Forrás: Getty

Parketta csiszolása házilag – Ha szakember helyett saját magad újítanád fel a padlót

Parketta csiszolása házilag – Mire lesz szükséged?

  • Csiszológép: Kicsi a valószínűsége, hogy lenne otthon, ezért bérelj egyet egy barkácsboltból vagy kérd kölcsön egy ismerősét. Egy modern géppel a parketta csiszolása házilag is egyszerű, ezért fontos, hogy az új, könnyen kezelhető modellek közül válasszunk egyet.
  • Kézi csiszoló: A sarkokat, nehezebben elérhető részeket kézi csiszolóval a legegyszerűbb megoldani, valamint a nem tökéletes részeket ezzel tudjuk igazán precízen kijavítani.
  • Védőfelszerelés: A parketta csiszolásnál kötelező védőfelszerelést hordani, hiszen a csiszolt részek, por és forgács sérüléseket is okozhatnak. Szerezz be védőszemüveget, maszkot, illetve kényelmes munkacipőt, lehetőleg minél keményebb borítással.
  • Lakk: Opcionális, ám ha teljes padlófelújítást akarunk végezni, és szeretnénk, hogy parkettánk úgy csillogjon, mint fénykorában, akkor érdemes lakkozással befejezni a munkálatokat.
  • Csiszolópapír: Erre lakkozás esetén lesz szükségünk.

Így zajlik a parketta csiszolása házilag:

1. lépés: Ellenőrzés és felkészítés

Először ellenőriznünk kell a parkettát, hogy csiszolásra alkalmas állapotban van-e, nem áll-e ki belőle csavar, nagyobb szálka vagy más. Ha mindent rendben találunk, elő kell készítenünk a terepet. Ehhez fel kell porszívózni és felmosni alaposan, hogy ne legyen semmilyen szennyeződés a parkettán a csiszolás előtt.

Parketta csiszolása házilag – Ha szakember helyett saját magad újítanád fel a padlót
Forrás: Getty

2. lépés: Csiszológép használata

Ezután jöhet is a csiszológép. A csiszolást oda-vissza végezhetjük, többször is végig mehetünk a parkettán, az utolsó kör irányánál kell figyelnünk. A végén ne a száliránnyal szemben menjünk, hiszen akkor nem lesz olyan sima a végeredmény, sőt, lakkozni sem lehet majd olyan jól.

3. lépés: Kézi csiszoló

A kézi csiszolót a sarkokban, nehezen elérhető, vagy különösen problémás helyen kell alkalmazni. Ne mozgassuk túl gyorsan az eszközt, és a kézi csiszoló irányára is figyeljünk.

4. lépés: Lakkozás

Ez egy opcionális lépés, ám érdemes ezt is megcsinálnunk, ha már parketta csiszolásra adtuk a fejünket. Csiszolás után rengeteg por szabadul fel, ezt teljesen fel kell számolnunk ahhoz, hogy megkezdhessük a lakkozást. A lakkot három rétegben vigyük fel egy lakkhenger segítségével. Két réteg felvitele között érdemes csiszolópapírral átdörzsölni a parkettát, hogy jobban tapadjon a következő réteg.

Parketta csiszolása házilag – Ha szakember helyett saját magad újítanád fel a padlót
Forrás: Getty
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.