással.
  • Lakk: Opcionális, ám ha teljes padlófelújítást akarunk végezni, és szeretnénk, hogy parkettánk úgy csillogjon, mint fénykorában, akkor érdemes lakkozással befejezni a munkálatokat.
  • Csiszolópapír: Erre lakkozás esetén lesz szükségünk.

Így zajlik a parketta csiszolása házilag:

1. lépés: Ellenőrzés és felkészítés

Először ellenőriznünk kell a parkettát, hogy csiszolásra alkalmas állapotban van-e, nem áll-e ki belőle csavar, nagyobb szálka vagy más. Ha mindent rendben találunk, elő kell készítenünk a terepet. Ehhez fel kell porszívózni és felmosni alaposan, hogy ne legyen semmilyen szennyeződés a parkettán a csiszolás előtt.

Parketta csiszolása házilag – Ha szakember helyett saját magad újítanád fel a padlót
Forrás: Getty

2. lépés: Csiszológép használata

Ezután jöhet is a csiszológép. A csiszolást oda-vissza végezhetjük, többször is végig mehetünk a parkettán, az utolsó kör irányánál kell figyelnünk. A végén ne a száliránnyal szemben menjünk, hiszen akkor nem lesz olyan sima a végeredmény, sőt, lakkozni sem lehet majd olyan jól.

3. lépés: Kézi csiszoló

A kézi csiszolót a sarkokban, nehezen elérhető, vagy különösen problémás helyen kell alkalmazni. Ne mozgassuk túl gyorsan az eszközt, és a kézi csiszoló irányára is figyeljünk.

4. lépés: Lakkozás

Ez egy opcionális lépés, ám érdemes ezt is megcsinálnunk, ha már parketta csiszolásra adtuk a fejünket. Csiszolás után rengeteg por szabadul fel, ezt teljesen fel kell számolnunk ahhoz, hogy megkezdhessük a lakkozást. A lakkot három rétegben vigyük fel egy lakkhenger segítségével. Két réteg felvitele között érdemes csiszolópapírral átdörzsölni a parkettát, hogy jobban tapadjon a következő réteg.

Parketta csiszolása házilag – Ha szakember helyett saját magad újítanád fel a padlót
Forrás: Getty

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakóingatlan felújítása esetén válaszd a Fundamentát.
Megnézem
Bezárom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Promóció Okosan bánnál az energiával? Adunk hozzá 4 tuti tippet

Az energia nagy kincs, és nem olcsó mulatság. Nincs hát más választásunk, muszáj okosan bánni vele. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp 5 ok, amiért megéri szódabikarbónát tartani a mosókonyhában

Szereted a természetes megoldásokat? Imádod a friss, illatos mosott ruhákat? Akkor jó helyen jársz, eláruljuk, hogyan kapcsolódik ide a szódabikarbóna.

Tipp Izzó kisokos – Hova milyen izzó passzol igazán?

A lakásokban sok különböző lámpatest van, ráadásul más-más szobákban, amiknek a felhasználási módja is mind különböző. Ha nem tudod, hogy milyen izzót válassz a különböző helyekre, akkor itt az izzó kisokos, ami biztosan segít kicsit jobban megvilágítani a helyzetet.

Stílus 4 dekorációs trend, ami már idejemúlt – Ezeket kerüld 2022 őszén

Minden évnek és évszaknak megvannak a maga trendjei, így nem meglepő, hogy a lakberendezésnél is más számít divatosnak 2022 őszétől, mint ami az volt még nyáron. Nézzük, melyek az idejétmúlt trendek.

Otthon Budai családi bázis – három generáció használatában

Egy budai társasház elegáns lakásában vendégeskedtünk, amely Bárdos Zsuzsa enteriőrtervező útmutatásai alapján szépült.

Kert Az ősszel lehullott falevelek hasznosítása – 5 szuper ötlet

Az ősz egyik velejárója, hogy a lombhullató növények megszabadulnak a leveleiktől. Ennek nyomán az évszak közepére ellepik az udvart a lehullott falevelek. A szép látványon túl a legjobb, hogy van pár ötlet, amivel hasznos alapanyagot tudunk belőle készíteni.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin