Parketta csiszolása házilag – Ha szakember helyett saját magad újítanád fel a padlót

Parketta csiszolása házilag – Ha szakember helyett saját magad újítanád fel a padlót

Koszos, kopott és karcos a parketta, de nem szívesen költenél komoly összegeket szakember felbérlésére? Szerencsére te magad is fel tudod újítani a padlót. Mutatjuk, hogyan zajlik a parkettacsiszolás házilag.

Ötletládához ad!

Parketta csiszolása házilag – Mire lesz szükséged?

  • Csiszológép: Kicsi a valószínűsége, hogy lenne otthon, ezért bérelj egyet egy barkácsboltból vagy kérd kölcsön egy ismerősét. Egy modern géppel a parketta csiszolása házilag is egyszerű, ezért fontos, hogy az új, könnyen kezelhető modellek közül válasszunk egyet.
  • Kézi csiszoló: A sarkokat, nehezebben elérhető részeket kézi csiszolóval a legegyszerűbb megoldani, valamint a nem tökéletes részeket ezzel tudjuk igazán precízen kijavítani.
  • Védőfelszerelés: A parketta csiszolásnál kötelező védőfelszerelést hordani, hiszen a csiszolt részek, por és forgács sérüléseket is okozhatnak. Szerezz be védőszemüveget, maszkot, illetve kényelmes munkacipőt, lehetőleg minél keményebb borítással.
  • Lakk: Opcionális, ám ha teljes padlófelújítást akarunk végezni, és szeretnénk, hogy parkettánk úgy csillogjon, mint fénykorában, akkor érdemes lakkozással befejezni a munkálatokat.
  • Csiszolópapír: Erre lakkozás esetén lesz szükségünk.

Így zajlik a parketta csiszolása házilag:

1. lépés: Ellenőrzés és felkészítés

Először ellenőriznünk kell a parkettát, hogy csiszolásra alkalmas állapotban van-e, nem áll-e ki belőle csavar, nagyobb szálka vagy más. Ha mindent rendben találunk, elő kell készítenünk a terepet. Ehhez fel kell porszívózni és felmosni alaposan, hogy ne legyen semmilyen szennyeződés a parkettán a csiszolás előtt.

Parketta csiszolása házilag – Ha szakember helyett saját magad újítanád fel a padlót
Forrás: Getty

2. lépés: Csiszológép használata

Ezután jöhet is a csiszológép. A csiszolást oda-vissza végezhetjük, többször is végig mehetünk a parkettán, az utolsó kör irányánál kell figyelnünk. A végén ne a száliránnyal szemben menjünk, hiszen akkor nem lesz olyan sima a végeredmény, sőt, lakkozni sem lehet majd olyan jól.

3. lépés: Kézi csiszoló

A kézi csiszolót a sarkokban, nehezen elérhető, vagy különösen problémás helyen kell alkalmazni. Ne mozgassuk túl gyorsan az eszközt, és a kézi csiszoló irányára is figyeljünk.

4. lépés: Lakkozás

Ez egy opcionális lépés, ám érdemes ezt is megcsinálnunk, ha már parketta csiszolásra adtuk a fejünket. Csiszolás után rengeteg por szabadul fel, ezt teljesen fel kell számolnunk ahhoz, hogy megkezdhessük a lakkozást. A lakkot három rétegben vigyük fel egy lakkhenger segítségével. Két réteg felvitele között érdemes csiszolópapírral átdörzsölni a parkettát, hogy jobban tapadjon a következő réteg.

Parketta csiszolása házilag – Ha szakember helyett saját magad újítanád fel a padlót
Forrás: Getty

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakóingatlan felújítása esetén válaszd a Fundamentát.
Megnézem
Bezárom
Tipp Figyelem! Ezek a növények veszélyesek a macskádra

Szereted a növényeket, viszont egy vagy több cicával élsz együtt? Akkor nem mindegy, hogy milyen cserepesekkel díszíted az otthonod, mert bizonyos fajták mérgezők lehetnek a macskád számára.

Tipp Zöld otthon – Így lesz fenntarthatóbb a fürdőszobád

A lakás fontosabb pontjain már tudatosabb megoldásokra váltottál, de a fürdőszobában még várat magára a „zöldebb” életforma? Akkor fogadd meg alábbi tippjeinket!

Tipp Az igazán tiszta ablak kulcsa: így takarítsd a rolót

Az ablakpucolás egyik legnehezebb pontja a rolók tisztítása. Sok apró zug és nem ritkán vastag porréteg – nem a legjobb párosítás. Nézzük, hogyan teheted könnyebbé magadnak a feladatot.

Tipp A konyha 3 legpiszkosabb pontja – És a megoldás rájuk

Nem jó szívvel gondolunk arra, hogy a konyhának több olyan pontja is van, ahol hemzsegnek a baktériumok és kifejezetten koszosnak számítanak még akkor is, ha látszólag nem nagy a baj. Érdekel, melyik a konyhád 3 legkoszosabb pontja? Eláruljuk, hogyan teheted ezeket rendbe.

Tipp 5 zöldebb alternatíva a környezetbarát mosás jegyében

Szeretnéd az otthonodat még biztonságosabbá és fenntarthatóbbá tenni? Hagyd el a bolti, vegyszeres mosószereket és öblítőket, hiszen rengeteg környezetkímélő megoldás létezik helyettük.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin