Forrás: Getty

Összemostad a ruháidat? Így mentheted meg az elszíneződött fehéreket

Tedd hideg vízsugár alá!

Amint észreveszed a frissen mosott ruhák között az elszíneződött kakukktojást, érdemes minél előbb hideg vízsugár alá tenned, mert ezzel jelentősen javíthatod az esélyeket. Ezzel egyrészt kimoshatod valamennyire a nem kívánt színt az anyagból, másrészt pedig megakadályozhatod annak továbbterjedését. Meleg víz használata viszont egyáltalán nem ajánlott, hiszen annak hatására a festék még jobban beivódhat a pórul járt darabba.

Áztasd ecetbe!

Jól tudjuk: az ecet valóságos csodaszer, hiszen számos háztartási praktika főszereplője. Nem véletlenül, hiszen ebben az esetben mondhatjuk, hogy az egyik legjobb „színfogó” és festékeltávolító! A manőverhez nincs más dolgod, mint hideg víz és ecet 1:1 arányú keverékébe áztatnod az elszíneződött ruhaneműt legalább félórára, mielőtt visszateszed a gépbe, mert ezzel meglazíthatod a rostokat, amik könnyebben „elengedik” a festéket. Ezután jöhet a megszokott mosási program az ugyancsak megszokott mosószerekkel.

Összemostad a ruháidat? Így mentheted meg az elszíneződött fehéreket
Forrás: Getty

Használj festékeltávolítót!

Mivel igen gyakori problémáról van szó, nem véletlen, hogy léteznek kifejezetten elszíneződés-eltávolító mosószerek.

Ha nem a ruhadarab egésze színeződött el, akkor az ilyenek használata előtt célszerű tiszta fehér kendővel vagy papírtörlővel megnyomkodni a foltot, mert így megakadályozhatod a festék továbbterjedését. A boltban vásárolt festékeltávolító szert – vagy folyékony mosogatószer és hidrogén-peroxid 1:1 arányú keverékét – tedd közvetlenül az érintett részre, és egy puha kefével finoman dolgozd bele az anyagba. Általában 10-15 percig érdemes így állni hagyni, majd hideg vizes öblítés után a szokott programmal kimosni a ruhát.

Ha viszont az egész ruhanemű elszíneződött, akkor megpróbálhatod félórára beáztatni öblítős hideg vízbe, majd puha kefével átmenni rajta.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.