Forrás: Getty

Neked készítettem IX. – Szívhez szóló egyedi mintájú hímzés

A kézzel hímzett kis képek vagy egyedi hímzéssel díszített vászontáskák divatosabbak, mint valaha, a varrott minták virágkorukat élik. Idén karácsonykor ajándékozzuk meg szeretteinket a saját kezünkkel készített, jópofa hímzésekkel. Segítünk, hogyan tudod elkészíteni.

Így készíts egyedi mintájú hímzést: 

1. lépés: Válasszuk ki a mintát

Első lépésben válasszuk ki a mintát, amit majd felhímzünk a képre vagy vászontáskára. Kézzel is megrajzolhatjuk, ám az interneten rengeteg különleges minta közül válogathatunk. Ha most próbálkozunk először hímzéssel, akkor ajánlott az egyszerűbb variációk közül válogatni.

2. lépés: Szerezzük be a hozzávalókat

Miután megvan a minta, már meg tudjuk határozni, hogy milyen színű cérnákra vagy fonalakra lesz szükségünk. A szükséges mennyiségre számoljunk rá bőségesen, hiszen előfordulhat, hogy párszor hibát vétünk.

3. lépés: Rajzoljuk fel a mintát

Következő lépésben a kinyomtatott vagy kézzel papírral megrajzolt mintát át kell „varázsolnunk” az anyagra. Ezt egy világító felületet felett a legegyszerűbb megtenni, ez lehet egy light box vagy akár a laptop monitorja is. Tegyük az anyagot a fény felé, így jól látszik majd a minta. Végül filctoll segítségével, apró tollvonásokkal rajzoljuk fel az anyagra a mintát. Hoztunk egy videót, ami szemlélteti a folyamatot:

4. lépés: Varrjuk fel a mintákat

Miután felrajzoltuk a mintát, végre elkezdhetjük a hímzést. Figyeljünk, hogy a csomó mindig az anyag hátoldalán legyen. Haladhatunk színenként is, de az a módszer is működik, hogy a színek variálva, szakaszonként hímzünk. 

5. lépés: Keretezzünk vagy csomagoljunk

Ha elkészültünk a mintával, akkor a kész képet ideje bekeretezni. Ajánlott olyan keretet választani, amin üveg is van. Igaz, így a tükröződés miatt néha kevésbé fog látszani az alkotásunk, ám az üveg megvédi a napfény fakító erejétől, párától vagy más balesetektől. Ha vászontáskát hímeztünk, azt pedig csak csomagoljuk be egy jópofa csomagba. 

Sorozatunk eddig megjelent részeit itt találod:

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.