Parketta csiszolása házilag – Ha szakember helyett saját magad újítanád fel a padlót

Parketta csiszolása házilag – Ha szakember helyett saját magad újítanád fel a padlót

Koszos, kopott és karcos a parketta, de nem szívesen költenél komoly összegeket szakember felbérlésére? Szerencsére te magad is fel tudod újítani a padlót. Mutatjuk, hogyan zajlik a parkettacsiszolás házilag.

Ötletládához ad!

Parketta csiszolása házilag – Mire lesz szükséged?

  • Csiszológép: Kicsi a valószínűsége, hogy lenne otthon, ezért bérelj egyet egy barkácsboltból vagy kérd kölcsön egy ismerősét. Egy modern géppel a parketta csiszolása házilag is egyszerű, ezért fontos, hogy az új, könnyen kezelhető modellek közül válasszunk egyet.
  • Kézi csiszoló: A sarkokat, nehezebben elérhető részeket kézi csiszolóval a legegyszerűbb megoldani, valamint a nem tökéletes részeket ezzel tudjuk igazán precízen kijavítani.
  • Védőfelszerelés: A parketta csiszolásnál kötelező védőfelszerelést hordani, hiszen a csiszolt részek, por és forgács sérüléseket is okozhatnak. Szerezz be védőszemüveget, maszkot, illetve kényelmes munkacipőt, lehetőleg minél keményebb borítással.
  • Lakk: Opcionális, ám ha teljes padlófelújítást akarunk végezni, és szeretnénk, hogy parkettánk úgy csillogjon, mint fénykorában, akkor érdemes lakkozással befejezni a munkálatokat.
  • Csiszolópapír: Erre lakkozás esetén lesz szükségünk.

Így zajlik a parketta csiszolása házilag:

1. lépés: Ellenőrzés és felkészítés

Először ellenőriznünk kell a parkettát, hogy csiszolásra alkalmas állapotban van-e, nem áll-e ki belőle csavar, nagyobb szálka vagy más. Ha mindent rendben találunk, elő kell készítenünk a terepet. Ehhez fel kell porszívózni és felmosni alaposan, hogy ne legyen semmilyen szennyeződés a parkettán a csiszolás előtt.

Parketta csiszolása házilag – Ha szakember helyett saját magad újítanád fel a padlót
Forrás: Getty

2. lépés: Csiszológép használata

Ezután jöhet is a csiszológép. A csiszolást oda-vissza végezhetjük, többször is végig mehetünk a parkettán, az utolsó kör irányánál kell figyelnünk. A végén ne a száliránnyal szemben menjünk, hiszen akkor nem lesz olyan sima a végeredmény, sőt, lakkozni sem lehet majd olyan jól.

3. lépés: Kézi csiszoló

A kézi csiszolót a sarkokban, nehezen elérhető, vagy különösen problémás helyen kell alkalmazni. Ne mozgassuk túl gyorsan az eszközt, és a kézi csiszoló irányára is figyeljünk.

4. lépés: Lakkozás

Ez egy opcionális lépés, ám érdemes ezt is megcsinálnunk, ha már parketta csiszolásra adtuk a fejünket. Csiszolás után rengeteg por szabadul fel, ezt teljesen fel kell számolnunk ahhoz, hogy megkezdhessük a lakkozást. A lakkot három rétegben vigyük fel egy lakkhenger segítségével. Két réteg felvitele között érdemes csiszolópapírral átdörzsölni a parkettát, hogy jobban tapadjon a következő réteg.

Parketta csiszolása házilag – Ha szakember helyett saját magad újítanád fel a padlót
Forrás: Getty

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakóingatlan felújítása esetén válaszd a Fundamentát.
Megnézem
Bezárom
Promóció 5+1 tanács, ha fenntartható otthont szeretnél

Környezettudatos, zöld, fenntartható – rokon értelmű szavak ezek, melyek egyre inkább a mindennapjaink részévé válnak. Ezért is fontos, hogy otthonainkban is minél inkább érvényre jussanak. De mit is tehetsz azért, hogy élettered valóban fenntartható legyen? Alábbi tippjeink segítenek ebben.

Promóció Egyszerre szépít és varázsol köréd különleges illatot – Tudod mi az?

Manapság már nem elég, ha valami egy dologban jó. Többet akarunk! Legyen hasznunkra duplán. Például legyen szép és hasznos egyszerre.

Kert 4+1 ötlet, mire használhatod fel a lehullott faleveleket

Az őszi színekben pompázó lombkoronáknál kevés szemet gyönyörködtetőbb dolog van, ám a kerttulajdonosoknak munkát is adnak bőven. A lehullott levelek gereblyézése az őszi hidegben nem mindig kellemes feladat, ráadásul igazi szélmalom harc, hiszen nagyon lassan fogynak le a levelek az ágakról. De a száraz levél nem ellenség, hanem hasznos alapanyag! Hoztunk 5 ötletet arra, hogyan hasznosíthatod a kertben, így nem okoz majd akkora bosszúságot a színkavalkád a gyepen.

Stílus Különleges & olcsó DIY polcok, amiket saját magad is elkészíthetsz!

Sajátos hangulatot csempésznek az otthonainkba a különleges DIY polcok. Jó hír, hogy legtöbbjüket magad is elkészítheted! Hoztunk pár vagány ötletet

Tipp NE tedd ezt! – A következő 5 szokás jelentősen megrövidíti kanapéd élettartamát

Íratlan szabály, hogy egy közepes árú kanapéknak körülbelül 10 évig, míg a magasabb árú termékeknek legalább 25 évig kell kitartaniuk. De sajnos a legtöbb ember nem gondoskodik megfelelően a kanapéjáról, és ennek következtében még a kiváló minőségű darabok is idő előtt megöregedhetnek. Hogy mivel és hogyan rövidítjük meg ennek a bútordarabnak az élettartamát (akaratlanul is)? Ezeket gyűjtöttük össze alább.

Tipp 4+1 érv, amiért megéri belevágni a felújításba

Egy lakás teljeskörű renoválása nem kis vállalkozás. Sok-sok tervezés és szervezés előzi meg, közben még több kompromisszum és bosszúság kíséri, majd jó pár napot (hetet) igényel, mire minden a régi-új helyére kerül. Mégis azt mondjuk: megéri belevágnotok. Mutatjuk is, miért.

Kert Hasznos tippek lejtős kertek beépítéséhez – Így hozd egyenesbe az udvarod!

Magyarország területének legnagyobb részben síkság van, így ott egyáltalán nem találkozhatunk lejtős kertekkel. Azonban a kisebb falvak legnagyobb hányada hegyes, dombos vidéken fekszik, ahol bizony akadnak már lejtős területek. Ezek kicsit több odafigyelést igényelnek, mintha sík területen lennének, de szerencsére nem járnak annyival több gonddal. Ebben segítenek az alábbi hasznos tippek lejtős kertek beépítéséhez.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin